Det här paret åker på semester till sin sommarstuga i trädgården

”Den här platsen på tomten var så rofylld, så vid något tillfälle sa vi till varandra: ”Ska vi inte bara bygga en sommarstuga där?”

© Andreas Mikkel Hansen

Resan till trädgården

Kamilla och Benjamin Goings är moderna äventyrare och upptäcktsresande. De har flera gånger frigjort ett halvår i sina kalendrar och rest jorden runt på Nordkaperen med sina två barn.

De har köpt en båt i Amsterdam som de själva har rustat upp och bott på i flera månader. Och när vi träffar dem har de precis kommit hem efter 13 dagar på den norra delen av Caminon där de har gått upp till 35 km om dagen.

De älskar att resa. För dem är det viktigt att fortsätta utmana sig själva och ständigt utsätta sig för nya situationer. Men som de själva säger behöver man inte alltid resa så långt för att se världen ur ett nytt perspektiv.

Nu hittar de äventyret och kvällssolen i sin egen trädgård där de har byggt en fantastisk sommarstuga.

© Andreas Mikkel Hansen

Vild natur och massor av yta

För snart 15 år sedan köpte Kamilla och Benjamin Goings huset Landlyst vid Freerslev Hegn nära Hillerød. Kamilla hade vuxit upp i området och paret visste att det var där de ville slå sig ner.

De drömde om vild natur och massor av mark så att de kunde ha hästar. De höll ögonen öppna och plötsligt en dag var huset till salu. De slog till direkt.

© Andreas Mikkel Hansen

En varsam renovering

De kontaktade arkitekt Leif Larsen och tillsammans med honom satte de igång med att renovera huset. Det var viktigt för dem att det gjordes med respekt för det ursprungliga huset och för platsens historia.

De rev ner några väggar till köket men bevarade i övrigt utsikten över fälten från diskhon som den alltid hade sett ut. Många av hemmets andra små rum, små skeva steg och skrymslen lät de också vara. De små rummen gav dem nämligen känslan av att vara på en båt, och de kände sig hemma i det.

© Andreas Mikkel Hansen

På skattjakt i sin egen trädgård

Huset fyllde de både med mängder av arvegods från diverse familjemedlemmar och med otaliga föremål de hade tagit med sig från de många resor som de genom tiderna hade varit på.

Om man går runt i huset upptäcker man snabbt att i stort sett varje föremål, litet som stort, kommer med en historia. Även i trädgården finns det massor att upptäcka.

– Den gamla ägaren av huset var agronom och visste därför väldigt mycket om växter. Det finns buxbom och rhododendronplantor som kanske är 60–70 år gamla och detsamma gäller vattenpumpen där, stenmurarna osv.

Han har också gjort små vindskyddade platser lite här och där så att man dygnet runt kan hitta en med sol och lä. Det är så många fina saker han har tänkt på när han inredde trädgården, så det är lite som att gå på skattjakt i sin egen trädgård och hitta de här små oaserna han har skapat, berättar Kamilla.

© Andreas Mikkel Hansen

”Ska vi inte bara bygga en sommarstuga där?”

En av dessa härligheter hittade de framför det förråd som de kallade för det gamla trädgårdsskjulet. Här fanns det nämligen vindskydd, och här kunde man njuta av den sena kvällssolen.

För att utnyttja det fina läget gjorde de en liten tillfällig terrass framför förrådet, och även om terrassen vid huset var mycket större hamnade de alltid på terrassen framför det lilla förrådet.

– Det var en otroligt lugn plats på tomten, så vid ett tillfälle sa vi till varandra – ska vi inte bara bygga en sommarstuga där? Vi ville ha en plats dit vi kunde åka på ”semester”, koppla av, umgås och njuta av den sena kvällssolen, berättar Kamilla.

Hjemmekontor med kig til haven
© Andreas Mikkel Hansen
Hyggelig entré
© Andreas Mikkel Hansen

På semester i trädgården

De pratade med arkitekten Leif Larsen om idén och kom överens om att skapa ett hus som passade det ursprungliga huset men som samtidigt också skulle vara något helt annat.

Eftersom de redan hade ett gammalt hus med små skrymslen och vrår ville de nu ha ett enklare och modernare hus. Här skulle det finnas massor av rymd, yta och rena linjer.

– Det är ett helt annat rum att vara i! Det känns faktiskt som om man är ute på en liten resa när man går över dit. Vi åker liksom på semester, och när man är där tänker man på andra saker. Och så tittar man ju ut över skogen istället för över fälten, säger Kamilla.

Enkel og stilren gang
© Andreas Mikkel Hansen
Hyggeligt køkkenalrum med masser af personlighed
© Andreas Mikkel Hansen

Att utmana sig själv och varandra

På det stora hela verkar det som om Kamilla och Benjamin älskar att utmana sig själva och varandra så att de som människor förflyttar sig till nya platser – både bildligt och bokstavligt. Och precis som paret säger finns det gott om utrymme för att ändra saker på den stora tomten.

Förutom den nya sommarstugan i trädgården har de även planer på att skaffa kalvar och frilandsgrisar, de vill inreda en cirkusvagn i trädgården, de har just nu en brasiliansk tjej som bor hos dem och snart flyttar också Kamillas mamma in. Även barnbarn är inräknat i de många framtida projekten.

© Andreas Mikkel Hansen
© Andreas Mikkel Hansen

”Vi gör aldrig samma sak två gånger”

– En sak som vi båda lägger stor vikt vid är att vi aldrig gör samma sak två gånger. Jag tror verkligen att man med åldern ska utmana sig själv. Man ska inte bara sitta på sin terrass och dricka ett glas kallt vitt vin bara för att det är härligt. Jag tror att man måste lämna sin comfortzone, som det ju så modernt heter, och ut och prova något nytt. Vi vill alltid resa, men att vara här är ett äventyr i sig.

© Andreas Mikkel Hansen

Två hus, två upplevelser

Det är roligt, för när man sitter framför det stora huset så är det en helt annan upplevelse än att sitta framför sommarstugan – ljuset är annorlunda.

Många av våra vänner säger till oss: Här kommer ni ju att stanna, för här kan ni fortsätta att hitta på nya saker – om och om igen, säger Kamilla med ett stort leende.

© Andreas Mikkel Hansen