Låt dig inspireras av dessa tre små townhouses

Arkitekter från Aarhus, Tokyo och Berlin ger sina förslag på hur ytan kan utnyttjas optimalt i det lilla boendet.

© Helene Høyer Mikkelsen

Det är trä med trä hos Tegnestuen Fem, något som ger det lilla huset ett samlat och ett enhetligt uttryck.

20 m2.

Det är allt man har att röra sig på i Tegnestuen Fems version av ett hus som är ett bra exempel på hur man kan få ut mycket av lite. Och det vet de verkligen, för de använder själva huset, som ligger på Godsbanen i Aarhus, som kontor. Deras överordnade fokus har varit att med olika metoder skapa zoner invändigt, så att det finns en tydlig skillnad mellan den del som fungerar som kontor och den resterande delen, som fungerar mer som ett sällskapsrum.

Konstruktionen som bär upp takfoten går igen invändigt. Bjälkarna delar upp rummet samtidigt som de delar byggnaden vertikalt. Förvaring och ett loft har placerats över bjälkarna och funktionella rum under dem. Man kan säga att det är konstruktionens premisser som har styrt både förvaringslösningar och rumsdelning, något som är viktigt när man bygger så smått eftersom det inte finns plats för onödiga lösningar.

tiny living vardagsrum med naturmaterial och rispapperslampa
© Helene Høyer Mikkelsen

Trä har använts som primärmaterial, både för att det får en fin patina vid användning, men också för att det är lätt att arbeta med löpande, om huset eventuellt byggs ut.

Utomhus är panelen obehandlad, vilket framhäver takfotens effekt på konstruktionen. Invändigt är golv, bord, köksfronter och hyllor tillverkade av massiva douglasplankor. Man har använt borstat stål som kontrastmaterial i detaljer som dörrhandtag, vattenkranar och annan inredning som utsätts för slitage och på så vis får vittna om husets användning.

kök, ett loft med sovplats och en arbetsplats som även kan fungera som matplats
© Helene Høyer Mikkelsen

Även om det är ont om plats rymmer huset alla nödvändiga funktioner som kök, ett loft med sovplats och en arbetsplats som även kan fungera som matplats.

Läs också:

litet hus med industriell exteriör
© Helene Høyer Mikkelsen

26 m2.

Så litet fotavtryck har House Tokyo, som – vilket namnet antyder – ligger i Japan, i en av världens mest tätbefolkade städer. Ändå är boytan hela 51 m2, eftersom den lokala arkitektstudion Unemori Architects har tänkt till både högt och lågt. Bostaden är nämligen konstruerad i nivåer, där den delvis ligger på källarnivå, och arkitekterna har även byggt högt i tak.

Varje nivå i huset fyller sin egen funktion. Ingången ligger på bottenplan och här kan man välja att antingen gå ner till badrum och sovrum, eller ta trappan upp till köket och matplatsen. På den övre konstruktionen sitter flera skjutdörrar som ser till att det flödar in massor av ljus, och flera högt placerade fönster skapar känslan av luft i en annars mycket liten byggnad.

litet industrihus med stora fönster och högt i tak
© Helene Høyer Mikkelsen

Även om huset är delvist nedsänkt så framstår det inte som en typisk källarbostad, eftersom de översta strukturerna är fulla med fönsterpartier som låter ljuset flöda in.

De olika nivåerna hjälper även ljusets fortsatta flöde i huset eftersom de ger möjlighet till en mer allsidig placering av fönstren. Faktum är att den översta konstruktionen inte har något annat syfte än att stänga in ljus.

Eftersom tomten där House Tokyo ligger mellan de befintliga husen är extremt liten, har arkitekterna också tänkt in platsen och placerat huset närmare gränsen mot trottoaren, så att bostadens ljusinfall får betydligt bättre förutsättningar.

litet industrihus med stora fönster och olika nivåerna
© Helene Høyer Mikkelsen

De många och lite skeva nivåerna i House Tokyo är inte bara intressanta för ögat. De är även mycket användbara i inredningen av rummen

litet industrihus med stora fönster och många plan
© Helene Høyer Mikkelsen

Läs också:

bakgård i stadsdelen Berlin med charmig exteriör
© Helene Høyer Mikkelsen

Strömlinjeformat invändigt och utvändigt. Man har varit stram både i arkitektur och inredning i det moderna cityhuset i Berlin.

60 m2 och 130 m2.

Det är ingen ovanlig storlek på en lägenhet. Det som gör detta miniatyrlägenhetskomplex till något unikt är däremot arkitektur och läge. På en bakgård i stadsdelen Berlin Mitte har man nämligen lyckats bygga ett cityhus med hela två lägenheter på en relativt blygsam yta. Arkitekturen består enkelt uttryckt av tre lådformade strukturer placerade ovanpå varandra – den nedersta strukturen innehåller en bottenvå- ning och en övervåning, medan de två översta strukturerna, som är placerade på varandra med viss förskjutning, rymmer tredje respektive fjärde våningen.

Att konstruera byggnaden på detta sätt är smart, eftersom det kräver en relativt liten tomtyta och man får mycket bostad för pengarna. Det skapar även bättre möjligheter för placeringen av fönster, vilket säkerställer ett bra ljusinfall – något som annars är svårt att uppnå när man bygger på bakgårdar. Den minsta lägenheten på 60 m2 ligger på bottenvåningen och rymmer ett stort öppet kombinerat kök och allrum/vardagsrum, ett sovrum och ett badrum.

litet modernt svart kök
© Helene Høyer Mikkelsen

Arkitekterna har även designat köket och alla förvaringslösningarna i de båda lägenheterna. Här har man fokuserat på att använda en lätt och ljus färgpalett samt olika träslag som kompletterar varandra.

litet modernt vardagsrum med skandinavisk design och färgsprakande
© Helene Høyer Mikkelsen

Den stora lägenhetens 130 m2 är fördelade över de tre översta våningsplanen. Här har man fördelat bostadsytan på så vis att hela den första våningen utgör sov- och badrumsavdelning, med ett sovrum och badrum en suite plus ett gästrum med separat badrum. På nästa våningsplan ligger ett stort rum som utgör kök, matplats och vardagsrum. Här finns även en trappa upp till en mezzanin med kontor och utgång till en takterrass. Utvändigt matchar arkitekturen de urbana omgivningarna och resultatet är ett modernt cityhus som ligger så centralt det bara är möjligt, mitt i Berlin.

liten hall med trätrappor och minimalistiskt uttryck
© Helene Høyer Mikkelsen
Miniatureliv - tomt rum med gul vägg
© Helene Høyer Mikkelsen