Ett sommarhus på 54 kvm i Skagen

Nordiske linjer med grått trä, luft och utsikt. Sommarhuset, som delas av två familjer, ligger dolt bland sanddynerna och har få men optimalt utnyttjade kvadratmetrar.

Sommarhus Sebastian Schroers
© Jesper Ray

Huset har en skulptural framtoning där det ligger bland Skagens sanddyner.

En äkta prestation

Det är en konst att kunna skapa ett arkitektoniskt mästerverk i form av ett exklusivt hus på max 54 kvm, som ska kunna rymma två familjer samtidigt. Och att inreda det så att det faller alla i smaken.

I Skagen har man lyckats genom ett nära samarbete mellan arkitekten Sebastian Schroers, ägare av ritkontoret ARDESS, och de båda berörda familjerna, där det ena paret är Gitte och Peder Tang.

Sommarhus i Skagen
© Jesper Ray

Åtta funktionella sovplatser på 54 kvm

På tomten stod det ursprungligen ett gammalt hus på 48 kvm och ett litet skjul, och med hänsyn till miljöskyddsbestämmelserna fick nybygget inte omfatta fler kvadratmeter.

Därför var man tvungen att vässa blyertspennan ytterligare för att rita ett sommarhus med åtta funktionella sovplatser, som även skulle smälta in den vilda och storslagna naturen.

Resultatet talar för sig själv. Det känns nästan som att man snubblar över huset under promenaden längs vattnet, samtidigt som husets distinkta linjer markerar dess närvaro bland strandrågen.

För just naturen har varit en medspelare och utgör en vacker inramning till huset, som har en självskötande trädgård i form av en naturtomt med vild växtlighet.

Sommarhus i Skagen
© Jesper Ray

Soffhörnan har en snickare byggt av modullådor, som fått en klädsel i grått tyg från Kvadrat. Den kan fungera som dagbädd eller fällas ut till en stor soffa när alla är samlade. Med sin smäckra design fungerar Mater-bordet som fin kontrast. Berbermattan har tagits hem från Marocko och är från Atelier du Nord.

Sommarhus Skagen
© Jesper Ray

En inbyggd hylla glider in i bostadens trästomme som ett rofyllt element, där keramikskålar och -kannor används som levande dekorationer tillsammans med strandfynd. En lampa av mässing med fasettslipad glödlampa lyser upp hörnet och kommer från Atelier du Nord.

Belönat med ”Skagen Arkitektur Pris”

– Man har lagt stor omsorg på att skapa speciella detaljer, som man inte ser direkt vid första anblicken. Och det gör att formgivningen av huset spelar i en division för sig. Grundtanken är att det ska likna en bit virke.

En träkloss av vackraste ceder, som man har gjort snitt i, och där rummen skurits ut – en visuell effekt som även har använts till takutsprånget – något som ger ett spännande uttryck. Ett viktigt drag i skapandeprocessen var att visa ödmjukhet och respekt för platsens kvaliteter och historiska spår.

Man tog så stor hänsyn att sommarhuset belönades med ”Skagen Arkitektur Pris”, som delas ut av Skagen Byfond, berättar Sebastian Schroers. Motiveringen var att man med en minimalistisk nytolkning av sommarhusarkitekturen skapat ett hus som verkligen smälter in.

Sommarhus Skagen
© Jesper Ray

Köket domineras i likhet med resten av huset av douglasgran. Ett fönster som går längs hela köksbänken förvandlar vind och konstnärliga moln till inspirerande underhållning. Lampan är från Rue Verte, och mässingslådan och kökssakerna från Gittes butik Atelier du Nord. Läderhandtagen har köpts i Köpenhamn.

Sommarhus Skagen
© Jesper Ray

En skulptural tegelvägg utgör en vacker fond till det ljusa matbordet. Sitter gör man dels på den snickarbyggda bänken och på stolarna inhandlade på lauritz.com, som är omklädda med sammet. Tom Dixon har designat lampan, vars gyllene innerskärm får den att sprida ett varmt ljus över träet. Svarta rustika tallrikar av täljsten och marmorskålar och -fat från Atelier du Nord understryker den nordiska stämningen.

En gnutta privatliv

Som arkitekt kan vissa av de mest intressanta uppdragen även vara de mest krävande. För Sebastian Schroers var uppgiften att, på så få kvadratmeter som möjligt skapa plats både för aktivitet och vila för två familjer, något av ett huvudbry.

– Precis som på en schweizisk armékniv har vi selektivt prioriterat verktygen, och jag tycker att huset har fått alla de viktigaste funktioner, som krävs för åtta personer, samtidigt som det även sporrar till uteliv, säger Sebastian Schroers, och Gitte Tang lägger till:

– För oss är det viktigt att man kan få en gnutta privatliv, även när våra semestrar sammanfaller några dagar. Det har man lyckats med genom att låta badrummet fungera som en smart rumsavdelare, vilket gör att man kan gå på toaletten obemärkt från båda sovrummen. Samtidigt ville vi även att sällskapsrummet skulle vara så stort och enkelt inrett som möjligt för att få så mycket yta som möjligt.

Trots att kvadratmeterna är få känner vi inte att huset är för litet. Samtidigt bidrar den oändliga utomhusmiljön till en större rumskänsla.
.

Sommarhus Skagen
© Jesper Ray

Stranden ligger utanför fönstren och är en naturlig del av sommarhuslivet. Ute och inne smälter samman tack vare de stora fönsterpartierna och på terrassen, som används flitigt sommartid, har naturliga material som rotting och fårfällar använts.

Sommarhus Skagen
© Jesper Ray
Sommarhus Skagen
© Jesper Ray

En utedusch sköljer bort salt och sand efter simturen i havet och svalkar när det är varmt.

Rå estetik med känsla för det unika

Båda familjerna har varit överens om inredningen, vilket är ett måste om man ska lyckas med ett gemensamt sommarhusprojekt. Framförallt Gitte Tang, som till vardags driver inredningsbutiken Atelier du Nord, har haft stort inflytande på interiören.

– Vi har alla samma stil, som tur är. Så jag har fått förhållandevis fria händer att hitta inredning genom mitt företag, Atelier du Nord, där jag säljer handplockade tillbehör och föremål som jag hittat på danska och internationella mässor och utställningar.

Som utgångspunkt är stilen uncolourful med en rå estetik och känsla för det unika, kvaliteten och detaljerna hos produkten. Den stämningen har jag försökt att fläta in i sommarhuset, där varje enskilt föremål har en speciell historia.

Sommarhus Skagen
© Jesper Ray

Badrummet av Petersen Kolumba-tegel utgör en skulptural kärna i huset. Teglet är handslaget och den tidskrävande bearbetningen gör att tegelstenarnas textur och nyanser varierar. Golvet är gjort av betong, och tillsammans med teglet skapar det en exklusiv kontrast till huset trästomme.

Sommarhus Skagen
© Jesper Ray

Badrummet fungerar som en rumsavdelare med separata ingångar från båda sovrummen. Det ger både privatliv och en större rumskänsla.

Läs också: