© Andreas Mikkel Hansen

Majsfält som får en att drömma sig bort

Psykoterapeuten Michelle Dannemann Enné och arkitekten Bjarke Christensen har byggt en sommarbostad i Lumsås. Från sin uteplats har de utsikt över vidsträckta fält som övergår i skog och himmel – en vy som ger kropp och sinne ett djupt och välbehövligt lugn och som får nya idéer att spira och gro.

© Andreas Mikkel Hansen
© Andreas Mikkel Hansen

Ett avbrott från vardagen i Köpenhamn

– Det är skönt att bara kunna sätta sig i varsin stol och titta ut över åkrarna. Vi arbetar båda två väldigt mycket till vardags, och det känns att livet här är annorlunda än inne i Köpenhamn, berättar Michelle Dannemann Enné, som till vardags arbetar som psykoterapeut.

Hon är gift med arkitekten Bjarke Christensen som denna sommardag sitter vid hennes sida på terrassen som de själva har byggt. De båda har alltid känt varandra. De växte upp i samma område på Østerbro där de bor än i dag. De gick i skolan tillsammans – samma skola som även deras två vuxna söner Tobias och Oliver har gått på. Och så arbetar de båda ett stenkast från hemmet.

Michelle och Bjarke älskar sitt område i Köpenhamn, men de uppskattar också att dra sig undan till sommarbostaden i Lumsås nära Sjællands Odde – faktiskt så mycket att de åker dit nästan varje helg året runt. Sommarbostaden köpte de 2005.

© Andreas Mikkel Hansen
© Andreas Mikkel Hansen

Köp vid första ögonkastet

– Vi såg tomten i söndagstidningen men var skeptiska. Det är ju aldrig lika fint i verkligheten. Men när vi åkte hit för att titta på tomten såg det ut precis som på bilden: de här öppna, skyddade ekologiska majsfälten som aldrig kommer att bebyggas. Och skogen där bakom. Och den nästan orörda stranden bakom skogen. Den här platsen gav oss en härlig känsla av lugn, och det var det vi föll för, berättar Michelle.

© Andreas Mikkel Hansen
© Andreas Mikkel Hansen

”Precis som en sommarstuga ska vara”

Några år efter att de hade köpt huset och tomten brann huset ner av en olyckshändelse. 2014 började Michelle och Bjarke bygga ett nytt hus. Eftersom det fortfarande stod ett annex på tomten i samma stil som det gamla huset bestämde de sig för att försöka återskapa huset som det var – dock med en rad förbättringar.

– Om inte gästhuset hade stått där hade vi nog valt en annan väg stilmässigt. Men nu stod det ju där och vi var faktiskt väldigt nöjda med det gamla husets funktionalitet. Vi kom därför överens om att använda det ursprungliga huset som grundmodell och framtidssäkra det eftersom vi ju kommer att bli gamla en dag. Huset skulle vara enkelt att sköta, lätt att ta sig runt i och så skulle det vara mysigt, berättar Michelle, och Bjarke tillägger:

– För mig är det här huset precis som en sommarstuga ska vara. Nya sommarbostäder är i dag ofta jättestora och lyxiga. Jag tycker inte alltid att de är så trevliga. Jag gillar sommarstugekänslan som skiljer sig från känslan i det hem man bor i till vardags.

© Andreas Mikkel Hansen
© Andreas Mikkel Hansen

Naturen är så nära – även när man är inomhus

När Michelle och Bjarke är i sin sommarbostad tillbringar de många timmar med fysiskt arbete i trädgården. Michelle har bland annat massor av vackra hortensior som hon vårdar ömt, och Bjarke har ett evighetsprojekt med en stenmur som gränsar mot fälten.

Muren är byggd av sten som ibland dyker upp ute på fältet och som bonden sedan rullar bort till Michelle och Bjarke. För paret är stunderna i naturen en så viktig del av att vara i sommarbostaden att de till och med har byggt ett orangeri så att de även på vintern njuta av att vara nära naturen.

– För mig är det så vackert. Jag njuter av hur naturen nästan tar sig in i rummet med alla fönster vi har där. Du kan antingen luta huvudet bakåt och titta på alla stjärnor eller moln, eller så kan du blicka långt ut över fälten. Det är helt fantastisk känsla att sitta i det där rummet, berättar Michelle.

© Andreas Mikkel Hansen
© Andreas Mikkel Hansen

Vår sommarstuga är bra för äktenskapet

Livet i Lumsås ökar parets livskvalitet, både för att de kan vara fysiskt aktiva i trädgården, som är en härlig kontrast till det stillasittande kontorsarbetet i vardagen, och för att det stärker deras relation till varandra.

– Det gör mycket för vårt äktenskap att vara här. Det här är vårt gemensamma projekt och vi lägger båda ner mycket energi på att göra det fint och funktionellt så att vi båda trivs här. Vi älskar att sitta här ute i vilstolarna på kvällarna och dricka ett glas vin och prata om allt vi vill göra här ute. Jag tror det är bra för kärleken att få uppleva ett sådant lugn i sin relation, säger Michelle och Bjarke tillägger:

– Vi är bra på att sitta här och prata om vad vi vill ha lite mer av i våra liv. Det här huset inspirerar till drömmar.

© Andreas Mikkel Hansen
© Andreas Mikkel Hansen