IKEAs inredningsexpert: Så utnyttjar du sommarstugan på bästa sätt

Corona har gett sommarstugan en ny funktion och skapat helt annorlunda behov och krav på den populära semesterfristaden. Låt inredningschefen på IKEA guida dig till hur du inreder sommarstugan på bästa sätt.

Ny funktion och andra behov

Intresset för att låta hemmalivet flytta allt närmare natur och friluftsliv har ökat under pandemin och lett till en explosionsartad försäljning av sommarstugor.

Sommarstugan har länge fungerat som en semesterfristad dit vi åker för att koppla av. Men i samband med de många omvälvningarna det senaste året har sommarstugan fått en ny funktion och skapat andra behov som ställer helt nya krav på hur vi skapar rätt inramning.

Sommerhus
© Andreas Mikkel Hansen

När komfort och privatliv står i fokus

Att arbeta hemifrån har resulterat i större flexibilitet i vardagen och plötsligt är sommarstugan inte längre enbart en fristad under helger och semestrar, utan även i vardagen.

Det ställer nya krav på att våra liv och vår vardag fungerar lika bra i sommarstugan som när vi är hemma. Komfort och avskildhet ligger högt på önskelistan bland de nya kraven på sommarstugan:

– Huset ska rymma allt från avkoppling till arbetsliv, studier, samvaro och privatliv, säger Henriette Ekholm, inredningschef på IKEA Danmark.

Henriette Ekholm ger tre tips på hur du bäst anpassar inredningen i sommarstugan efter de nya behoven:

Läs också:

Sommerhusindretning
© Ida Schmidt

1. Plats för privatliv, familjeliv och arbetsliv

Sedan corona gjorde sitt intåg är sommarstugan inte längre en helig plats som skiljer sig från livet därhemma. Den används nu i allt högre grad även för hemarbete, distansundervisning och familjeliv, och då blir det naturligtvis viktigt att optimera inredningen efter de nya behoven.

Det behöver till exempel finnas bra sittplatser som kan fungera som kontors- och studieplatser. Även förvaringslösningar bör prioriteras så att studie- och arbetsmaterial kan röjas undan vid arbetsdagens slut.

En god idé är därför att dela av rummet med hyllor, dels i avskärmningssyfte men också för att skapa en känsla av ett rum i rummet.

Sommerhusdetaljer
© Foto: Christina Kayser O., Styling: Rikke Graff Juel

2. Personlig inredning ger välbefinnande

I takt med att vi tillbringar allt mer tid i sommarstugan blir det även allt viktigare att skapa en plats som speglar vår personliga stil och får oss att trivas.

Fokusera därför på att inreda med möbler, växter och accessoarer som utgör en blandning av fina loppisfynd, designklassiker och nya hållbara möbler som skapar ett tryggt och bekvämt rum.

Att skapa en personlig stil i sommarstugan som inbjuder till avkoppling och trygghet kan bidra till ökat välbefinnande, så lite extra fokus på detta område bör definitivt prioriteras.

Läs också:

Uderum sommerhus
© IKEA

3. Inred även ditt uterum

I sammanhanget är det viktigt att inte glömma sommarstugans traditionella fokuspunkter – naturen och friluftslivet. Naturen står självklart fortfarande i fokus, även om sommarstugan numer även fungerar som kontor.

Men för att få till några extra kvadratmeter kan det vara en god idé att inreda mysiga rum och oaser i trädgården och på uteplatsen. Förutom det klassiska trädgårdsbordet kan du till exempel skapa ett utekök, en träningsyta eller loungeområde där du kan njuta av livet i sommarstugan när arbetsdagen är över.