Färgsatt
I ett viktorianskt hus mitt i London är färger intänkta som stämningshöjare i inredningen. Varje rum har sin färg men alla färger samspelar i ett exklusivt och hotelliknande uttryck. Det understryks av det danska parets personliga stil som de har skapat med resefynd, arvegods och klassisk dansk design.
Inspiration från hela världen
Du får ha tålamod med mig om intervjun blir en blandning av danska, hebreiska och engelska, säger Ben Rosenberg i telefon från London. Den meningen är också väldigt passande för hans bostad i Stoke Newington som han delar med sin man Jonas Rask Eilersen och deras två barn Teo och Eva som är två år gamla. Paret har nämligen bott i Danmark, Tel Aviv och nu i London, och det syns också på färgsättningen och inredningen. Dessutom är den inspirerad av att Jonas driver lyxresebyrån Rask Travel, vilket tar honom till lyxhotell och på resor runt om i världen.
180 kvadratmeter fördelat på fyra våningar
Bakom konstruktionen av huset på fyra våningar och 180 kvadratmeter står Ben som tillsammans med sin barndomsväninna Einav Massad arbetar som bostadsutvecklare i deras gemensamma företag. Här lever de på att se potentialen i gamla fastigheter som de köper och renoverar för att sedan sälja. Utgångspunkten för alla Bens projekt är att de ska bli hem som han själv vill bo i – en tanke han naturligt har överfört till sin egen bostad.
Hittar drömfastigheterna på auktion
Det var renoveringen av en liten lägenhet på Islands Brygge mitt i Köpenhamn som väckte mitt intresse för att renovera hus. Jag är alltid på jakt efter spännande fastigheter, ofta på auktioner, där jag är villig att ta en stor risk eftersom fel och brister inte alltid beskrivs så väl där. Så de kan visa sig vara lite av en överraskning, men det är också det som gör dem intressanta, förklarar Ben.
Husprojekt med barn
Innan paret flyttade till London 2014 hade de bott i Israel i fem år och planen var att de bara skulle bo i London för ett enda husprojekt. Men plötsligt blev de helt betagna av det. När de skulle flytta in i en penthouselägenhet i ett av Bens husprojekt upptäckte de att de skulle ha barn och började då leta efter en ny barnvänlig plats på det som i Bens bransch kallas en unicorn.
Sedan var det grannhusets tur
Det kostar åtminstone en miljon pund att bygga en bostad, och det är både mycket att lägga och binda. Men hittar man en plats med plats för två hus är det ett helt annat projekt. Lyckligtvis hittade vi detta viktorianska hus från 1800-talet som var ett gavelhus där trädgården hade lagts vid sidan stället för bakom huset. Det innebar att vi kunde bygga ytterligare ett hus som vi nu håller på med. Det dominerande stildraget med det huset är smala, svarta tegelstenar från Belgien som är en stor kontrast till våra viktorianska som vi har lagt stor vikt vid att bevara.
Ett hus med historia och själ
Ändå blev vi tvungna att riva 80 % av huset, för det bombades under andra världskriget och när vi skrapade lite på lagren sjönk grunden. Så det är bara fasaden vi har behållit. I samarbete med Gradica Building Contractors har vi byggt upp resten av huset med samma material och detaljer, berättar Ben som tog foton på allt i förväg för att vara säker på att kunna återskapa stilen. Det var ingen slump att Ben började renovera hus, för han gick på konstakademin i Israel och specialiserade sig på konservering av konst. Det utvecklades till att han övergick till att bevara osmanska hus och nu viktorianska. Han upplever att när man köper ett gammalt hus bär det prägel av de människor som har bott där och deras smak. Det var också fallet här, och eftersom huset inte kunde återskapas till sitt ursprungliga skick ville Ben skapa ett uttryck som han inte hade gjort tidigare.
Avviker från den skandinaviska stilen
De bostäder jag vanligtvis gör är väldigt skandinaviska med ljusa färger och råa material som trä och metall. Vår brief om huset till arkitekterna Paper House Project var att skapa ett mörkt, maskulint och ombonat universum. Även om jag visste att det skulle innebära höga paneler, rosetter och en särskild färgsättning var jag lite osäker på stilen. Därför anlitade jag Darling Creative Studio som utgörs av Uffe Buchard och Jens Løkke, som efter en intensiv workshop träffade helt rätt.
Fusion av ett engelskt och danskt universum
För de har lyckats skapa ett universum där varje rum har olika språk men alla rum kommunicerar med varandra, berättar Ben om stilen i huset som han definierar som varken engelsk eller dansk utan som en fusion av båda delar – ett nytt djur som han både är stolt och glad över. För att skapa ett fantastiskt helhetsintryck är hemmets många färgade väggar och gedigna byggnadsmaterial fyllda med en interiör samt en materialsammansättning av resefynd, arvegods och klassisk dansk design. Avsikten är att de på ett personligt sätt tillsammans ska ge en känsla av hotellsvit.
Skapa stämning med färger
Bostadens många färger har Darling Creative Studio valt med syfte att skapa en trevlig och lugn helhet i de boendes hektiska vardag. Därför ville man ha en färgskalan som upplevdes behaglig – nästan lugnande och omfamnande som en kram. I den andan beslutade Darling att låta färger på väggar, paneler och karmar röra sig i flera dova gröna och grå toner som ligger nära varandra.
Krämiga övergångar är hemligheten
Man har lagt stort vikt vid att inte använda någon form av vitt eller svart utan istället välja krämiga toner som smälter ihop med de dova gröna nyanserna på ett vackrare sätt än en hård, kontrastfylld vit. Och i stället för svart har man använt en mörk, varmgrå färg. Sammantaget ger det huset en lugn, exklusiv helhet. Samtidigt har man tagit hänsyn till de individuella rummens belysning och funktion. De små variationerna i tonerna och sammansättningarna mellan vägg, paneler och snickerier ger varje rum dess egen atmosfär och personlighet. Förutom att färgvalen får huset att kännas mjukare, mer exklusivt och välkomnande i sitt uttryck passar de dova tonerna även bra till ett hus mitt i London.