Bollegård © chris1million

Rune hoppade av ekorrhjulet – bytte två sovrum mot 500 m2 stor herrgård

Följ med till unika Bollegård Rune bytte sin stadslägenhet mot det imponerande huset från 1920, som han inrett med udda konst, begagnat guld och designklassiker.

Långt ute på landsbygden i Danmark, mellan gröna fält och en bit från vattnet, ligger änkesätet Bollegård. En 508 kvadratmeter stor dansk herrgård från 1920-talet med en tomt på knappt 8 000 kvadratmeter.

År 2020 lades fastigheten ut till försäljning och de nya ägarna blev fem vänner från den danska huvudstaden Köpenhamn.

Den primära ägaren och drivkraften är kommunikations- och klimatkonsulten Rune Langhoff Sørensen, som tillsammans med sin hund Sif är den enda som bor permanent på gården. Hans nära partner och delägare är snickaren och multihantverkaren Maiken Meedom Andersen.

”Det är helt avgörande att vi är flera vänner om det tillsammans. Så att det är ett gemensamt projekt som vi kan arbeta på tillsammans. Vi hade ingen färdig plan eller något övergripande mål när vi köpte stället, men Maiken har en dröm om att restaurera retro-campingvagnar, jag vill ha en äppelodling och de andra vill använda det som sommarhus”, säger Rune.

Bollegård
© chris1million

Det är ju ett kap

Han bodde i en lägenhet med två och ett halvt rum i Köpenhamn när huset i Djursland lades ut till försäljning. Rune är ursprungligen född och uppvuxen i ett litet samhälle cirka 40 km från sitt nya hem, och som 18-åring besökte han Bollegård tillfälligt i samband med en släktträff.

”Då tänkte jag att här vill jag gärna bo en dag. Sedan dess hade jag glömt bort huset, men när jag hörde att det var till salu gick jag och tittade på det tillsammans med några vänner – och vi blev helt sålda. Det är svårt att inte bli förälskad i platsen när man väl har sett den”, säger den 38-åriga husägaren och fortsätter:

”Och så är jag tillräckligt mycket Jylländare för att uppskatta det faktum att man kan byta en lägenhet på 80 kvadratmeter i Köpenhamn mot över 500 kvadratmeter mitt ute i naturen. Det är ju helt sinnessjukt. Vi betalade 3,8 miljoner danska kronor för fastigheten, och när man är van vid Köpenhamnspriserna är det ju ett kap.”

Bollegård
© chris1million

Köket på bottenvåningen öppnar sig mot en härlig stor terrass med utsikt över den gröna trädgården.

Växthus och köksträdgård
© chris1million

Växthuset och köksträdgården är redan fulla av grödor. Drömmen är att så småningom anlägga en äppelträdgård.

Hoppa av ekorrhjulet

I trädgården har han redan planterat de första äppelträden och potatis, ärtor och andra grönsaker spirar. En uggla har flyttat in i den nyligen installerade uggleholken i granen, och man ser regelbundet kronhjortar, harar och en och annan grävling i området. Här är det fridfullt och, som den nya ägaren uttrycker det, ”axlarna sjönk ner” efter att storstadsadressen ersattes av livet på landet.

Allt har dock inte bara varit en idyll, och det är mycket arbete med att ta över en så stor gård. Även om det mesta var i någorlunda bra skick var det mycket som behövde uppdateras och inte minst målas. Den tidigare ägaren hade drivit ett bed and breakfast på gården, och det dröjde inte mer än några månader efter övertagandet innan de nya ägarna också öppnade upp för uthyrning.

”Redan från början ville vi använda platsen till något som skulle vara värdefullt för fler människor. Vi vill gärna skapa en fristad för oss själva, men också för andra, där man kan hoppa av ekorrhjulet, koppla av och få kontakt med naturen”, säger Rune och fortsätter:

”När man har så mycket plats som vi har är det nästan slöseri att inte dela det med andra.”

Hunden Sif
© chris1million

Som den enda permanenta boenden håller hunden Sif sin ägare Rune sällskap på Bollegård.

Bollegård set fra haven
© chris1million
glampingtält Bollegård
© chris1million

Ett glampingtält med egen uteplats och möblerad med himmelssäng, vedeldad kamin, skivspelare och fåtöljer står uppställt i ett avskilt hörn av trädgården.

Mer än bara en plats att sova på

På Bollegård kan gästerna boka in sig för en natt eller för en längre vistelse, och i ett idylliskt hörn av trädgården står ett fint glampingtält redo för de gäster som föredrar att sova utomhus. Dessutom kan man hyra in sig och anordna allt från konferenser till familjefester och yoga retreats.

”Vi har skapat en plats som är till för alla. Men det är klart att vi gärna vill ha gäster som önskar mer än bara en säng att sova i. Vi har redan haft par som har friat i vårt glampingtält, par på smekmånad och konstnärer och författare som bor här i veckor för att arbeta på pjäser, böcker eller målningar”, säger den lyckliga ägaren.

ateljé
© chris1million

På Bollegård finns det flera olika ateljéer där det är lugn och ro och utrymme att arbeta.

© chris1million

Hållbar inredning

För att komma till Bollegård måste du köra långt ut på landsbygden innan du når den lilla byn Hevring. Här, mitt i det platta danska landskapet, står huset stolt med sin ståtliga vita fasad.

Bakom de vitkalkade väggarna finns 15 rum, fyra badrum, tre kök, två vedeldade kaminer och flera mysiga hörn, balkonger och terrasser. I den nyrenoverade hallen möts du av ett konstverk av en okänd konstnär som köptes i Peking 2008, en vacker gammal chiffonje, en fladdermusstol från OX Denmarq, ett djurskinn från Grönland och en lampa från det lokala antikvariatet. Och det är en rätt genomgående stil: loppisfynd blandas med designermöbler, väggarna är fyllda med udda konstverk och det finns intressanta föremål, prydnader och skulpturer överallt.

”Vi brinner båda för hållbar inredning. Det innebär gamla designklassiker som Kaare Klint, Erik Jørgensen och Werner Panton, men också en hel del begagnat och restaurering av gamla, slitna möbler som har målats och stoppats om”, säger Maiken Meedom Andersen, som förutom att arbeta som hantverkare också är utbildad skräddare.

Hallen på Bollegård
© chris1million

Hallen på Bollegård är inredd med en härlig blandning av antika möbler, konst och designklassiker. Precis som resten av huset.

© chris1million
vardagsrummet
© chris1million

Varierat och utmanande

Det är Maiken som har ordnat glamping i trädgården, och just nu håller hon på att bygga om en gammal husvagn som gästerna också snart kan hyra. I samarbete med sin tidigare kollega och numera delägare Rune har hon hjälpt till att inreda de många sovrummen och vardagsrummen.

”Vi lägger mycket känslor och energi på att hitta de rätta föremålen för att skapa en bra atmosfär och upplevelse för besökarna. Vi har nästan inte spenderat några pengar på inredningen, utan har använt bra loppisfynd. Det fanns också en del saker här redan innan och sen har vi fått en del gåvor från vänner och bekanta. Man kan alltid köpa till sig en stil, men det är roligare att göra något med det vi kan hitta begagnat och billigt”, säger hon och fortsätter:

”Vi har varit överens om att det ska vara en plats där man bara kan slappna av och njuta. Att det inte ska vara för fancy, utan en plats med högt i tak. En plats som är mysig och hemtrevlig men där man också måste förhålla sig till vad som pågår i rummen. Det får gärna vara varierat och utmanande och inte för polerat så att din nyfikenhet väcks och du inte somnar på grund av att det är för förutsägbart.”

The End is Near
© chris1million

”The End is Near”-litografi av Anders Morgenthaler

Tupilak
© chris1million

Rune har tidigare arbetat och bott på Grönland, vilket återspeglas i hemmet. På flera ställen finns verk, skinn och föremål från hans vistelse på de arktiska breddgraderna.

Konst målat direkt på väggen

Det råder ingen tvekan om att det är spännande att gå på upptäcktsfärd på Bollegård. Inte minst är det värt att stanna upp för att beundra alla konstverken. Och det är helt i linje med platsens historia. På 1970-talet var det ett välkänt galleri och en kulturell mötesplats, med inte mindre än 145 olika konstnärer som ställde ut här mellan 1972 och 1975.

”På lång sikt kan vi tänka oss att ha utställningar här igen. Vi fick en massa gamla bilder från grannarna från när huset var ett galleri på 70-talet och det ser så häftigt ut. Men vi är inte helt där ännu”, säger Rune.

Även om det inte är öppet för allmänheten, kan gästerna njuta av verk av danska konstnärer som Anders Morgenthaler, Arendse Krabbe och Morten Lykke. Det finns också många inuitiska verk från den tid då Rune arbetade och bodde på Grönland, liksom verk av hans mor, konstnären Bente Langhoff. Hon är dock inte den enda familjemedlemmen som har en konstnärlig ådra.

”I ett av rummen har min kusins son fått lov att måla ett konstverk direkt på väggen. Han ägnade lång tid åt det och sen satte vi upp en tom ram runtom. Jag älskar den typen av saker och den kommer att få skäras ur väggen om jag någonsin flyttar”, säger Rune Langhoff Sørensen.

Bollegård
© chris1million

Änkesätet Bollegård byggdes ursprungligen till änkan Gerda Olsen från Hevringholms gods 1920.