Hybenhuset sommerhus
© Sif Meincke

I Hybenhuset har man gjort det till en sport att skapa ett sommarhus med teknik och återvunna material

Sif och Ole har skapat de bästa förutsättningarna för total avkoppling i sitt moderna sommarhus vid Unesco Geoparken på Västsjälland.

En frisk doft av sommarhus

Allt utstrålar harmoni, idyll och lugn när familjen anländer till sommarhuset. Istället för att mötas av instängd sommarhuslukt när de öppnar dörren är luften inomhus frisk och ren – faktiskt luktar det nytvättade kläder – och gräsmattan som efter flera veckors frånvaro borde vara rena djungeln är istället prydligt nyklippt.

hybenhuset sommarhus
© Sif Meincke

I huset finns många favoritplatser – en av dem är i stolen bredvid kaminen en kall och regnig kväll.

hybenhuset sommarhus
© Sif Meincke

Alkoven är husets hjärta. I den ligger två dubbelmadrasser, så att hela familjen får plats.

Klassiskt med digitala lösningar

Trots att sommarhuset utstrålar enkelhet och simple living döljer det sig, utöver det obligatoriska trådlösa nätverket, även digitala lösningar som Home Connect och Google Home bakom husets klassiska svartmålade träväggar. Det gör att allt från belysning och uppvärmning till tvättmaskiner och robotgräsklipparen kan programmeras och fjärrstyras via appar.

Vissa av de digitala lösningarna fyller viktiga funktioner, till exempel kamerorna som meddelar om det finns objudna gäster på tomten, andra är bara praktiska. Och så har det nog också blivit lite av en sport att kunna styra allt via appar, säger Sif Meincke.

Hybenhuset sommarhus
© Sif Meincke

Luftrenaren från Electrolux är oumbärlig i sommarhuset, åtminstone om man har allergier vilket är fallet i den här familjen. Luftrenaren är portabel och står som regel i något av sovrummen när familjen är i huset, så att luften alltid är ren.

hybenhuset sommarhus
© Sif Meincke

Cuba-stolarna från Carl Hansen & Søn är enkla att flytta runt och ta med ut på terrassen.

hybenhuset sommerhus
© Sif Meincke
Hybenhuset sommarhus
© Sif Meincke
Hybenhuset sommerhus
© Sif Meincke

Det lilla sommarhuset har byggts ut i etapper

Hybenhuset, som sommarhuset kallas, ligger i Odsherred på Västsjälland i Danmark, endast åtskild från badstranden av några små insjöar.
Det är ett modulhus som ursprungligen bara var 60 kvadratmeter stort. Även om en stor del av tillvaron tillbringas ute på terrassen blev huset med tiden ändå för litet för familjen och har därför byggts ut det i etapper.

Det nuvarande vardagsrummet är en tillbyggnad, ett gästhus har tillkommit som en förlängning av terrassen och dessutom har man byggt en övertäckt terrass i ett soligt hörn av trädgården som är hela familjens fristad när det regnar. I vardagsrummet har familjen också skapat en mysig hörna i form av en alkov som är stor nog att rymma madrasser från två dubbelsängar.

– Egentligen skulle jag vilja att vi inte hade några surfplattor alls i huset och att vi bara tittade på film på kvällarna, men det är tydligen inte fallet i min familj. Men i alkoven hänger det bokhyllor på väggen in mot vardagsrummet, så här läser man faktiskt mest böcker och det finns plats för hela familjen, säger hon.

Läs också:

Hybenhuset sommarhus
© Sif Meincke
Hybenhuset sommarhus
© Sif Meincke

I trädgården har familjen nyligen låtit bygga en terrass som ger lä och tak över huvudet under regniga dagar. Här kan man tända gasoleldstaden och ta sig en tupplur i någon av de två sofforna.

hybenhuset sommarhus
© Sif Meincke

Den stora terrassen där familjen tillbringar en stor del av sommaren. Hunden Lulu har smugit sig in i bilden.

hybenhuset sommarhus
© Sif Meincke

När Sif och Ole skulle ha nytt kök tyckte de att det var onödigt med ny köksinredning – det gamla fungerade ju. Så resultatet blev en upcycling av det gamla köket med hjälp av färg och en ny bänkskiva som skulle kunna tåla allt, vara estetiskt tilltalande och upcyclad i så hög grad som möjligt.

Hybenhuset sommarhus
© Sif Meincke

För att undvika en visuellt störande köksfläkt föll valet på en Bora-spis med inbyggd fläkt. När familjen är i huset ägnar de mycket tid åt matlagning och har därför prioriterat bra och hållbara lösningar i köket.

Flera av huset inslag är upcyclade

På samma sätt som familjen har satsat mycket på de tekniska lösningarna, strävar Sif Mein­cke i lika hög grad efter att utnyttja de resurser som finns i huset och överväger noga köpet av varje ny produkt.

– I dessa tider är det synd att slänga saker som fungerar och istället för att byta ut hela köket har vi försökt att upcycla så mycket som möjligt. Vi har målat luckorna blå och istället lagt pengarna på en ny bänkskiva eftersom det verkligen behövdes.

När jag väl har börjat med något tycker jag om göra det ordentligt, så jag försökte hitta den mest upcyclade bänkskivan.
Jag har även själv byggt en soffa av restmaterial, som är den vi sitter allra mest i, och jag målar också gärna om saker så de får nytt liv. Jag har till exempel målat en riktigt ful jordglob röd invändigt och satt upp bilder på familjen på de platser vi har varit på. Då blev den plötsligt kul.