Totalförvandling: Från tidigare chokladfabrik till färgstrålande Köpenhamnslägenhet

Paret Petra Kleis och Mikkel Damkjær har förvandlat en taklägenhet på 115 m² på Nørrebro till ett fantastiskt vackert hem i regnbågens alla färger. Se det otroliga resultatet här.

Inspiration till en färgstark lägenhet: konst, foton och fynd på väggen
© Birgitta Wolfgang Bjørnvad

Överallt i lägenheten hänger konst, foton och underfundiga inspirerande fynd – som här mot en bakgrund av duvblå väggar över en stol som är ett arvegods.

Före detta chokladfabrik

Vi befinner oss i höjd med stadens tak. Närmare bestämt i en taklägenhet på 115 m2 i två plan i Köpenhamn. Från fönstren har vi en milsvid utsikt över takåsarna, där den lågt stående solen reflekteras i en rad välvda tak och kastar in ett mjukt ljus genom de golvlånga, rosa gardinerna.

I lägenheten, som ligger i en före detta chokladfabrik, bor mode- och porträttfotografen Petra Kleis tillsammans med sambon Mikkel Damkiær, vd, producent och entrepre- nör, och parets tvillingflickor, Billie och Noelle på sju år.

Färger i vardagsrummet: rosa soffa och lila väggar
© Birgitta Wolfgang Bjørnvad

Vardagsrummet är målat i en ljuslila färg, som fungerar som en mjuk inramning för soffan som Petras pappa har byggt och en gammal Wegner-fåtölj. I fönstret står en glasskulptur av Hannah Hansdottir och en rosa lampa från Hay. Vägglampan är från Lindholdt Studio, mattan från Kusiner, den stora jordgubben är av Alberte Skronski och golvlampan är från Muuto.

Collage av bilder på väggen
© Birgitta Wolfgang Bjørnvad

På väggen hänger en man i bar överkropp, fotograferad av Søren Rønholt. Det lilla körsbäret med trosa är av Arvida Byström, och det lilla polaroidfotot av Stallone är av Warhol – det enda exemplaret i världen.

Ett hem fyllt av kreativitet

Flickorna stökar till helt galet mycket, avslöjar Petra Kleis, men när BO BEDRE är på besök finns det bara några få, men rätt trevliga spår efter flickornas kreativa framfart i det kombinerade köket och vardagsrummet, som en keramikkruka fylld med tusch och några teckningar.

Överallt är det tydligt att vi är ett hem där inte bara barnen är kreativa. Väggarna är fyllda med fotografiska och tecknade verk, på borden ligger boktravar och färgvalen på väggar, möbler och i konsten är iögonfallande.

Läs också:

Öppet och ljust kök i rosa färger
© Birgitta Wolfgang Bjørnvad

Det öppna och ljusa rummet ger möjlighet till många färgval och lägenhetens ursprungliga kök har fått en mjuk, rosa färg, vilket även gardinerna från Arne Aksel har. På de öppna hyllorna står bland annat en stor samling keramikmuggar – ju mer särpräglade, desto bättre, tycker Petra Kleis.

Rumsindelning med glasvägg
© Birgitta Wolfgang Bjørnvad

En glasvägg och en stor krukväxt avskärmar sovrummet från trappan

En sann fröjd för ögat

I sitt arbete som fotograf förhåller sig Petra Kleis varenda dag till hur saker tar sig ut, så vi frågar vad hon behöver kunna se när hon kommer hem till sig själv.

– Jag behöver att mitt hem är vackert och fullt av värme och unika saker. Jag är extremt visuell och trivs helt enkelt dåligt på ställen som jag tycker är fula, svarar hon ärligt och tilläg- ger att hon också älskar att bo här mitt i storstaden.

– Man träffar alla slags människor och det är fantastiskt. Och så är ljuset i lägenheten nå- got alldeles speciellt. Det är så vackert när ljuset faller in på den gula och blå miljön runt matbordet. Det är verkligen tilltalande för ögonen.

Här är det matavdelningens duvblå väggar och ett nytt matbord i varm gul, blått och ljus- lila hon refererar till.

Naturligt sovrum med Handledaren i obearbetat trä
© Birgitta Wolfgang Bjørnvad

Handledaren i obearbetat trä framhäver det naturliga temat i den smala trappan.

Ljust sovrum i orange och vita färger
© Birgitta Wolfgang Bjørnvad

Sängen är från Re Beds, sängkläderna från Aiayu, och den orange sänglampan från Flos. Stolen är Børge Mogensens spanska matstol i ett äldre utförande.

En mjuk färgpalett

Tillsammans med det rosa köket utgör de olika elementen en mjuk färg- palett där ögonen kan gå på upptäcktsfärd. Och färgerna gör sakerna mer flerdimensionella, anser Petra Kleis:

– De skapar en varm och trivsam stämning. Jag älskar färgerna och hur de påverkar en. De gör en glad! Vi använder rummet jättemycket. Det är samlingspunkten. Här äter vi, dricker drinkar, arbetar, försöker lura i barnen grönsaker och bara sitter och njuter generellt av stämningen och ljuset. När det gäller ljuset är ingen dag den andra lik och det är en stor gåva.

De skira, rosa gardinerna från Arne Aksel grämer hon sig över att hon inte beställt för länge sedan:

– De förändrade hela rummet. De är både funktionella och estetiska, eftersom de släpper igenom extremt mycket ljus när solen skiner och eftersom de bara är så vackra och ger en så läcker inramning av utsikten.

Sovrumsinspiration: gröna växter och balkongutgång
© Birgitta Wolfgang Bjørnvad

Sovrummet är det enda rummet på lägenhetens övervåning och det har utgång till en takterrass på 15 m2. Sommartid kan dörrarna öppnas upp helt, så att man nästan sover under bar himmel. Gardinerna är från Arne Aksel.

Läs också:

Färgstarkt badrum: konstgjorda blommor, gula väggar och blå skåp
© Birgitta Wolfgang Bjørnvad

Badrummet är nyrenoverat, och eftersom byggnaden är en gammal fabrik dök det upp många spännande överraskningar när de gamla installationerna avlägsnades. Badrumsrenoveringen uppfyllde dock alla förväntningar och mer därtill med de starka färgerna och med terrazzon från Focus Plus, som har många färger i sig. Skåpen kommer också från Focus Plus, spegeln är en prototyp som de hittat på DBA, och buketten längst till höger är från Poppykalas.

Färgexplosion i badrummet

Även badrummet har nyligen fått sig en omgång färg, vilket familjen är mycket glad över.

– Jag har en jättestor crush på gult just nu, och gillar rent allmänt att gå amok med färger, så jag tänkte hellre för mycket än för lite när jag valde färgerna. Jag hade hittat terrazzoklinker på internet och bad Focus Plus om hjälp att hitta något liknande. Det klarade de jä ... bra! Färgen är varm, men inte för varm, och så finns det en massa olika färger i plattorna som man kan använda som utgångspunkt när man väljer färg på väggarna, när vi en dag inte står ut med det gula längre, berättar Petra Kleis.

Tidigare var badrummet alldeles för hårt färgmässigt, med svart klinker och turkos mo- saik, och det fanns ett badkar som aldrig användes. Därför byttes det ut mot ett stort duschutrymme och ett skåp med välbehövlig förvaringsplats.

– Jag blir glad varje gång jag går in där och jag älskar att stå i duschen och titta på klinker- plattornas färger. Det är jättenördigt, men så härligt!

UTSIKTEN MOT DEN BLÅ HIMLEN
© Birgitta Wolfgang Bjørnvad

Utsikten mot den blå himlen och stadens tak från takterrassen är enligt Petra Kleis det bästa med lägenheten

Inspiration till entré: vitt golv, träskåp och vitt tak
© Birgitta Wolfgang Bjørnvad

Det höga skåpet är specialbyggt av möbelsnickare Kasper Sixten och rymmer både skåp, kyl och frys. I hallen skymtas en gammal flygvagn som används för förvaring och till vänster står Børge Mogensens spanska stol.