Cykelturen tog en överraskande vändning

En sommardag för fyra-fem år sedan gjorde arkitekten Peter Kjær, hans hustru och då enda son en cykeltur från familjens lägenhet på Vesterbro till Havebyen Mozart i Sydhavnen i Köpenhamn. De kände inte platsen och var egentligen bara nyfikna på att se vad det var.

När de kom dit rådde det feststämning med människor överallt. Flera frågade om de hade kommit för att titta på hus. Det hade de inte, men innan de visste ordet hade en av de boende bjudit in dem på kaffe. Han hade en tomt med ett gammalt rivningshus till salu.

Paret blev så förtjusta av atmosfären i den trivsamma och tillmötesgående trädgårdsfören- ingen att de slog till meddetsamma. För Peter, som hade arbetat som arkitekt på det kända arkitektkontoret Lundgaard & Tranberg sedan 2003, var det en spännande möjlighet att rita, anpassa och bygga ett drömhus åt sin egen familj.

Det var det frodiga och vildvuxna som Peter Kjær och hans familj föll för när de såg tomten för första gången. Så även om de har rivit det ursprung- liga huset, har de bevarat det vilda och obearbetade uttrycket.

© Maria Vous

Inredningen i hemmet är hållbar med tidlösa designklassiker som Arne Jacobsens Myranstol, vintagemöbler och den multifunktionella möbeln från Small Revolution av återvunnen plats, som kan användas som både pall och bord. PETER KJÆR syns här tillsammans med sin fru Anann och sina tre söner, Elliot, Charlie och Mio.

© Maria Vous
© Maria Vous

I trädgårdsföreningen får man bygga närmare tomtgränserna än vad som normalt gäller. Det betyder att husen ligger ganska nära varandra och det stjäl en del ljus – framförallt vintertid. Det problemet har Peter löst med en takkonstruktion med fönsterpartier, så att bästa möjliga ljusinfall garanteras inte bara hela dagen utan även året runt. Det är en princip som han har tagit med sig till andra projekt.

© Maria Vous
© Maria Vous

Spännande möjlighet man inte kunde tacka nej till

– Att rita och bygga mitt eget hus gav mig möjlighet att ta reda på vem jag är som arkitekt. Jag lärde mig massor av att bygga själv. Jag kom på att det fak- tiskt är väldigt svårt att få saker att bli exakta. Det har gett mig en ny ödmjukhet inför hantverkarna som ska förverkliga de ritningar jag kommer med som arki- tekt. Projektet gav mig blodad tand och mod att starta min egen arkitektbyrå, berättar Peter.

Det hus han ville rita till sig själv och sin familj skulle vara robust och avspänt och ge känslan av att vara i ett sommarhus. Det skulle dels passa in i stämningen i träd- gårdsföreningen, dels i familjens livsstil.

– Huset är ritat så att det avspeglar vårt liv. Vi har alltid öppna dörrar, vi är sociala och grannens ungar springer ut och in som de vill. Här måste man inte alltid ta av sig skorna. Dessutom har vi försökt bevara mycket av den frodigt vildvuxna trädgård som redan fanns här. Jag hade en bild av hur huset skulle se ut, som om man hade ställt ett tält eller ett lusthus mitt i trädgården. Det skulle vara något som hade den där kontakten utåt, förklarar Peter.

Han har varit mycket uppmärksam på var han använt ädlare material och var han använt billiga material. Alla innerväggar är klädda med takbrädor, som är något av det billigaste virke du kan hitta. På de synliga konstruktionerna i taket har han använt ekträ, som är så starkt att han kunnat minimera måtten och på så vis hålla kostnaderna nere. Det dyraste i huset har varit vikdörrarna, som också har ramar i ekträ. Utvändigt har han använt träet Kebony, som är ett miljövänligt tryckimpregnerat virke som inte behöver behandlas. På så vis har han skapat ett hus som kräver ett minimum av underhåll och som är hållbart och till och med billigt.

Köket fungerar samtidigt som en mittgång, som binder samman vardagsrummet med de två flyglarna med rum. I båda ändarna av köket finns det en liten nisch, som enligt Peter fungerar som en slags ”buffertzon” innan man går in i barnrummen och badrummet i ena änden respektive sovrummet och badrummet i den andra änden. Det skapar ett bra flöde genom bostaden och sparar samtidigt in på en massa onödig gångyta.

© Maria Vous

Köket är från Ikea, med fronter gjorda av grannen Rune G Poulsen, som driver snickeriföretaget Træ med mere. Bänkskivan i stål har Peter låtit specialtillverka och barstolarna kommer från serien Afteroom från Menu.

© Maria Vous
Rummen passar mig bra. Det är inget som är för stort eller för litet. Jag tycker att vi har utnyttjat de kvadratmeter vi fick bygga på rätt bra. Jag tycker om att slå ett slag för att man kan bo lite mindre.
© Maria Vous

Ett hus som omfamnar naturen och det sociala

Sedan paret flyttade in med sin son har familjen utökats med ytterligare två söner. Men Peter har varit framsynt och ritat ett flexibelt hus som är gjort så att det kan förändras med tiden.

– Rummen är ritade med en generös takhöjd, vilket man kan utnyttja, till exempel till våningssängar. Det kommer att hända mycket när barnen växer upp, så man kan liksom flytta runt utan att fixera exakt hur rummen ska se ut. Jag tänker att vi ska bo här resten av våra liv. Vi har inspirerats av en del grannar som hyr ut delar av sin bostad för att få en bättre ekonomi. Här bor till exempel pensionärer som tar in en student som inneboende. En sådan lösning har vi tänkt in i vårt hus.

Fönstret på gaveln är gjort så att det kan bytas ut mot en dörr, så vi kan skapa en liten separat bostad med två rum och ett badrum där, om vi en dag vill dra ner lite när barnen har flyttat hemifrån. Tanken att man ska kunna ha samma bostad under olika livsfaser är något som intresserar mig mycket i mitt arbete som arkitekt, berättar Peter, som ofta bjuder hem nya kunder och använder sitt eget hus som exempel på hur man kan bygga och bo. En annan princip som har genomförts i huset, och som han också förmedlar vidare till sina kunder, är tanken om att bo på mindre yta.

– Tomten här är på 400 m2 och huset på 129 m2. Därför har vi varit tvungna att hushålla med ytan. Jag tycker om att slå ett slag för att man kan bo lite mindre. I Danmark ligger nya enfamiljshus i genomsnitt på 200 m2 och danskarna bor på runt 60 m2 per person. Här bor vi på halva den ytan. Det betyder att vi har vissa andra ekonomiska möjligheter i vår vardag och vi har prioriterat de gemensamma ytorna, eftersom vi gillar att umgås, berättar Peter.

© Maria Vous
© Maria Vous
© Maria Vous

Huset, som låg på tomten när Peter och familjen köpte stället i Havebyen Mozart, revs och delarna lagrades omsorgsfullt i ett skjul i trädgården på baksidan. Istället för att bara köra träet till tippen använder Peter det till diverse projekt i trädgården. Bland annat till lekstugan, som syns på bilden, som han byggt till de tre pojkarna, till små drivhus m.m. Det är en hållbar tanke som samtidigt är ekonomisk eftersom man slipper köpa nytt virke.

© Maria Vous
© Maria Vous

Huset sett från trädgården på baksidan, där man även har tillgång till sovrummet som ligger till höger. Träet som har använts för att klä huset är det Svanenmärkta Kebony-träet. Det är tryckimpregnerad furu som inte behöver behandlas. Huset utstrålar en trivsam sommarhusstämning, vilket var Peters tanke från början. Oavsett var du är i huset har du fri tillgång till trädgården. Inredningen har paret tagit sig an lite i taget när de har stött på bra erbjudanden. De färgade skjutdörrarna skapade Peter till exempel när han fick ett bra pris på några plywoodskivor. Samtidigt har paret prioriterat dyra lösningar där det har vart meningsfullt, till exempel på de fina mässingsarmaturerna från Vola som håller livet ut.

© Maria Vous