© Birgitta Wolfgang Bjørnvad

Idylliskt sommarhus i samklang med naturen

Maria Berntsens hör till eliten bland skandinaviska formgivare. Vi möter henne i hennes sommarhus, där livet följer ljuset – arkitekturen har ritats efter solens gång över himlavalvet, från soluppgången över sjön tills solnedgången bakom slänten.

Ett hus byggt för att följa solens strålar

Vi färdas längs små grusvägar och vidare längs en tätbevuxen väg, tills man inte kan komma längre eftersom vägen abrupt slutar i en grönskande vild- mark. Härifrån får man ta sig vidare till fots, nerför en slänt som leder till Bu- resøens strand. Precis här hittar man det allra finaste sommarhus, helt isole- rat från omvärlden och med en idyllisk utsikt över sjön. Huset tillhör formgivaren Maria Berntsen och hennes familj. Det har ritats av arkitekt Mette Lange i nära samarbete med Maria. Det viktigaste rättesnöret vid skapandet av hu- set har varit kopplingen till ljuset och den omgivande naturen.

– Husets läge på tomten gör att vi har morgonsol, som är i nordöst. Sedan vandrar solen runt huset för att gå ner bakom slänten. Så huset är orienterat efter ljuset från sjön, men vi har inte direkt ljus annat än på morgonen. Därför har det varit viktigt att tänka ut hur man kan få in ljuset i huset på andra sätt. Vi ville gärna ha ljus från söder in i vardagsrummet, vilket innebar att det var viktigt att få till det stora fönstret med den bakomliggande terrassen. På så sätt blir huset helt genomlyst i den änden och det känns som att man befin- ner sig mitt i naturen. Här finns dessutom markanta takfönster som är Met- tes signatur. Från dem får du det här fantastiskt vackra ljusinfallet längs de vita väggarna, som lyser upp resten av rummet. På så vis har det blivit ett superljust hus, trots husets läge på tomten, berättar Maria.

© Birgitta Wolfgang Bjørnvad

Näckrosor flyter runt på sjöns spegelblanka yta.

© Birgitta Wolfgang Bjørnvad

Formgivaren Maria Berntsen sitter
i änden av den ursprungliga bryggan och spanar ut över vattnet.

© Birgitta Wolfgang Bjørnvad

Det avlånga fönstret vid köket är strategiskt placerat så att man kan hålla ett öga på om gästerna närmar sig i slänten utanför. Maria har även beskärt buskagen så att hon också kan se vattnet när hon står och lagar mat

© Birgitta Wolfgang Bjørnvad

Maria Berntsen är formgivare och har arbetat med bl.a. Georg Jensen, Holmegaard och senast Rosendahl, som hon har utvecklat en ny lampkollektion vid namn Soft Spot för. Här sitter hon i sin fladdermusstol på den långa terrassen som förbinder inne- och uterum.

Läs också:

Tryggheten i naturen

Maria har studerat arkitektur, först på Kunstakademiets Arkitektskole i Kö- penhamn och sedan i Bordeaux. Hon valde dock att bli produktdesigner, efter- som hon saknade att arbeta med en mer handfast skala. Men hon är fortfaran- de väldigt intresserad av ljus och dess betydelse för hur vi upplever ett rum.

– Du kan känna dig trygg i ett rum och du kan känna dig lyft, men du kan även känna dig nedstämd. Varje gång vi – även hemma i vår lägenhet – har fått nya fönster eller dörrar så har jag upplevt hur rummet har öppnat sig. Det är inte bara utsikten, utan det är helt enkelt det här att rummet blir mer vänligt. Det ligger kanske i oss som människor att vi måste kunna orientera oss, att det finns flera flyktvägar, säger hon leende och fortsätter: – Det är liksom naturligt för oss att vara ute. Vi är ju alltid trygga i naturen och dras till den. Den är helande för oss. Den goda känsla som naturen ger oss kan även ett rum inomhus ge oss, om det är öppet och har bra ljus. Ett sådant rum gör oss lugna och vi trivs bättre.

© Birgitta Wolfgang Bjørnvad

Hela hustes långsida har stora fönster för att garantera utsikten över sjön samt ljuset från morgonsolen, som man kan avnjuta från det gedigna träbordet omgivet av gamla wienerstolar. Det har varit viktigt för Maria att inreda sommarhuset med gamla möbler för att föra in lite historia i det helt nya huset.

© Birgitta Wolfgang Bjørnvad

På det runda soffbordet från Zanotta står den lilla bordslampan från belysningsserien Soft Spot som Maria har designat for Rosendahl. Lampan är laddningsbar och kan flyttas runt i hemmet för att användas där man behöver. Ljusstyrkan kan ökas och sänkas, så att den kan användas både som ett stearinljus eller som en läslampa. Den öppna spisen är murad av tegel för att ge hemmet en tyngd och taktil upplevelse.

© Birgitta Wolfgang Bjørnvad

En terrass på baksidan av huset säkerställer att ljuset från söder kan flöda genom huset och den bärande träpelaren mitt i rummet utgör ett vackert obehandlat inslag i det i övrigt nybyggda hemmet.

© Birgitta Wolfgang Bjørnvad

Det stora sällskapsrummet, som består kök, matrum och vardagsrum, är upplyst från morgon till kväll tack vare stora fönsterpartier, som är strategiskt placerade efter solens gång över himlen.
En liten nivåskillnad mellan sällskapsrummet och de små sovrummen följer tomtens lutning, samtidigt som det markerar en ändring mellan rummens funktion.

Marias lyktor lyser upp natten

Lika vacker som naturen kan vara när solen lyser på den, lika främmande och sluten kan den verka när mörkret faller. Därför kan man känna ett behov att bryta mörkret med små ljuspunkter som skapar rum i natten. Det har Maria gjort genom att formge en kollektion av lysande föremål.

– Lyktorna som jag har formgett skapar rum och djup i mörkret. De bildar liksom ett antal olika lysande zoner som man blir inbjuden i. Via solceller in- byggda i glaset sparar man dagens ljus och aktiverar det på natten så att mörkret inte hindrar utsikten. Det är något väldigt fint i det. Det lilla runda, mjuka och lysande föremål, som jag har formgett som ett modernt och håll- bart alternativ till värmeljuset, är skapat med en speciell teknik som gör att den fladdrar som lågan på ett levande ljus – det har en sådan rogivande ef- fekt. Dessutom står den inte bara på, utan släcks automatiskt efter sex tim- mar, så du slipper gå runt och släcka dem. Det är trivsamt att veta att de står där och lyser när du går och lägger dig, och de kan även bidra med ett rogi- vande ljus på barnens rum, förklarar Maria, som även har formgett en ladd- ningsbar bordslampa i samma serie, som man kan bära med sig och använ- da där den behövs.

Genom att tänka över sammansättningen av naturligt ljus, som används aktivt i arkitekturen, och Marias egna lampor, har man skapat ett sommar- hus som öppnar sig mot naturen och ljuset om dagen och skapar små lysan- de zoner som får mörkret att kännas välkomnande och bekant om natten.

© Birgitta Wolfgang Bjørnvad

Uppe på slänten har familjen en liten grillplats där de kan sitta och äta under ett stort parasoll. Marias lyktor hänger de ibland upp i parasollet, så de fungerar som pendlar. De har LED-lampor upp- och nedtill, så det kommer lika mycket ljus nedåt som det gör uppåt. De använder även lyktorna för att lysa upp stigen när de ledsagar gäster uppför slänten.

© Birgitta Wolfgang Bjørnvad

På alla siddor av huset har man skapat små oaser där man kan sitta oavsett sol, väder och vind. Därför har man även placerat en liten terrass vid husets ingång.

© Birgitta Wolfgang Bjørnvad

När man står i duschen kan man också se ut genom det avlånga fönstret och njuta av ljuset som flödar in

© Birgitta Wolfgang Bjørnvad

I både sov- och badrum hittar man de små lysande föremålen från serien Soft Spot, som är Marias svar på ett hållbart, laddningsbart och modernt värmeljus. Lampornas ljus flammar likt den fladdrande lågan hos riktiga värmeljus, men de stängs av automatiskt och är mjuka och trevliga att ta på och hantera.

© Birgitta Wolfgang Bjørnvad

Läs också:

© Birgitta Wolfgang Bjørnvad

Terrassen på baksidan av huset kan avnjutas året runt eftersom solen reflekteras av de stora fönstren och man kan sitta i lä för vinden.

© Birgitta Wolfgang Bjørnvad

Varken Maria eller hennes man hade någon anknytning till området sedan tidigare, då de av en slump körde förbi och tog en tur runt sjön. De föll pladask för platsen och började leta efter en tomt.
Den enda tomt som dök upp är den som de idag äger. Men när de såg den för första gången var tomten fylld med träd, badkar, baracker och allt möjligt bråte. De tog sig dock an utmaningen, röjde tomten och började rita drömhuset tillsammans med arkitekten Mette Lange.

© Birgitta Wolfgang Bjørnvad

Ett romantiskt arrangemang mitt i trädgården, där familjen njuter av måltider ackompanjerat av en idyllisk utsikt över sjö och skog. Bord och stolar är gamla restaurangmöbler från Zederkof.