Jakten på lugn och ro
– Lugn. Jag älskar lugn, framförallt där jag bor, säger David Thulstrup. Med denna insikt om sig själv gjorde han och hans partner, Martin, en genomgripande röjning bland alla sina saker. De bestämde sig för att göra sig av med det mesta av sina ägodelar. Möbler, konstverk, mattor och böcker antingen såldes eller skänktes bort.
Syftet var dubbelt. Å ena sidan ville de komma fram till hur få saker man egentligen behöver och å andra sidan testa alla de möbler som David Thulstrup designat på senare år. Bygga upp ett slags testlaboratorium för designmöbler hemma. För det är en sak att skapa en ny stol eller soffa och något helt annat att leva med och inte minst använda dem i vardagen.
En arbetarlägenhet från 1920-talet
Under denna process köpte paret 2018 en lägenhet på Amager, den låg på femte våningen och var 140 m2. Kvarterets arbetarlägenheter från 1920-talet har normalt en lång mörk korridor omgiven av många små rum. Denna lägenhet hade också mycket riktigt inte mindre än sex rum. Dessutom hade inte mycket gjorts invändigt sedan den tidigare ägaren flyttade in för 40 år sedan så skicket var med andra ord inte det bästa.
“Vi önskade oss något öppet som kunde ge oss lugn”
– Jag såg verkligen en möjlighet att här skapa den inramning som Martin och jag ville ha. Vi kom närmast från en stor lägenhet på Østerbro med många små rum. Nu ville vi däremot ha något öppet som skulle tillföra oss lugn eftersom vi enkelt skulle kunna överblicka vårt hem. Förutom en önskan om minimalism i inredningen gillar vi även att ha många människor omkring oss. Därför var det viktigt att både delen där vi äter och själva köket skulle hänga ihop rent rumsmässigt, förklarar David Thulstrup.
Han ritade därför en ny rumsplan med ett sovrum som kan separeras från det stora vardagsrummet med skjutdörrar och ett kontor som kan stängas av helt. Resten är ett enda stort rum, där köket är integrerat.
– När man ser det nu är det svårt att föreställa sig hur det var tidigare. Väggen till köket är borta och jag tog bort alla yttre detaljer som dörrkarmar för att skapa en strömlinjeformad atmosfär med mattvita väggar, säger David Thulstrup, som valde att bevara de ursprungliga furugolven med springor mellan golvbrädorna.
– Jag älskar dem verkligen för de ger karaktär åt rummet och samtidigt är de en hyllning till bostadens ursprung, säger han. Ett signifikant genomgående designelement är att fönsternischerna går från golv till tak. Ljuset, som nu filtreras genom persienner, skapar en dramatisk effekt.
Kvällstid kan belysningen i fönstren användas för att uppnå samma effekt.
“Det är så vackert utan stök och allt överflödigt”
– Jag gillar linjerna i lägenheten, när du till exempel står i sovrummet och tittar ner ser du ljusspelet från alla dessa persienner, säger han och ler. Efter att ha flyttat från en vindslägenhet där han hade målat både väggar och tak i en mörkgrön färg, är David Thulstrup entusiastisk över den rogivande effekt de matta vita väggarna ger.
– Det är ett hem för två personer. Martin bryr sig inte om materiella saker. Han älskar de här rummen och tycker att det är så vackert här utan en massa överflödiga prylar.
Inredningsdesignerns känsla för skönhet
David Thulstrup har de senaste åren satt sitt avtryck både på framträdande rum och dito design, såväl i Danmark som internationellt. Det gäller allt från ny bostadsarkitektur till restaurang-, butiks-, hotell- och möbeldesign.
Han grundade Studio David Thulstrup för tio år sedan och hans team på 20 medarbetare har vunnit många nationella och internationella designpriser. Framförallt hans inredning av restaurang Noma har ett mycket markant uttryck, bl.a. med de nya möbler han skapat och hans framsynta inredning av en loungeavdelning i en stil som hyllar 70-talets enfamiljshus. Trivselstil på ett nytt och högre plan.
Till andra lyckade projekt hör showrooms för exempelvis Garde Hvalsøe, där framförallt det i Aarhus är av internationell toppklass. Nyligen inredde han även en ny filial för Gasoline Grill och han ägnar sig just nu åt stora inredningsuppdrag i privata hem.
Hans stil kommer till uttryck i de materialsammansättningar som han lägger mycket tid på att välja ut och mixa på nya sätt. Han tror på (och finner) skönheten i de enskilda materialen och kallar själv sin stil för modern enkelhet. Innan han startade eget, arbetade han på bostadsprojekt och kommersiella och institutionella projekt för Jean Nouvel i Paris från 2003–2006 och på lyxbutiksprojekt för Peter Marino i New York åren 2007–2008.