Ett extra rum i trädgården

Ett annex rymmer många ändamål och drömmar. Det är ett extra rum som på ett praktiskt vis kan lösa utrymmesproblem, men som också kan bli en kontemplativ tillflyktsort. Här är närheten till trädgården och den omgivande naturen det avgörande, och här kan man dra sig undan från allt och vara sig själv.

© Peter Kragballe
© Peter Kragballe

Skevt och levande

Paret Line och Thomas har under flera år haft sommarhus vid Ore Strand vid Vordingborg. I takt med att deras barn växte upp uppstod behovet av mer utrymme. Därför anlitade de arkitekten Martin Kallesø för att rita ett 20 m2 stort annex i trädgården.

Resultatet blev ett litet hus med sneda fönsternischer och ljus björkfanér på alla ytor invändigt och med svartmålade lärkstänger som fasadbeklädnad och ett levande tak utvändigt.

© Peter Kragballe
© Peter Kragballe

Närhet till naturen

Annexet skulle ”sys ihop” med det befintliga sommarhuset men ändå komma med sitt eget självständiga arkitektoniska uttryck.

  • Den övergripande idén har varit att det ska kunna tjäna flera olika praktiska syften. Först och främst skulle det kunna ge ägaren en eller flera extra sovplatser. Därefter skulle det tjäna som ett extra vardagsrum, ett rum där närheten till naturen är det avgörande och där man som boende kan dra sig undan från allt och vara sig själv. Här uppstod tanken om den stora sittnischen med utsikt över trädgården och det ”skeva” fönstret på sidan av annexet, där man från sin säng kan ligga och se ut över angränsande fält och vidare ner över strand och hav, berättar arkitekt Martin Kallesø.
© Peter Kragballe

Natur och ljus dras in

Även om det lilla huset ger ett väldigt enkelt intryck, både inifrån och ut, är det ändå en liten arkitektonisk pärla som överraskar genom sin utformning. På grund av fönstrens sneda vinklar skapar ljusets reflexer ett spännande ljusinsläpp invändigt och de djupa fönsterkarmarna bildar små oaser där man kan finna sitt lugn genom att läsa en bok eller bara titta ut.

© Peter Kragballe

Ett med omgivningen

Ute förbinder en träterrass huvudbyggnaden och annexet, som ligger som en egen liten ö i hörnet av trädgården med fälten som granne. Även här har det skapats en liten oas med två Børge Mogensen-trädgårdsstolar, där man kan ta en stunds vila.

När annexet stod färdigt blev familjen så glad över resultatet att de efteråt byggde om det befintliga huset, som även det kläddes med svartmålade lärkstänger så att man idag inte riktigt kan skilja vilket av de två husen som kom först.

© Peter Kragballe
© Peter Kragballe