Följ med in i arkitektens sommarhus, som kombinerar det autentiska och romantiska

Detta unika sommarhus består av flera separata hus med inbyggda möbler, dolda rum och utsikt över både natur och stjärnhimmel.

Dörren är gjord av formskivor från betongformen
© Ida Schmidt

Den gjutna betongen är ett visuellt spännande material, framförallt i samspel med vedträna på ena sidan och trädörren på den andra. Dörren är gjord av formskivor från betongformen, precis som övriga innerdörrar. Dörren leder in i sovrummet.

Arkitekt MAA och byggherre Thomas Bossel
© Ida Schmidt

Arkitekt MAA och byggherre Thomas Bossel är partner i PAX architects. Hans och familjens sommarhus, Molshuset är ett trähus med betongkärna på 82 m2, byggt 2019. Helgenæs är en halvö på sydsidan av Djursland söder om Mols Bjerge på Östjylland.

DET SVARTA HUSET omges av terrasser hela vägen runt
© Ida Schmidt

Det svarta huset omges av terrasser hela vägen runt. Här ses västsidan, där stengärdet av natursten och marksten möts av betongmur.

En pärla dold i det kuperade landskapet

Direkt vid ankomsten känner man att, här är det något alldeles speciellt på gång. Mellan de höga träden dyker ett delvis dolt svartmålat trähus upp. Stengärdet som omger uteplatsen framför huset samspelar vackert med stenbeläggningen på gången av natursten och betong, som leder fram till entrén.

Den nästan ödmjuka entrén till huvudhuset bidrar till att framhäva känslan av att, här har man tänkt i termer av material, funktioner och motståndskraft istället för att skapa en imponerande utsida – här kan vinden blåsa hur hårt den vill.

– Tanken var att skapa en plats där vi kan varva ner och där man på ett annat sätt är mer närvarande i sig själv och påverkas känslomässigt. Det är ju helt fantastiskt vackert att ligga och titta upp genom takfönstret och räkna stjärnfall. Den möjligheten har man inte i storstäderna på grund av ljusföroreningarna, berättar ägaren, byggherren och arkitekten Thomas Bossel om sommarhuset som han delar med sin partner Louise och parets dotter Nora.

ETT HÖRN av den inbyggda vinhyllan.
© Ida Schmidt

Ett hörn av den inbyggda vinhyllan.

gren använts som klädhängare.
© Ida Schmidt

Allt i den om givande naturen kan användas. Här har en gren använts som klädhängare.

Läs också:

matsal i träkoja med betongväggar och naturmaterial
© Ida Schmidt

Utsikt från sällskapsrummet i väst mot köket i öst. Det gjutna golvet i matavdelningen och köket skiljer områdena visuellt och materialmässigt. De inbyggda funktionerna framträder tydligt. Själva köket är ingalunda extravagant, utan Ikeas billigaste kök med hemgjorda fronter av furuhyllor från den lokala byggmarknaden.

En kärna av betong

Att huset fungerar som ett slags ”tittskåp” som man kan uppleva naturen igenom är tydligt när man ser utsikten mot Monsbjerg genom panoramafönstren. Huset har i princip inga invändiga väggar, utan istället en central kärna, berättar Thomas.

Insidan av den robusta betong- kärnan rymmer husets privata funktioner: badrum/wc, loft och sovplatser. Utåt fungerar betongkärnan som en tredimensionell möbel med plats för kamin, ved och vin- förvaring. Och, viktigast av allt, bär den alltså upp både tak och ytterväggar.

Runt husets kärna har de övriga rummen organiserats: entré, kök, matplats och vardagsrum. Det handlar om ett sammanhängande rum, men med olika rymd, från högt och smalt till lågt och brett.

vardagsrum i träkoja med betongväggar och naturmaterial
© Ida Schmidt

Sällskapsrummet badar i naturligt ljus. Det sneda takfönstret lyser upp väggen och den inbyggda britsen, där man lätt kan somna medan man ser på stjärnorna. Soffbordet är gjort av trä från betonggjutformen. Lampan ovanför är en gammal värmelampa som inhandlats på en lokal loppis.

BØRGE MOGENSENS safaristol samt pallen är ett par av husets få formella möbler. Bakom syns en inbyggd bokhylla
© Ida Schmidt

BØRGE MOGENSENS safaristol samt pallen är ett par av husets få formella möbler. Bakom syns en inbyggd bokhylla.

rött fiskenät som väggdekoration
© Ida Schmidt

En håv är den enda dekorationen på väggen. Här finns inga överflödiga föremål. En enkel lykta står på hyllan tillsammans med förstenade sjöborrar och håltegel hittat på stranden samt reseminnen.

Lösningar som håller

Inomhus noterar man frånvaron av formella möbler. Istället finns det inbyggda lösningar överallt. Thomas Bossel uttrycker det på ett intressant sätt:

– Man kan säga att vi bor i väggarna. Köket är inbyggt i väggen mot öster och soffan i väggen mot väster. Det är ett försök på att skapa ett hus utformat för platsen och naturen och tänka ut robusta lösningar istället för att allt ska vara så jädra flexibelt. För oss var det viktigt att göra något som vågar stå för vad det är även om 50 år.

De möbler som inte är inbyggda är huvudsakligen till- verkade av trä som har återvunnits från byggprocessen. Formskivor från gjutformen har förvandlats till sittbänkar och använts till husets innerdörrar och soffbord. Trä och betong är de genomgående materialen. Det svarta skalet definierar husets utsida, medan insidan är fodrad med obehandlat trä. Detta ger huset ett varmt uttryck som samspelar vackert med den grå betongen.

SITTBÄNKEN är byggd av restmaterial från bygget.
© Ida Schmidt

Sittbänken är byggd av restmaterial från bygget.

Läs också:

svart badrum med rund spegel
© Ida Schmidt

Badrummet är i likhet med resten av interiören spartanskt, här finns endast det nödvändiga. Hyllan över handfatet är gjuten i betong. Linnegardinen tillför rummet en mjuk känsla. Väggen har putsats och målats svart som kontrast till det vita porslinet.

MOT NORR SKÄRMAR det inbyggda vedskjulet och lamelldörren av uteduschen
© Ida Schmidt

Mot norr skärmar det inbyggda vedskjulet och lamelldörren av uteduschen.

Ett andrum från vardagen

Huset har hela tiden varit tänkt som en fristad från en hektisk vardag, inte som ett vanligt sommarhus.

Därför bär det också prägel av att vara mer av en ”hytte”, som de man kan uppleva i Norge, Österrike eller Schweiz – en plats där man kan värma sig framför eldstaden när det stormar utomhus un- der årets kalla månader.

slaapkamer in houten hut
© Ida Schmidt

Sovrummet har placerats i den mörka kärnan. Den extra långa sängen är platsbyggd för rummet och av furu likt brädorna från gjutformen på väggarna. Den svartbetsade lamellväggen ger ett materialspel som är karakteristiskt för hela huset

Läs också:

slaapkamer in houten hut
© Ida Schmidt

Annexet är ljust och trivsamt – en slags miniversion av huvudbyggnaden. Det snedställda fönstret är en häftig detalj som ger ljus utan insyn. De små luckorna under britsen ger förvaringsutrymme. Trägolvet är vitmålat med en högglansfärg.

svart träkoja med vackra möbler och snölandskap
© Ida Schmidt

Annexet fungerar som en ateljé och tornar med det karakteristiska taket upp sig som en lanterna i landskapet. Den stora glasytan i taket säkerställer ett generöst ljusinfall. Alla hus på tomten är förenade via trappor och gångstigar. Även här kan man njuta av utelivet i rustika, hembyggda möbler.