En elegant renovering

Med en stram och modern tillbyggnad har den här familjen förenat två sommarhus från 1800-talet till en visuell helhet. Dessutom har de löst ett utrymmesproblem och fått ett nytt ljust rum i orangeristil.

© Gert Skærlund Andersen

Lantligt lugn nära huvudstaden

Rørvig på Nordvästsjälland är något alldeles speciellt för många köpenhamnare som kan hitta lantligt lugn bara en och en halv timme från huvudstaden – även om området runt Rørvig Havn med en fiskbutik och småbutiker är välbesökt under sommarperioden. Rørvig är inte lika sofistikerat som Tisvilde, utan är snarare en plats för barnfamiljer och pensionärer som gillar det mer lantliga. Och om man skulle önska sig lite mer stadsliv ligger den gamla handelsstaden Nykøbing Sjælland alldeles runt hörnet.

I området runt hamnen ligger en del äldre fiskarstugor från mitten av 1800-talet, och bland dessa finns den här lätt renoverade fiskarstugan med en stallbyggnad och en ny tillbyggnad. Tomten är lång och smal med både skog, ängsyta och strand. Förr i tiden torkade fiskarna sina nät på stranden, medan man i stallet hade en ensam ko eller gris samt höns.

© Gert Skærlund Andersen

Drömmen om ett orangeri

I många år har huvudhuset på 87 m² varit sommarbostad åt en familj på fem personer. Den 55 m² stora stallbyggnaden gjordes i ordning för att de äldsta barnen skulle få egna rum.

Båda husen var sammanbundna av en mur med en port som man kom in i fastigheten genom. Tanken med att koppla ihop de två husen uppstod när det blev för lite plats för barn och många barnbarn.

Eftersom familjen alltid hade drömt om ett orangeri var det den tanken som blev bärande för den nya tillbyggnaden på 48 m², ritad av arkitekten Lars Frank Nielsen som tidigare var hos 3XNielsen, men som nu har sitt eget designföretag, Onen.

En svår uppgift för arkitekterna

Eftersom de två ursprungliga husen varken hade samma höjd eller vinkel var det en svår uppgift att länka ihop dem, och familjen hade tidigare rådgjort med tre arkitekter som inte hade kunnat lösa uppgiften.

Problemet löstes genom att man höll den nya tillbyggnaden fri från de två gamla husen genom att göra en glasspalt som förbindelseled på var sida. På så sätt har man skapat ett transparent uttryck, där glasspalterna både fångar upp ojämnheterna och får förbindelsehuset att ligga fritt som ett självständigt hus. De andra två husen står också mer för sig själva på tomten.

© Gert Skærlund Andersen

I linje med de danska klassiska gårdstyperna

Uttrycket i tillbyggnaden är modernt och enkelt och ligger placerat som en låda som skjuter in sig mellan de två husen. Idén var nämligen också att skapa en loggia, ett charmigt övertäckt entréparti som ser till att man kan komma in torrskodd i fastigheten.

Golvytan är ett rustikt betonggolv som har valts för att matcha stallbyggnadens golv, som byggnaden ligger i nivå med. Men det var nödvändigt att sätta in ett par trappsteg upp till huvudhuset.

När det gäller att fullfölja tanken om ett orangeri har ett smalt takfönster satts in för att skapa en jämn ljusnivå i rummet, liksom en glasfasad mot havet. Tillsammans bildar de tre husen en innergårdsmiljö som har utvidgats rejält, och ett gammalt äppelträd tänktes in i mitten som ett visuellt viktigt element för hela gårdsplanen.

Det är helt i linje med äldre tiders danska klassiska gårdstyper, där de trelängade gårdarna hade ett träd i mitten, ofta omgärdat av bänkar. Här fungerar det nu under varma dagar som parasoll över moderna trädgårdsmöbler.

© Gert Skærlund Andersen
© Gert Skærlund Andersen
© Gert Skærlund Andersen
© Gert Skærlund Andersen
© Gert Skærlund Andersen
© Gert Skærlund Andersen