En humn till hantverket
Huset är rena sinnebilden av den faluröda svenska stugan, men inomhus är stilen rå, spartansk och milsvid från det rustikt traditionella. Och ändå inte.
För Peter Klint, som är fjärde generation i en väldigt speciell designerfamilj, har skalat av interiören ända in till benet och på så vis fått fram det autentiska både i design, tradition och i husets ursprungliga material.
Ett klassiskt rött trähus
Efter att ha färdats länge genom mörkgröna granskogar anländer man till en stor glänta och det klassiskt faluröda timmerhuset.
I likhet med andra hus av denna typ smälter det in naturligt i omgivningarna – utan att göra mycket väsen av sig. Men samtidigt pryder det sin plats med eleganta tecken på välstånd, som den dekorativt lövsågade vindskivan över farstukvisten.
Lyckligtvis är nätverkstäckningen eländig här inne i skogen, berättar husets ägare, Peter Klint, som njuter av frånvaron av tv och dator när han stiger ut ur bilen och in i det ca 200 år gamla huset.
– Man kommer automatiskt till ro. Om hösten finns det massor av svamp i skogen och om våren växer det vilda påskliljor. Naturen visar alltid upp sina vackraste sidor, även på vintern. Här är galet vackert när snön har fallit, berättar han.
En familj av möbelarkitekter och konsthantverkare
Peter Klint ärvde huset av en släkting för tio år sedan. Det var då fullt möblerat och ombyggt av släktingen, som bland annat hade isolerat och klätt väggarna med spånplattor.
Allt revs ner. Inte för att Peter Klint ville föra tillbaka huset till en gammal lantlig stil, utan för att han föredrar ett mer tidlöst uttryck – och även för att han har en speciell känsla för hantverk och material.
Det är en känsla han haft sedan barnsben, som fjärde generationen i en familj av möbelarkitekter och konsthantverkare. Peter Klint är barnbarn till arkitekten och möbeldesignern Kaare Klint, vars far var arkitekten bakom Grundtvigskirken, P.V. Jensen. Modern, Vibeke Klint, en av Danmarks mest berömda vävare och textil- formgivare och fadern, Morten Le Klint, var landskapsarkitekt.
Med avstamp i traditionen
Peter Klint är själv utbildad skeppstimmerman, men började för några år sedan designa och bygga kök till privata hem med fokus på funktionalitet, kvalitetsträ och enkelhet i uttrycket.
– När det gäller sådant blev jag miljöskadad i väldig späd ålder, säger han glimten i ögat.
– Min farfar var Kaare Klint, och jag är otroligt fascinerad av den tradition som han står för. Han försökte alltid att ta avstamp i traditionen. Han tittade på vad som redan fanns, förenklade det och skalade bort dekorationer. Och så tog han avstamp i funktionen. Han brukade säga att, om du har klart för dig vad du vill uppnå med designen, så ritar den sig nästan själv. Om utgångspunkten istället är att den ska ”se ut på ett visst sätt” går det inte.
Huset berättar en historia
Hos farfadern Kaare Klint föddes formen och uttrycket ur traditionen, och detsamma gäller i Peter Klints timmerhus.
De vackert patinerade väggarna i grånat trä berättar en historia om hur timmermän i slutet av 1700-talet högg timmerstockar som håller huset torrt och friskt än idag, och de lövsågade ornamenten över farstukvisten är ett exempel på svensk snickarglädje utförd av kringresande hantverkare.
Ett kök präglat av Peter Klints hantverk
I köket har Peter Klint själv byggt en öppen köksmodul, som är inspirerad av den sparsmakade enkelhet som präglade köken under husets byggnadsperiod. Det är det rum han vistas mest i och här drömmer han om att få
en vedeldad kamin.
Han har även själv gjort alla skärbrädor som står på köksbordet och en stor, fyrkantig träskål som används till frukt eller grönsaker.
När han tog bort väggpanelerna i köket kom han in till husets obehandlade timmervägg som bar spår av gamla tapetrester. Tapetbitarna har han låtit sitta som en dekorativ utsmyckning från det förflutna.
Spår från designfamiljen
Runtom i hela huset skiner hans bakgrund från en designfamilj igenom. På väggen och över matbordet syns Le Klint-lampor – företaget grundades av Tage Klint, som var bror till Kaare Klint – på golven ligger mattor designade av Vibeke Klint, och ett fantastiskt elementskydd i mörkt trä visar sig vara ett ”arkiv” av utskurna handtag till Milanoköket som Peter Klint själv har designat.
Runt matbordet står en samling stolar, som bland annat rymmer Kaare Klints kyrkstol och ett par portugisiska pinnstolar som var en av hans inspirationskällor. Möblemanget är sparsamt och det bidrar till att framhäva enkelheten hos möblerna och materialen både i såväl interiören och de grova timmerstockarna.
– Jag tycker att det är fantastiskt att få fram det autentiska. I det här huset har ingen arkitekt eller designer gjort ett dugg. Allt är gjort av hantverkare, vars traditioner har vuxit fram genom århundraden. Det är en alldeles speciell estetik.