Världsberömt hotellrum återskapat i privat lägenhet

Se den otroliga tolkningen av Arne Jacobsens ikoniska hotellrum 606 hemma hos paret på Södermalm.

© Mikey Estrada

Precis som SAS Royal Hotel bjuder även Patric Öhlunds och sambon Elisabeth Lundbergs vardagsrum på en fantastisk utsikt. Patric anser dock att utsikten här är lite bättre eftersom den är över vattnet och Stockholm. Byggnaden av Arne Jacobsen betraktas i dag som ett centralt verk i dansk modernistisk arkitektur, och kontrasten till de andra byggnaderna runt omkring har tidvis varit stor då det där, precis som i utsikten här, var en annan byggstil som dominerade bilden.

© Mikey Estrada

I en lägenhet på Södermalm i Stockholm har paret Patric Öhlund och Elisabeth Lundberg återskapat Arne Jacobsens ikoniska rum 606 från SAS Royal Hotel i Köpenhamn. Genom tålmodigt sökande har Patric har lyckats hitta de ursprungliga elementen och möblerna via Blocket, loppisar, grovavfallsfynd och auktioner. Det var även på lauritz.com som han hittade Arne Jacobsens fåtölj Ägget i originalklädsel i samma färg som hotellets. Det var denna som utgjorde startskot- tet till Patrics förvandling av vardagsrummet hemma till rum 606. Även AJ-golvlampan formgav Arne Jacobsen till hotellet, och denna har Patric också hittat på lauritz.com.

Det ikoniska rummet 606 återskapat i Stockholm

I sin lägenhet i Stockholm har Patric Öhlund återskapat Arne Jacobsens ikoniska hotellrum 606 från SAS Royal Hotel i Köpenhamn.

Förutom att Patric är en hängiven designälskare har han även haft som mål att skapa en wow-effekt i inredningen.

Därför har han varit kompromisslös med det i detalj genomtänkta rummet. Se här hur den kända danska arkitekten får förnyad relevans i ett modernt svenskt designhem.

© Mikey Estrada

Eftersom Palisander är ett hotat träslag är det svårt att få tag i, men Patric lyckades hitta ett begagnat parti så att han kunde bygga panelerna under fönstret. Till SAS Royal Hotel designade Arne Jacobsen stolarna Ägget och Svanen, AJ-serien, som golvlampan är från och soffbordet modell 3515 av palisander med shakerunderrede. Det tog Patric lång tid att hitta alla originalmöbler i både gott skick och originalfärger, men han lyckades köpa dem vartefter på auktionshuset lauritz.com. Eftersom idén var att kopiera just rum 606 gjorde paret många färgtester och hittade till sist rätt färg från Farrow & Ball. Ljusstaken har ritats för Georg Jensen, och är köpt på Blocket.

En arkitektonisk pärla

När man stiger in i den här lägenheten i Stockholm kunde man, om man inte visste bättre, lätt förledas att tro att man är på besök på Arne Jacobsens ikoniska SAS Royal Hotel som stod färdigt 1960.

Efter många renoveringar är rum 606 i dag det enda originalrummet som finns kvar. Som den arkitektoniska pärla det är har både arkitekt- och designälskare från hela världen tidigare med glädje betalat en förmögenhet för en natt i detta rum.

Nu är det inte längre möjligt eftersom rummet är omgjort till museum. Men man kan också bara återskapa rummet själv. Om man har fantasin. Och passionen.

Det har Patric Öhlund, som har återskapat rummet i sin lägenhet på Södermalm där han och hans sambo Elisabeth Lundberg bor i en fastighet som också är från 1960. Tillsammans driver de bageriet Kafé Kringlan på Östermalm som är en blandning av en fransk bistro och svenskt konditori.

© Mikey Estrada

Patric Öhlund är modell och hängiven älskare av god design. Förutom det driver han, tillsammans med sambon Elisabeth Lundberg, bageriet Kafé Kringlan på Östermalm i Stockholm, vars repertoar gör att man får se det som en blandning mellan en fransk bistro och ett svenskt konditori.

Hyllning till Arne Jacobsen

Att vara finsmakare är en del av deras vardag och det är även i den andan de har inrett och designat sin lägenhet. Egentligen var det något av en slump som fick paret att vilja återskapa det anmärkningsvärda rum 606 som är något av ett mästerstycke om man gillar Arne Jacobsen.

– Att det slutade med att vi skapade en exakt kopia av rum 606 i vår lägenhet beror på att vi, efter det att vi hade köpt den, skämtade om att layouten påminde om det otroliga rummet, bara med en bättre utsikt. När jag några år senare hittade en originalversion av Ägget i rätt färg, SAS Royal Blue, kände jag att jag var tvungen att försöka skapa mitt eget rum 606. Sedan är det ju extra kul att det är hotellets 60-årsjubileum i år, så vi ser det även som en hyllning, förklarar Patric.

© Mikey Estrada

Lekrummet kallar paret sitt kontor som även är gästrum samt spel- och teverum. Stilmässigt har paret tänkt in det modernistiska elementet i inredningen för att den ska passa parets extraordinära vardagsrum. Patric har alltid varit rädd för färger och hans tidigare boenden har därför alltid varit grafiskt inredda i svart och vitt. Det är sålunda Elisabeths förtjänst att de nu har vågat ta språnget ut i färger i inredningen. Skrivbordet är köpt på Blocket, och bordslampan Tizio har designats av Richard Sapper. Över skrivbordet hänger fyra Mikael Jansson-litografier. Stolen, som är designad av Karl Erik Ekselius, har stått i det svenska kungaparets pianorum. Bäddsoffan är designad av Hans J. Wegner och köpt på lauritz. com. Soffbordet är egentligen ett barskåp från 1960-talet som Patric kom över bara genom att komma och hämta det privat.

© Mikey Estrada

Bland böcker och designklassiker har Patric skapat ett humoristiskt element med inramade menyer från vad han kallar sitt home-away-from-home, restaurang Riche i Stockholm. Precis som menyerna anser Patric även att böcker berättar mycket om de människor som bor på en plats och han har därför lagt sig till med en större samling. Golvlampan Lumina Daphine är inköpt på Blocket.

Grönblå färgskala

I sann Gesamtkunstwerkanda ritade Arne Jacobsen både hotellet och all design i det, från de legendariska designstolarna Ägget och Svanen till dörrhandtag, bestick och de små bollarna i ändarna av gardinsnörena.

Och det är just det genomdesignade elementet som Patric älskar hos Arne Jacobsens gamla hotell. Men även hans förmåga att skapa kontrast mellan möblernas mjuka former och fönstrens och rummens kantiga dito.

Och att han genom att blanda exotiskt trä med en grönblå färgsättning kunde skapa en effekt som både är lekfull och rogivande på en och samma gång.

© Mikey Estrada

I parets kök är stilen också designad och stram med en palisanderklädd vägg som skapar en autentisk fond för det Arne Jacobsen-designade bordet köpt på Blocket. Arne Jacobsens Myran-stolar har de hittat i en dansk vintagebutik. Den svarta keramikvasen är designad av Carl Harry Stålhane och är lika vacker både med och utan blommor. Pendeln Multi-Lite är designad av Louis Weisdorf och reproducerad av Gubi.

© Mikey Estrada

Köket är lägenhetens originalkök från 1960, som paret har behållit. De har dock flyttat runt lite på skåp och luckor för att få plats för moderna faciliteter som en diskmaskin, en ny spis och köksfläkt.

© Mikey Estrada

Designklassiker är en genomgående komponent i parets inredning och på Elisabeths skrivbord från 1960-talet står en PH 2/1-lampa med opalglas och mattsvart fot som är tillverkad i begränsad utgåva. Båda är köpta på Blocket. Eftersom humor är en så genomgående komponent i inredning- en bryts de designade linjerna av en duk från Kaws och två ljusstakar från B&B Italia.

© Mikey Estrada

Paret har gått all in när det gäller återskapandet av Arne Jacobsens rum 606 och det innebär att de har gjort sitt vardagsrum mindre för att skapa ett inbyggt skåp, en exakt kopia av skåpet i det berömda originalrummet. De har dock satt sin egen personliga prägel på det, men fortfarande med en böjelse att omge sig med saker från 1950- och 60-talet med ett Henri Matisse Blue Nude-tryck från 1952, ett original Eero Saarinen Tulip-bord från hans Pedestal-serie, som han designade 1958, och den klassiska Toio-lampan som bröderna Achille och Pier Giacomo Castiglioni designade 1962. Allt har de hittat på lauritz. com respektive Blocket, medan SAS-modellflyget, som fulländar bilden, kommer från Tradera.

Design som älskas världen över

– Det är en orsak till att designen och helheten i detta hotellrum älskas av så många människor överallt och det är för att det är vackert och unikt. Eftersom man inte längre kan boka rum 606 finns det inte längre någon möjlighet att bo i denna inramning. Fast det gäller inte oss som har återskapat den i vårt hem. Eftersom stiluttrycket är så distinkt i detta rum, har vi försökt att anpassa resten av lägenhetens uttryck därefter.

© Mikey Estrada

Som i Arne Jacobsens rum finns det även utställningar i det inbyggda skåpet. Hos Patric och Elisabeth är den översta hyllan vigd åt en utställning av glas designade av Gunnar Nylund, på nästa hylla finns ett kaffeset i silver från Cohr, därpå fyller de grafiska linjerna i Stig Lindbergs keramikserie Domino hyllan och på den nedersta hyllan återfinns design från Georg Jensen.

© Mikey Estrada

Inspirerade av Arne Jacobsen valde paret att klä sovrummets väggar med trä. Palisandern som är så svår att få tag på har här ersatts av mahognypaneler, som paret beställde från en polsk fabrik som tillverkade dem efter deras mått och ritningar av rummet. Därefter fick de en snickare att skapa den fulländade looken där sängen har fått en snudd på svävande framtoning eftersom den är så hög att paret kan njuta av utsikten över Stockholm från den. Taklampan Eklipta är designad av Arne Jacobsen, och köpt på lauritz.com, eftersom den inte längre är i produktion.

© Mikey Estrada

Den inbyggda garderoben har Patric själv tillverkat av skåp från Ikea. Du måste gå igenom den för att gå in i sovrummet och tanken är att den ska fungera som en hemlig passage till ett väl dolt rum. Man har även tänkt in sinnesupplevelsen som uppstår när man går genom ett mörkare, trängre rum och sedan överväldigas av ljuset när man träder in i det öppna, ljusa sovrummet.

Gränslös stil

– Övergripande ville jag skapa en miljö som får folk att skratta och tänka att han är galen, och det tycker jag att jag har lyckats med här. För rummet ger alltid reaktioner som ett skratt och ett ”wow” när folk kommer på besök, berättar Patric som beskriver sin stil som gränslös.

Eftersom paret har bestämt sig för att inte skaffa barn, är lägenheten endast skapad för dem och deras livsstil. För som Patric säger, vilken barnfamilj skulle våga bo med heltäckningsmattor i vardagsrummet och 60 år gamla designklassiker med originalklädsel?

© Mikey Estrada

Vägglampan är designad av Arne Jacobsen, och den är ett av få föremål som
är nya i lägenheten. På nattduksbordet står doftljuset Valkiria från Overose och en mässingsbehållare för rökelse.

© Mikey Estrada

Nattduksbordet är byggt av en snickare och flasklampan kommer från Maison Margiela. Mässingsljusstaken och vintageväckarklockan från 1960-talet har köpts på loppis och paret tycker att de två sakerna matchar sängens uttryck väl, som de beskriver som dansk sextiotalsstil. Den orange tobakskrukan av keramik används för snus.