Vi har besökt en av Danmarks ledande inredningsarkitekter

David Thulstrup har inrett både Michelin-restaurangen Noma och det populära hamburgerhaket Gasoline Grill. Se här hur han har inrett sin egen lägenhet.

© Birgitta Wolfgang Bjørnvad

Modern enkelhet är ledorden som gäller
både när David Thulstrup arbetar med spektakulära
kunder som den världs- berömda restaurangen
Noma och när han inreder sitt eget hem. På några få år har han lyckats nå den absoluta eliten bland Skandinaviens bästa inredningsarkitekter.
Vi har besökt honom i hans nya lägenhet
som är resultatet av en enorm renovering.

Jakten på lugn och ro

– Lugn. Jag älskar lugn, framförallt där jag bor, säger David Thulstrup. Med denna insikt om sig själv gjorde han och hans partner, Martin, en genomgripande röjning bland alla sina saker. De bestämde sig för att göra sig av med det mesta av sina ägodelar. Möbler, konstverk, mattor och böcker antingen såldes eller skänktes bort.

Syftet var dubbelt. Å ena sidan ville de komma fram till hur få saker man egentligen behöver och å andra sidan testa alla de möbler som David Thulstrup designat på senare år. Bygga upp ett slags testlaboratorium för designmöbler hemma. För det är en sak att skapa en ny stol eller soffa och något helt annat att leva med och inte minst använda dem i vardagen.

© Birgitta Wolfgang Bjørnvad

David Thulstrups nya lägenhet är resultatet av en omfattande renovering. De sex rum den tidigare bestod av har nu blivit tre. Redan vid ingången visar valet av material hur kompromisslöst han har gripit sig an uppgiften. Allt – tak, väggar och golv – har blåsts ut, bland annat för att få full takhöjd, och därefter har de nya rummen byggts upp från noll. Nu kapslar skåp i borstat aluminium och vita väggar in hela bostaden.

© Birgitta Wolfgang Bjørnvad

En arbetarlägenhet från 1920-talet

Under denna process köpte paret 2018 en lägenhet på Amager, den låg på femte våningen och var 140 m2. Kvarterets arbetarlägenheter från 1920-talet har normalt en lång mörk korridor omgiven av många små rum. Denna lägenhet hade också mycket riktigt inte mindre än sex rum. Dessutom hade inte mycket gjorts invändigt sedan den tidigare ägaren flyttade in för 40 år sedan så skicket var med andra ord inte det bästa.

© Birgitta Wolfgang Bjørnvad

Köket har David Thulstrup själv ritat och som nu har börjat produceras av Reform. Det är helt minimalistiskt och funktionellt. Köksskåpens inredning kommer från Ikea, medan ytorna utgörs av tunna aluminiumskivor ovanpå MDF. Lägg märke till hur bänkskivan i granit smälter samman med sidan på köksön. Spisen har placerats i en väggnisch med köksfläkt i taket.
Verket på gavelväggen är av Silas Inoue och barstolarna Font har David Thulstrup ritat för Møbel Copenhagen. Den distinkta skulpturen på väggen är av Carl Emil Jacobsen.

“Vi önskade oss något öppet som kunde ge oss lugn”

– Jag såg verkligen en möjlighet att här skapa den inramning som Martin och jag ville ha. Vi kom närmast från en stor lägenhet på Østerbro med många små rum. Nu ville vi däremot ha något öppet som skulle tillföra oss lugn eftersom vi enkelt skulle kunna överblicka vårt hem. Förutom en önskan om minimalism i inredningen gillar vi även att ha många människor omkring oss. Därför var det viktigt att både delen där vi äter och själva köket skulle hänga ihop rent rumsmässigt, förklarar David Thulstrup.

Han ritade därför en ny rumsplan med ett sovrum som kan separeras från det stora vardagsrummet med skjutdörrar och ett kontor som kan stängas av helt. Resten är ett enda stort rum, där köket är integrerat.

© Birgitta Wolfgang Bjørnvad

Ett av kraven på den nya lägenheten var att kök och matbord skulle vara i omedelbar anslutning till varandra så att man stå och laga mat samtidigt som man pratar med vännerna som sitter runt matbordet. Eller mer informellt, matplatser runt köksön så att man vara riktigt många tillsammans. Matbordet är måttillverkat hos en smed med en bordsskiva i svartbrunerat stål och tre rörformade ben. Inspirationen hämtade David från en oval form ur hans samling av Hertha Bengtssons Blå Eld-servis från 1950-talet. De bekväma matstolarna är designade av David Thulstrup för Møbel Copenhagen och klädda i Vidar-textil från Kvadrat. Verket på väggen är av Kristine Kemp.

En strömlinjeformad atmosfär

– När man ser det nu är det svårt att föreställa sig hur det var tidigare. Väggen till köket är borta och jag tog bort alla yttre detaljer som dörrkarmar för att skapa en strömlinjeformad atmosfär med mattvita väggar, säger David Thulstrup, som valde att bevara de ursprungliga furugolven med springor mellan golvbrädorna.

– Jag älskar dem verkligen för de ger karaktär åt rummet och samtidigt är de en hyllning till bostadens ursprung, säger han. Ett signifikant genomgående designelement är att fönsternischerna går från golv till tak. Ljuset, som nu filtreras genom persienner, skapar en dramatisk effekt.

Kvällstid kan belysningen i fönstren användas för att uppnå samma effekt.

© Birgitta Wolfgang Bjørnvad

Sovrummet är ljust och mycket enkelt inrett. De nästan tredimensionella konstverken är av Theis Wendt, sängkläderna kommer från Geismars, och nattduksborden från &Tradition.

© Birgitta Wolfgang Bjørnvad

En matta från Massimo Copenhagen fungerar som en inramning för sängen. De vackra vintagestolarna är ritade av Hans J. Wegner.

© Birgitta Wolfgang Bjørnvad

En bokhylla, platsbyggd för lägenheten, separerar sovrum och vardagsrum, och dörrarna från
Vahle kan enkelt fällas ut så att sovrummet förvandlas till ett helt privat rum.

“Det är så vackert utan stök och allt överflödigt”

– Jag gillar linjerna i lägenheten, när du till exempel står i sovrummet och tittar ner ser du ljusspelet från alla dessa persienner, säger han och ler. Efter att ha flyttat från en vindslägenhet där han hade målat både väggar och tak i en mörkgrön färg, är David Thulstrup entusiastisk över den rogivande effekt de matta vita väggarna ger.

– Det är ett hem för två personer. Martin bryr sig inte om materiella saker. Han älskar de här rummen och tycker att det är så vackert här utan en massa överflödiga prylar.

© Birgitta Wolfgang Bjørnvad

Hemmakontoret har en lång skåpvägg i borstat stål från Reform – liknande den i köket. Om du renoverar en hel bostad är det en bra idé att välja samma skåplösningar genom hela hemmet. Det skapar sammanhang direkt. Stolen Arv är David Thulstrups design för restaurang Noma och är ritad för Brdr. Krüger. För den vann han pris för årets möbel vid Design Awards i 2018. Bordet är från Please Wait to be Seated. Lampan med en fot i palisanderträ har de hittat hos Klassik. Gipsmasken på väggen förställer Davids pappa som ung

© Birgitta Wolfgang Bjørnvad
© Birgitta Wolfgang Bjørnvad

Ett av de lyckade genomgående elementen är att fönsternischerna överallt går från golv till tak. Fönstren markeras av persienner som ger en fantastisk ljuseffekt, även vinterdagen då vi fotograferade David Thulstrups lägenhet. På kvällen ser Jasper Morrisons Glo-ball-lampor till att
skapa magi mellan persienner och rum.

© Birgitta Wolfgang Bjørnvad

Den röda soffan Mooner har David Thulstrup designat för Common Seating. Här klädd i ljust lammskinn
från Skandilock. Golvlampan är från Catellani & Smith från Anker & Co, som även har stått för det mesta av belysningen i lägenheten. Det specialtillverkade vardagsrumsbordet är av norsk granit och träbordet med flätad skiva är av Børge Mogensen och kommer från Klassik. David Thulstrup samlar på stora kristallkulor som har getts en dekorativ placering på den låga skänken. Font-loungestolarna är klädda med lammskinn från Skandilock. Mattan från Massimo Copenhagen binder samman de olika elementen i vardagsrummet.

Inredningsdesignerns känsla för skönhet

David Thulstrup har de senaste åren satt sitt avtryck både på framträdande rum och dito design, såväl i Danmark som internationellt. Det gäller allt från ny bostadsarkitektur till restaurang-, butiks-, hotell- och möbeldesign.

Han grundade Studio David Thulstrup för tio år sedan och hans team på 20 medarbetare har vunnit många nationella och internationella designpriser. Framförallt hans inredning av restaurang Noma har ett mycket markant uttryck, bl.a. med de nya möbler han skapat och hans framsynta inredning av en loungeavdelning i en stil som hyllar 70-talets enfamiljshus. Trivselstil på ett nytt och högre plan.

Till andra lyckade projekt hör showrooms för exempelvis Garde Hvalsøe, där framförallt det i Aarhus är av internationell toppklass. Nyligen inredde han även en ny filial för Gasoline Grill och han ägnar sig just nu åt stora inredningsuppdrag i privata hem.

Hans stil kommer till uttryck i de materialsammansättningar som han lägger mycket tid på att välja ut och mixa på nya sätt. Han tror på (och finner) skönheten i de enskilda materialen och kallar själv sin stil för modern enkelhet. Innan han startade eget, arbetade han på bostadsprojekt och kommersiella och institutionella projekt för Jean Nouvel i Paris från 2003–2006 och på lyxbutiksprojekt för Peter Marino i New York åren 2007–2008.