Asserbo plantage sommerhus
© Anitta Behrendt

Följ med in i det unika sommarhuset med en japansk tvist

Mikkel och Andreas hitta den helt perfekta sommarhustomten vid Asserbo Plantage, där de har skapat en flytande övergång mellan hus och skog.

Tillsammans har de skapat drömhuset

Tack vare husets glasgavel och de två stora fönstren på sidan av huset har man från matbordet en utsikt på nästan 180 grader över trädgården. Andreas Jørgensen, landskapsarkitekt på ritkontoret SLA, och Mikkel Hybel Fønsskov, journalist och redaktör på Gyldendal, hade länge haft en önskan om att rita sitt eget hus, och på en naturtomt alldeles invid Asserbo Plantage har de byggt sitt drömhus med ett överskuggande mål i fokus.

Asserbo plantage sommerhus
© Anitta Behrendt

Andreas och Mikkel har ritat sitt drömhus mitt i skogen, där arkitektur och natur smälter samman och bildar en perfekt oas där de kan ta det lugnt och varva ner.

Asserbo plantage sommerhus
© Anitta Behrendt

När man står utanför och tittar in, ser man nästan bara två färger: den hårda svarta färgen och den varma träfärgen. Huset är ritat med köket i centrum av allrummet, så att man kan delta i samtalen när man har gäster på besök. Det kontrasterar effektfullt mot det ljusa träet som finns på väggar, golv och tak. Bakom lamellerna ovanför det symmetriska köket döljer sig ett loft där det precis ryms en dubbelsäng under takfönstren. Matbordet är Børge Mogensens Shakerbord, som Andreas köpte av ett äldre par som hade haft det sedan 60-talet. Stolarna är Børge Mogensens J39 (folkstolen) med flätad sits av natursnöre, köpta på Lauritz.com. Arne Jacobsens ”Mågen” har också köpts in på Lauritz.com, men har renoverats och lackats om.

Material i läcker kvalitet

– Vi ville gärna bygga ett enkelt och stringent åretrunthus, som passade in i byggstilen i området, i nordisk stil med en japansk touch genom att begränsa oss till ett fåtal saker i god kvalitet och läckra material – gärna naturmaterial som trä, lera och sten.

Men viktigast av allt var att det inte stal all fokus från det viktigaste, nämligen naturen. Vi har inte upplevt att vi behöver fylla huset med så mycket för att skapa stämning. Tavlor på väggarna känns överflödiga när de stora glaspartierna mot skogen fungerar som ett ständigt skiftande konstverk, förklarar Andreas.

Asserbo plantage sommerhus
© Anitta Behrendt

Kaminen är från Morsø, och vedstället i gjutjärn är köpt online. Skänken är från Hay, köpt på Lauritz.com. På skänken står en liten bordslampa från Munk Collective.

Asserbo plantage sommerhus
© Anitta Behrendt

Läs också:

Asserbo plantage sommerhus
© Anitta Behrendt

Badrummet har en utgång till den lilla stängda innergården med utomhusdusch, en yta som Andreas och Mikkel har fyllt med gröna växter. Det finns också en stor dusch inomhus, men den använder de nästan aldrig

Varje detalj är viktig

I samarbete med en arkitekt har de varit delaktiga i utarbetandet av alla ritningar och de har vridit och vänt på varenda detalj. De har till och med själva designat sin inbyggda säng, badrumsmöbeln och köksfronterna.

Huset har byggts av en entreprenörsfirma från Svendborg, där Mikkel är uppvuxen. De var tvungna att vänta tålmodigt i runt ett och ett halvt år efter köpet innan de fick det slutliga bygglovet. Men därifrån tog det ungefär bara ett halvår att bygga själva huset.

– Området heter Sanden, men vi kallar det för Kvicksanden. När vi skulle röja tomten för att göra plats för huset, konstaterade vi att det bara fanns sand, sand och åter sand under skogsmullen. Därför står huset på pålar som går 10 meter ner i jorden för att inte sjunka med tiden.

Asserbo plantage sommerhus
© Anitta Behrendt
Asserbo plantage sommerhus
© Anitta Behrendt

När Andreas och Mikkel tog över naturtomten hade den många fallna träd, som sågades och höggs upp till ved, och det är i stort sett det som har använts för husets uppvärmning hittills.

En omsorgsfullt planerad ”naturalistisk trädgård”

Första året gjorde jag en stor kompostbehållare för jag visste att vi skulle behöva tillföra den sandiga och magra jorden en hel del näring. Vi samlar in fler kubikmeter kompost varje år och kör aldrig trädgårdsavfall till återvinningsstationen, utan använder det själva för att boosta jorden, berättar Andreas.

Det är svårt att föreställa sig att när huset stod klart var marken runtom nästan helt kal. Allt i trädgården har Mikkel och Andreas själva planterat – och även om det ser vilt och otämjt ut så är det inte mycket som har tillkommit av en slump.

– Trädgården är anlagd som en ”naturalistisk trädgård”, och växterna noga utvalda för att locka en massa insekter. I två år har vi kört pendeltrafik fram och tillbaka till plantskolan och med tiden har det nog blivit över ett par hundra arter av olika växter här. Den sandiga jorden innebär vissa problem i förhållande till växtligheten, men det största problemet är faktiskt alla rådjur. De äter nästan allt, säger Andreas.

Som landskapsarkitekt är Andreas van att planera och startar aldrig ett projekt utan att det först finns en ritning. Mikkel är däremot mer spontan och sätter gärna igång utan att riktigt veta vart det ska ta vägen. Men gemensamt för båda är att de älskar trädgårdsprojekt och använder dessa som ett sätt att koppla av.

Asserbo plantage sommerhus
© Anitta Behrendt

I en frodig innergård växer ormbunkar, funkia och gräs. Klematis och kaprifol klättar på staketet.

Asserbo plantage sommerhus
© Anitta Behrendt

Uotmhusduschen i den lilla oasen används året om och betydligt mer ofta än duschen inomhus. Det är en fantastisk känsla att duscha under bar himmel efter att ha arbetat i trädgården en varm sommardag. Armaturen kommer från Eqi.

Asserbo plantage sommerhus
© Anitta Behrendt

Annexet används som arbetsrum och gästrum.

En plats för lugn och ro

– Till vardags bor vi centralt i Köpenhamn, med pulserande stadsliv och mycket aktivitet. Sommarhuset är en fristad med enbart lugn och ro – en naturinjektion. Det är snarare ett fritidshus än ett sommarhus, och vi njuter av alla årstider här uppe, och med ett nytt hus går uppvärmningen snabbt, så vi behöver inte stänga igen det över vintern, säger Andreas och fortsätter:

– Vi går många promenader i skogen och ner till Arresø, eller så cyklar vi till stranden. Sommartid cyklar vi till Tisvilde och får i oss lite stadsatmosfär, och sedan cyklar vi tillbaka till lugnet här i skogen. Vi känner många i området, så det finns alltid någon vi kan åka förbi och hälsa på. Men den större delen av tiden här uppe tillbringar vi i trädgården.

Asserbo plantage somemrhus
© Anitta Behrendt
Asserbo plantage sommerhus
© Anitta Behrendt

På bordet står picknickkorgen redo med en pläd från H&M Home. Vasen är från Broste Copenhagen, och stråhatten har de hittat i en vintagebutik.