
Näckrosor flyter runt på sjöns spegelblanka yta.

Formgivaren Maria Berntsen sitter
i änden av den ursprungliga bryggan och spanar ut över vattnet.
Maria Berntsens hör till eliten bland skandinaviska formgivare. Vi möter henne i hennes sommarhus, där livet följer ljuset – arkitekturen har ritats efter solens gång över himlavalvet, från soluppgången över sjön tills solnedgången bakom slänten.
AfVi färdas längs små grusvägar och vidare längs en tätbevuxen väg, tills man inte kan komma längre eftersom vägen abrupt slutar i en grönskande vild- mark. Härifrån får man ta sig vidare till fots, nerför en slänt som leder till Bu- resøens strand. Precis här hittar man det allra finaste sommarhus, helt isole- rat från omvärlden och med en idyllisk utsikt över sjön. Huset tillhör formgivaren Maria Berntsen och hennes familj. Det har ritats av arkitekt Mette Lange i nära samarbete med Maria. Det viktigaste rättesnöret vid skapandet av hu- set har varit kopplingen till ljuset och den omgivande naturen.
– Husets läge på tomten gör att vi har morgonsol, som är i nordöst. Sedan vandrar solen runt huset för att gå ner bakom slänten. Så huset är orienterat efter ljuset från sjön, men vi har inte direkt ljus annat än på morgonen. Därför har det varit viktigt att tänka ut hur man kan få in ljuset i huset på andra sätt. Vi ville gärna ha ljus från söder in i vardagsrummet, vilket innebar att det var viktigt att få till det stora fönstret med den bakomliggande terrassen. På så sätt blir huset helt genomlyst i den änden och det känns som att man befin- ner sig mitt i naturen. Här finns dessutom markanta takfönster som är Met- tes signatur. Från dem får du det här fantastiskt vackra ljusinfallet längs de vita väggarna, som lyser upp resten av rummet. På så vis har det blivit ett superljust hus, trots husets läge på tomten, berättar Maria.
Maria har studerat arkitektur, först på Kunstakademiets Arkitektskole i Kö- penhamn och sedan i Bordeaux. Hon valde dock att bli produktdesigner, efter- som hon saknade att arbeta med en mer handfast skala. Men hon är fortfaran- de väldigt intresserad av ljus och dess betydelse för hur vi upplever ett rum.
– Du kan känna dig trygg i ett rum och du kan känna dig lyft, men du kan även känna dig nedstämd. Varje gång vi – även hemma i vår lägenhet – har fått nya fönster eller dörrar så har jag upplevt hur rummet har öppnat sig. Det är inte bara utsikten, utan det är helt enkelt det här att rummet blir mer vänligt. Det ligger kanske i oss som människor att vi måste kunna orientera oss, att det finns flera flyktvägar, säger hon leende och fortsätter: – Det är liksom naturligt för oss att vara ute. Vi är ju alltid trygga i naturen och dras till den. Den är helande för oss. Den goda känsla som naturen ger oss kan även ett rum inomhus ge oss, om det är öppet och har bra ljus. Ett sådant rum gör oss lugna och vi trivs bättre.
Lika vacker som naturen kan vara när solen lyser på den, lika främmande och sluten kan den verka när mörkret faller. Därför kan man känna ett behov att bryta mörkret med små ljuspunkter som skapar rum i natten. Det har Maria gjort genom att formge en kollektion av lysande föremål.
– Lyktorna som jag har formgett skapar rum och djup i mörkret. De bildar liksom ett antal olika lysande zoner som man blir inbjuden i. Via solceller in- byggda i glaset sparar man dagens ljus och aktiverar det på natten så att mörkret inte hindrar utsikten. Det är något väldigt fint i det. Det lilla runda, mjuka och lysande föremål, som jag har formgett som ett modernt och håll- bart alternativ till värmeljuset, är skapat med en speciell teknik som gör att den fladdrar som lågan på ett levande ljus – det har en sådan rogivande ef- fekt. Dessutom står den inte bara på, utan släcks automatiskt efter sex tim- mar, så du slipper gå runt och släcka dem. Det är trivsamt att veta att de står där och lyser när du går och lägger dig, och de kan även bidra med ett rogi- vande ljus på barnens rum, förklarar Maria, som även har formgett en ladd- ningsbar bordslampa i samma serie, som man kan bära med sig och använ- da där den behövs.
Genom att tänka över sammansättningen av naturligt ljus, som används aktivt i arkitekturen, och Marias egna lampor, har man skapat ett sommar- hus som öppnar sig mot naturen och ljuset om dagen och skapar små lysan- de zoner som får mörkret att kännas välkomnande och bekant om natten.