Klein A45 © Laura Stamer

Kika in i Klein A45 – Ett prisbelönt sommarhus i miniformat

Vi har övernattat i BIG och Kleins arkitektritade storverk till hus på endast 21,2 kvadratmeter. Byggnaden tänjer på gränserna för vad som är möjligt vad gäller sommarhusets egenskaper och klimatavtryck.

Splitter nytt hus redo att användas

Sängen är nybäddad, och den härliga doften av nytt trä slår emot mig när jag öppnar dörren till det som ska vara mitt hem under det kommande dygnet. För bara några dagar sedan lyftes huset in på innergården med kran, och bara några timmar dessförinnan stod det klart för användning.

Nu står det där på innergården och pekar upp mot himlen, och jag tar ivrigt emot nycklarna som räcks över till mig. Jag kan knappt bärga mig innan jag får gå på upptäcktsfärd i det pyttelilla huset.

Klein A45
© Laura Stamer

Loftet nås via en stege som kan flyttas. Vid sidan av ingången längst bak hänger en högtalare och en mobil lykta, och
till vänster syns det träbeklädda badrummet.

Klein A45
© Laura Stamer

I det lilla köket har man installerat en Vola-armatur, och här går det bra att brygga sig lite kaffe eller avnjuta lokalproducerat vin från det lilla kylskåpet.

Lyxig inredning med dansk design

Inuti möts jag av 21,2 m2 ren och skär lyx fördelat på två plan. På nedre planet finns ett sällskapsrum med matplats, dagbädd, badrum, kök och förvaringsutrymme. På övre planet finns ett rymligt loft med dubbelsäng och utsikt över Utzon Centers karakteristiska tak.

Allt inramat av vacker, ljus björkfaner och Dinesen-golv i en varm och ombonad atmosfär med design och inredning från bland annat Vola, Skagerak, Stilleben, Juna och Hay. Huset är en integrerad del av museets senaste utställning, SOMMERHUS, i Utzon Centers atriumgård nära fjorden i Aalborg.

Och systerhus till det allra första huset, som nu står i en skog utanför New York. Husen är ritade av Bjarke Ingels Group för det danska företaget Klein, vars mål är att skapa hållbara ”tiny houses” att arbeta, leka och bo i. Klein vill tänja på gränserna för hur vi bor – och var vi bor. Den danske formgivaren Søren Rose har grundat Klein.

Klein A45
© Laura Stamer

Dubbelsängen på loftet har bäddats med sängkläder från Juna och överkast från Stilleben i 100 procent linne. På golvet ligger böcker om bland annat Jørn Utzon.

Klein A45
© Laura Stamer

Vola-armaturer i mässing återkommer i badrummet, som är behandlat med en speciell lack för att våtrumssäkra träet.

Klein A45
© Laura Stamer

Dagbädd från Skagerak och dörr till det lilla förvaringsrummet på nedre planet.

Läs också:

Varenda kvadratmeter har utnyttjats

Trots de få kvadratmeterna saknas ingenting i det lilla huset – här finns sovmask och öronproppar vid sängen, lokalproducerat vin och choklad i kylskåpet samt en högtalare så att jag kan njuta av lite musik mitt i lugnet. Sällskapsrummets minimalistiska inredning bjuder också in till en upptäcktsfärd – för här är väggarna inte bara väggar.

Med ett lätt tryck förvandlas de till dörrar, som döljer ett förvaringsrum med garderob, badrum och en rad hyllor med bland annat pussel, broschyrer med tips på vad man kan göra i Aalborg och en gästbok. Alltsammans element som bidrar till den trivsamma och ombonade atmosfär som kännetecknar tillvaron i sommarhus.

Klein A45
© Laura Stamer

Klein A45 heter huset som tack vare den speciella A-formen är motståndskraftigt mot stora mängder snö och regn. Det är dessutom upp till 90 procent bättre isolerat än vanliga byggnader. Klein A45 produceras primärt av certifierade material och är zero-waste. Huset väger endast 8 250 kg, vilket möjliggör CO2-vänlig transport. Sist men inte minst erbjuder det 21,2 optimalt utnyttjade kvadratmeter.

Klein A45
© Laura Stamer

Trä är det dominerande materialet överallt i det lilla huset. Från väggar och tak i björkfaner till matbordet och stolarna från Skagerak och golvet från Dinesen.

Med vågskvalp och vackert ljusinfall

De stora glaspartierna både uppe och nere bjuder in naturen i huset – eller huset i naturen om man så vill. Och de japanska referenser som möter ögat på Utzon Centers ljusa innergård fyller mig omedelbart med en känsla av rofyllt lugn. Vilket ju är tanken och meningen med tillvaron i ett sommarhus.

Jag tillbringar resten av dagen i huset, där jag njuter av att iaktta ljusets konstanta skiftningar utanför samtidigt som jag varvar ner med en kopp nybryggt kaffe. När mörkret faller tar jag mig ett varmt bad i det träbeklädda badrummet innan jag klättrar uppför stegen och kryper ner i den fräscht nybäddade sängen, där jag har full utsikt mot månen som speglar sig i fjordens vågskvalp.

Klein A45
© Laura Stamer

Ett fulländat genomfört uppdrag

Klein A45 framstår som ett kaxigt exempel på stora spatiala kvaliteter fördelat på väldigt få kvadratmeter – en perfekt och fulländad skapelse som inte bara gör stort intryck på mig utan även vidgar mina horisonter.

Betydligt mer än 21,2 m2. Du kan boka en övernattning inklusive entré till SOMMERHUS-utställningen och brunch på Restaurant JØRN via uthyrningsplattformen landfolk.com.

Utställningen pågår fram till 8 januari 2023.