Bornholm
© CHRISTINA KAYSER O.

Följ med in i ett beboeligt sandslott: Arkitektritat sommarhus i plantagen på Bornholm

Arkitekt Johannes Møller lät sig inspireras av sina barns sandslott när han ritade det kubistiska fritidshuset med fri utsikt mot den kustnära barrskogen.

Ett idylliskt läge nära stranden

På trädäcket, som går i ett med både sandjord och träkronor, står tiden stilla och bjuder till litterär fördjupning, en avsköljning under utomhusduschen, långsamma middagar eller ett dopp i Östersjön – som bara är ett stenkast bort genom skogen.

75 meter, för att vara helt exakt, är det ner till en Danmarks vackraste badstränder, Boderne på Bornholms sydkust.

Bornholm plantage
© christina kayser o

Den stora västvända terrassen vilar på sandjord i norr och på stolpar i söder. Tomten är nämligen inte bara sluttande, utan har en höjdskillnad på åtta meter från foten till toppen av kullen. Det ger en svävande känsla på trädäcket på 50 m2, där man har utsikt både mot trädkronorna och livet som utspelar sig vid foten av kullen.

plantage bornholm
© Christina kayser o

Från huset är det 75 METER GENOM plantagen till den vackra stranden Boderne på Sydbornholm.

En påminnelse om barndomens sandslott

Just samspelet mellan stranden och de alldeles speciella omgivningarna – barrskogsplantage blandad med lövskog – var arkitekten Johannes Møllers huvudfokus när han skulle rita sommarhuset och utomhusområdena, som byggdes på den knappt 1800 m2 stora tomten år 2000.

Drömmen var nämligen att bygga ett fritidshus som påminde om de sandslott som han under många år byggt tillsammans med sina barn. En idé som också föddes ur det faktum att tomten har sandjord, så att man kan sätta fötterna i sand direkt från terrassen.

Det är dock en minimalistisk och kubistisk version av ett sandslott, som skymtar mellan träden, vitputsat och utan onödiga krusiduller, men med fokus på rena linjer och naturliga material.

Bornholm plantage
© christina kayser o

Duka Sommarbordet i ljusa toner och med stengods, lätta textilier och en lätt rustik sommarbukett av gräs och grönt från stranden eller vägrenen. Duken är en pläd från H&M Home, och servisen kommer från Kähler, Bahne och Serax. Vasen är gjord av keramikern Tina Marie Bentsen. Liknande kaféstolar finns hos Sika Design.

Bornholm plantage
© christina kayser o

En enkel bukett med vildgräs plockad på den korta promenaden till stranden genom plantagen. Vasen är gjord av keramikern Tina Marie Bentsen. Bakom syns utomhusduschen från Nordic Seashell med patinerade furulameller – en fin kontrast till husets kubistiska och strama arkitektur.

Bornholm plantage
© christina kayser o.

Husets unika träterrass

Träterrassen, som går runt tre av husets fyra hörn, är byggd av ipéträ och flest kvadratmeter återfinns mot väst. Här kan solen avnjutas med utsikt över plantagen, som ligger i utkanten av det kuperade naturområdet Raghammer Odde, som förutom att vara delvis fredat även är ett militärt skyddsområde.

Husets läge högst upp på en kulle ger trädäcket en svävande känsla, och häruppe befinner man sig i höjd med trädkronorna.

Bornholm plantage
© christina kayser o

Utnyttja alla vinklar och vrår av trädgården för att skapa små ”rastplatser” och solställen. På tomten ger ett bänkbord från Østerlars Savværk picknickstämning under träden på nordsidan av huset och för tankarna till de Bornholms många rökerier.

Bornholm plantage
© christina kayser o

Med naturliga material

Uterummet är inrett i material som samspelar med den omgivande naturen och med möbler och lokalt producerade produkter från ön. Vid trädgårdsbordet kan alla sommarens måltider intas under bar himmel.

Behöver man skugga är det bara att gå in några steg i plantagen, där det finns ett bänkbord av samma typ som finns på lokala rökerier, något som förstärker Bornholmsstämningen.

Läs också:

Bornholm plantage
© christina kayser o
Bornholm plantage
© christina kayser o

Gräs och strandråg från sanddynorna blir till en enkel och rustik bukett på sommarbordet.

En snäckformad utomhusdusch

Utomhusduschen från Nordic Seashell, som har placerats på den västvända fasaden, har också lokala rötter med lameller från Østerlars Savværk.

Här kan man ta långa svalkande duschar eller bara snabbt skölja av sig salt och sand efter strandbesöket helt ostört i den snäckformade avskärmningen. Snäckformen är även helt i linje med Johannes Møllers vision om att bygga ett beboeligt sandslott.

Bornholm plantage
© Christina kayser o.

Havet ligger bara en kort promenad från sommarhuset.