Idyllisk sommarhusdröm med helt unik utsigt

Här levs sommarhuslivet året om

© Birgitta Wolfgang Bjørnvad

Det gamla sommarhuset på Nordsjälland är familjen Holsteins fristad som de använder året runt. Det är en riktig oas där man från den stora öppna träterrassen kan se ut över havet. Här tillbringar familjen timmar med att bara betrakta omvärlden och njuta av livet. Interiören är genomgående ljus och lätt med massor av detaljer från husets mångåriga historia.

Huset på slänten

Vid Nordsjällands kust ligger familjen Holsteins sommarhus. Här lever man sommarhusliv året runt och detaljerna i det gamla huset vittnar om att det alltid har varit så. Följ med och se hur gammal och ny historia flätas samman i en vacker visuell berättelse om sommarens fröjder.

© Birgitta Wolfgang Bjørnvad

Det svarta trähuset med halmtak är från 1920-talet. Den tidigare ägaren kände bildhuggaren Jean Gauguin som har skapat mosaiker och en distinkt kakelugn av keramik i huset.

En fristad hela året runt

Huset där familjen Holstein finner lugn och ro ligger på en slänt vid den nordsjälländska kusten. Ett stenkast från havet ligger deras svarta hus från 1920-talet med halmtak. De har ägt huset i snart tio år och även om de till vardags bor i Köpenhamn, nyttjar de sommarhuset året runt. De förlägger till och med kontorsmöten hit för att byta ut vardagsmiljön mot sommarhuset och dess underbara läge.

© Birgitta Wolfgang Bjørnvad

Det stora fönsterpartiet med utsikt över havet är en fängslande fokuspunkt i vardagsrummet. Här har familjen inrett med mjuka möbler, kuddar och mattor som ger ett lätt och otvunget uttryck. Inte minst tack vare materialen, eftersom sofforna från Gervasoni har vit respektive grå linneklädsel.

© Birgitta Wolfgang Bjørnvad

Färgerna i vardagsrummet växlar mellan grått, vitt och tvättat trä som uttrycksmässigt är en färgskala som skapar harmoni och lugn. Kuddarna är i linne och köpta hos House of Trends i Tisvilde och soffbordet är från Casa Shop. De gamla vackra målade paddlarna i gråblå toner kommer från Green Square.

Den inre klockan nollställs

Egentligen var det inte meningen att det skulle finnas internet i huset, men det lugn de finner i att ha möten här gör det nödvändigt.

– I gengäld använder vi inte internet så mycket när vi är lediga här uppe, då har vi mest sand och gräs under fötterna. Vi upplever jorden kan man säga – vår inre klocka nollställs så att vi äter när vi är hungriga och sover när vi är trötta och lever därför det enkla livet i fulla drag. Samtidigt lämnar både vi och våra barn även utrymme för en mängd sociala arrangemang när vi är här uppe, berättar Helle Holstein.

© Birgitta Wolfgang Bjørnvad

Det finns flera utgångar till trädgården i vardagsrummet, som här bakom soffan. De många altandörrarna släpper in ljus och integrerar ute med inne. Mattan är från Kirsten Fribert och tavlan på väggen till höger är av Robert Jacobsen. De tre verken på gavelväggen är inköpta på Galleri Bo Bjerggaard.

© Birgitta Wolfgang Bjørnvad

En kakelugn av Jean Gauguin är ett fascinerande verk som drar uppmärksamheten till sig i vardagsrummet. Den är dekorerad med flygarhjälmar som en referens till husets tidigare ägare som var flygvapenpilot.

En betagande utsikt

Huset ligger 45 meter över havsytan och bjuder på en fantastisk utsikt med sol- nedgångar som bara kan beskrivas som makalösa. Här kan man följa utvecklingen i vädret eftersom man kan se 20 kilometer ut över havet. Det gör att man kan se ett oväder när det härmar sig vid horisonten för att dra in över kusten 20 minuter senare.

© Birgitta Wolfgang Bjørnvad

Ett långbord hör till ett sommarhus så att familj och vänner kan samlas och umgås – allihopa. Bordet har de hittat hos Green Square och fällstolarna är designade av Mogens Koch, medan pendeln är ett loppisfynd. Med de många fönstren ger det kombinerade köket och allrummet en känsla av lusthus.

Frisk havsluft och fisk på grillen

Man kan blicka ut över havet länge och se en massa saker utan att titta på något särskilt, samt låta tankarna vila eller vandra, och bara tänka på all läcker fisk som ska tillagas på grillen utanför.

Fisk står det nämligen alltid på menyn när man lever sitt liv så här nära havet med dagliga havsbad, långa strandpromenader och salt luft som sätter sig på huden. Men även i kroppen när den naturliga tröttheten infinner sig efter en hel dag i den friska havsluften.

© Birgitta Wolfgang Bjørnvad

Av rabarbern från trädgården gör man kompott, marmelad och tillbehör till glassdesserter.

© Birgitta Wolfgang Bjørnvad

Den praktiska köksön fungerar som avställningsyta och arbetsplats från båda håll. När det är många i huset används den som buffé.

En vacker historia

Huset har en vacker historia som stammar från den tidigare ägaren Ørums tid. Han kände Paul Gauguins son Jean som har skapat två vackra mosaiker i huset och en fantastisk kakelugn.

Änglarna på kakelugnen har flygarhjälmar eftersom den tidigare ägaren Ørum var pilot i flygvapnet. De båda träffades i Paris, och när de skulle till det danska sommarstället skickades tjänstefolket i förväg för att avtäcka möblerna och förbereda huset för sommarlivet.

© Birgitta Wolfgang Bjørnvad

Den ljusa sommarhusstilen är genomgående i huset, där alla golv är ljusa och kalkfärgade. Det ljusa framhävs av altandörrar som kan öppnas på fler platser i alla rum, och genom valet av ett vitt kök, som kommer från IKEA.

© Birgitta Wolfgang Bjørnvad

Runt huset har man byggt en terrass vars trädäck skapar ett uterum som används hela sommaren.

Präglat av tillfälligheter

Familjen Holstein tycker mycket om historien som följer med huset, och har själv kompletterat med avlagda möbler och saker som också har en historia. Dessutom vill de gärna att inredningen ska ha en slumpmässig prägel, vilket de tycker att deras sommarställe har.

© Birgitta Wolfgang Bjørnvad

Överallt på tomten har man planerat in platser att koppla av på. På övervåningen finns en fantastisk terrass där man också kan sitta och avnjuta solen och den fantastiska utsikten. De två gamla korgstolarna är grånade av väder och vind och på så vis färgmatchar de taket och terrassen perfekt.

© Birgitta Wolfgang Bjørnvad

Det är underbart att duscha under bar himmel och därför har familjen låtit bygga en utedusch Duschhuvudet är vänt från huset för att undvika för mycket vatten på fasaden.

'Oaser i sommerlandet'

Är titeln på fotografen Birgitta Wolfgang Bjørnvad och inredningsstylisten Othilia Thaulunds bok från förlaget Turbine. Här illustreras sommarlivet i sjutton danska sommarhus. Familjen Holsteins sommarställe är en av dessa oaser och det syns tydligt att lugn, tid och umgänge med familjen är det som prioriteras i sommarhuset, som är inrett med omsorg och personlighet. Detsamma gäller alla hus i boken, där många har sitt ursprung av att borgarklassen i 1800-talets Köpenhamn fick upp ögonen för sommarhusområden på Nordsjälland och i Jylland.

Framförallt konstnärer förtrollades av det speciella ljuset vid kusterna och flera konstnärskolonier uppstod under denna tid, varav Skagenmålarna är den mest kända. När välståndet ökade efter andra världskriget, blev det mer vanligt bland folk i allmänhet att bygga sig ett sommarhus. Det har resulterat i mängder av små oaser längs de danska kusterna.

© Birgitta Wolfgang Bjørnvad

Rent visuellt är det gamla huset en äkta idyll med halmtak, vita fönsterkarmar och gröna fönsterluckor omgivna av rosenbuskar och lavendel.