På den härliga gröna ängen ligger ett hus i industriell New York-stil

Det 450 kvadratmeter stora arkitektritade huset är skräddarsytt för tomten och är därför helt unikt.

New York-stämning på den gröna ängen

På en naturskön äng har en familj byggt ett modernt arkitektritat hus i industriell New York-stil.

Den stilrena bostaden som står i stark kontrast mot landskapet har ritats i samarbete med arkitekten Danko Lekic.

Genom stora fönster och en takhöjd på 6,5 m bjuds naturen in i bostaden där den får lov att ta för sig i den enkla inredningen.

© Pernille Greve

Bostadens hjärta rymmer både vardagsrum, kök och matplats. Utöver de stora fönsterpartierna finns det takfönster som ger rummet ett ljust, nordiskt uttryck. För att skapa ett mjukt, diffust ljus har man byggt in spottar av Møller & Rothe i hela huset. Pendellamporna över bordet är Tim från Bomma som säljs av Anker & Co.

© Pernille Greve

Arkitekten Danko Lekic har ritat huset så att det består av ett kluster av mindre volymer som varierar i höjd och förskjuter sig i plan. Önskemålet var att undvika att rita ett stort schabrak. Från denna vinkel kan man se de tre huvudelementen som går igenom bygget: ljusa, rustika tegelstenar från Strøjer Tegl, svarta fönsterramar och grå betong.

Skräddarsytt till tomten

Bara en timmes bilresa från Köpenhamn hittar man denna härliga gröna äng med betande kor och vilda blommor. Det var just denna naturskyddade äng som Lone Kristensen och hennes familj förälskade sig i.

De drömde om att bo med utsikt och om att uppleva de skiftande årstiderna på nära håll. Idag har drömmen blivit verklighet och familjen bor i ett helt modernt hus på 450 m2, fördelat på två våningar, ritat av arkitekten Danko Lekic.

Huset har skräddarsytts efter tomten och är därför helt unikt. Danko Lekic har ritat huset som ett kluster av enheter som varierar i höjd och förskjuter sig i plan.

Husets speciella proportioner, de svartspröjsade stora fönstren och den ljusa stenen för tankarna till New Yorks industriella byggnadsstil som också har varit en av familjens inspirationskällor. Huset är handmurat i ljus sten med matchande murbruksmassa, vilket ger husets fasad ett ljust, nordiskt uttryck.

Det har genomgående byggts med bra, gedigna material av duktiga hantverkare, och man har arbetat kompromisslöst in i varje detalj från början till slut. Invändigt är stämningen av en takvåning i New York också framträdande tack vare de ljusa och svarta kontrasterna samt ett överdimensionerat fiskbensgolv i ek.

Familjen har inte sparat på extraordinära detaljer, som exempelvis den 280 x 240 cm specialbyggda ytterdörren. Man har dessutom utsikt mot himlen från husets vinkällare genom golvet i husets skafferi som man också fick plats med.

© Pernille Greve
© Pernille Greve

Det svarta köket från Multiform står som en skulptural möbel i rummet där det bryter av de ljusa ytorna. Takhöjden går från låg till hög på hela 6,5 m och öppnar upp mot ängen i ett lätt och rymligt uttryck. Bilden är tagen av Ole Aakjær från Galleri Oxholm. Vid det stora bordet Essay från Republic of Fritz Hansen finns det plats för många. Matbordsstolarna och soffan är från Bolia.

© Pernille Greve

Form 2 heter köket från Multiform i svartbetsad ek. Köksblandaren Ono Stål är från KWC.

© Pernille Greve

Huset har ett skafferi med en extra fin detalj i form av en himmelsk takvy som man kan njuta av ända nere från vinkällaren eftersom man har lagt glas i skafferigolvet. Bilden är av Eric Lacombe från Galleri Oxholm.

Den perfekta matchningen

Från början hade familjen själv en massa idéer och önskemål om sin kommande bostad, och de ville ha ett nära samarbete med en duktig arkitekt som kunde lyssna, utmana och ge dem det där lilla extra som de själva inte hade tänkt på.

Arkitekten skulle inte bara rita ett hus som han själv gillade utan också se till att det färdiga huset uppfyllde familjens drömmar.

I en upphandlingsrunda med tre andra arkitekter visade Danko Lekic sig vara den perfekta matchningen för familjen.

Precis i familjens anda

Dels hade han samma omedelbara entusiasm för den unika utsikten som familjen, dels meddelade han direkt att han inte ville lägga fram en idé på stående fot utan hellre ville återkomma till dem med några genomtänkta förslag, vilket var precis i familjens anda.

– Efter vårt första möte levererade jag tre olika riktningar till ett modernt hus och utifrån de förslagen valde familjen att gå vidare med ett av dem. Jag arbetar ofta med att visa flera riktningar. De skapar underlag för att avsöka och precisera behov och önskemål eftersom jag inte ser en enda lösning som den rätta tidigt i fasen. Förutom att möta familjens praktiska behov och önskemål ville jag leverera det där lilla extra som de inte hade föreställt sig. Min inställning till alla projekt är att lyssna, experimentera och undersöka, och därför lägger jag aldrig fram en idé vid första mötet med kunden. Det vore oseriöst.

– Vi tyckte det var bra att få tre förslag, för vi insåg snabbt vad som inte var relevant, säger familjen.

– De andra förslagen var inte dåliga, men vi kunde snabbt se vad som passade vår stil. Vi hade också turen att det förslag som vi direkt föll för också var det som Danko Lekic gillade bäst själv. Och då uppstår det ju något speciellt när man har samma referensram så tidigt, berättar Lone Kristensen.

– Familjens stil var rätt väldefinierad från början, bland annat för att de hade skickat mig alla sina moodboards från Pinterest. De hade en massa idéer och tankar, och min uppgift var att skapa struktur och en röd tråd i de många bilderna. Jag visste redan att jag skulle rita ett hus för glada människor som är måna om kvalitet, gillar att festa och är supersociala. Och under hela processen hade vi löpande diskussioner om estetik och vad det innebär i förhållande till ekonomi och de kvadratmeter man vill ha, berättar Danko Lekic.

© Pernille Greve

Familjens äldsta dotter har inrett sitt rum i en minimalistisk och nordisk stil. Den stora sängen Gjöra är precis som skrivbordet Lisabo från Ikea. Stolen Droppen är designad av Arne Jacobsen 1958 och kommer från Republic of Fritz Hansen.

© Pernille Greve

Hallen är precis som resten av huset öppen och ljus med få svarta element från Skagerak som förstärker känslan av takvåning i New York. Trappan leder ner till husets källare.

© Pernille Greve

Den enkla färgpaletten återkommer i husets kontor i en vacker blandning av ek, gråbrunt och svart. Skrivbordet är från Hübsch och stolen Droppen designad av Arne Jacobsen kommer från Republic of Fritz Hansen.

Enkelt och modernt

Med tre potentiella hus i resväskan åkte familjen på semester i tre veckor och ägnade semestern åt en intensiv korrespondens med Danko Lekic. De hade själva flera tydliga önskemål om bostaden men blev samtidigt positivt överraskade av Danko Lekics idéer som uppstår när det finns bra kemi och dialog.
Man ville ha en övertäckt terrass och husets framsida skulle vetta ut mot den vackra ängen. Dessutom ville man att husets hjärta skulle kunna rymma både små och stora sällskap i ett rum där man skulle kunna äta 16 personer utan att behöva flytta runt på möblerna.

Själva köket skulle inte bara vara ett funktionellt kök utan även en vacker möbel eftersom det skulle placeras i mitten av huset där vardagsrummet också skulle vara. Lösningen blev ett svartbetsat specialtillverkat kök från Multiform som både är en snygg kontrast till det ljusa rummet och som passar perfekt till husets enkla, moderna stil.

De stora rummen och takhöjderna på upp till 6,5 meter har inneburit att alla tak har klätts med akustikputs från Fade Acoustic Ceilings eftersom det annars skulle eka i de stora rummen. Dessutom kontaktade familjen ljusföretaget Møller & Rothe angående ljussättningen.

Eftersom familjen har tidigare erfarenhet av att bygga valde de själva att styra hela byggprocessen – ett val som de inte vid något tillfälle har ångrat, även om det har varit tidskrävande.

– Vi har hela tiden haft en nära dialog med Danko Lekic som har deltagit i både belysnings- och köksmöten. På så sätt har vi varit haft ett väldigt nära samarbete kring projektet och det har varit roligt för båda parter. Genom hela processen har han varit vår fasta sparringpartner och ibland även smakdomare. Vi har flyttat in i ett helt unikt hus i ovanliga ramar och vi har fått känna oss fram till vad som passade in och har därför dragit stor nytta av hans yrkeskunnande. Det har gått väldigt bra från början till slut, säger familjen om sitt samarbete med Danko Lekic, som efter de många samtalen har blivit en nära vän till familjen.

© Pernille Greve

Blandningen av material skapar ett nordiskt uttryck i badrummet. Väggarna är tillverkade i grå mikrocement, handfatet och bordsskivan är av vit corian och lådelementet i ek har specialtillverkats av en snickare. Det finns två duschar bredvid varandra och en glasskiva som skärmar av. Alla blandare är i borstat stål och från Vola.

© Pernille Greve

Från sovrummet kan man gå direkt in i en walk in-closet. Stämningen är enkel med en pendellampa i glas från Normann Copenhagen, ett svart sängbord från Mater och en grå matta från Jotex.

© Pernille Greve

Vacker utsikt över ängen från sovrummet där den breda fönsterbrädan inbjuder till att sätta sig och njuta av den. De mörkgrå velourgardinerna är från Garant.

© Pernille Greve

Arkitekten Danko Lekic startade 2015 Black Architecture, en design-, interiör- och arkitektstudio. Black Architecture ritar skräddarsydda arkitektur- och designlösningar i minimalistisk stil med förkärlek för äkta material. Danko Lekic står bakom flera inredningar för företag och butiker samt enfamiljshus som detta hus, blackarchitecture.dk