Se det svävande huset i de norska fjällen

I norska Kvitfjell hittar du detta mycket speciella hus, som på ett vackert sätt anpassar sig efter den omgivande naturen.

svävande huset i de norska fjällen
© Inger Marie Grini

Sommarhuset från 2019 har en alldeles speciell gärdsgårdsinspirerad fasad och ligger cirka 1.000 meter över havet, strax intill det norska skidområdet Kvitfjell. Lexie och Casper Mork-Ulnes från Mork-Ulnes arkitekter har designat det 145 kvadratmeter stora sommarhuset till sig och sin familj. Här är allt gjort av trä, både ute och inne, och den stora ingångsportalen ger utsikt åt båda sidor av det spektakulära fjällandskapet.

inbyggt kök designat av Lexie och byggt av Strønes Snekkerverksted
© Inger Marie Grini

Det helt tydliga valet

Lexie och Casper Mork-Ulnes är helt eniga om var de skulle bo om de kunde välja fritt:
– I sommarhuset!

Paret skrattar. Det är en tydlig indikation på att sommarhuset på Kvitfjell, som paret har designat till sig och barnen, Lucia (13 år) och Finn (12 år), är en bra plats att vara på. Familjen flyttade från San Francisco till Oslo 2011.

Casper är arkitekt och Lexie är inred- ningsarkitekt, och genom arkitektfirman Mork-Ulnes, med bas i Oslo och San Francisco, har de ritat byggnader till kunder både i Norge och utomlands. Med tiden har det också blivit alltfler upp- drag från vänner och familj.

– Inte för att vi var avundsjuka, men vi tänkte, varför tar vi inte och ritar något till oss själva, berättar Casper.

svävande huset i de norska fjällen
© Inger Marie Grini

Sommarhuset smälter naturligt in i omgivningen samtidigt som det sticker ut med sin särpräglade arkitektur.

moderna Mags Soft-soffan från Hay
© Inger Marie Grini

Med stora fönster på båda sidor känns det som om man sitter mitt i landskapet med en fantastisk utsikt över Gudbrandsdalen. Bortsett från den moderna Mags Soft-soffan från Hay med filtar och kuddar från Anderssen & Voll och Røros Tweed, har paret valt att inreda med gamla, antika trämöbler från Blomqvist och finn.no för att skapa en kontrast till husets moderna arkitektur. På den gamla kistan fylld med brädspel står Terne-bordslampan av Bjørn van den Berg för Skagerak. Kaminen är från Hwam. Dörren intill leder in till föräldraavdelningen med sovrum, badrum och sauna.

Med kärlek till vinterns aktiviteter

De började leta efter en lämplig tomt för ett åretrunthus. Bra vinterförhållanden var extra viktigt, eftersom hela familjen älskar att åka skidor. Det var faktiskt så Lexie och Casper möttes. Paret besökte Caspers kusins herrgård i en avdalarna vid Kvitfjell, där Lexie, som är född och uppvuxen i Kalifornien, framförallt blev fascinerad av estetiken, naturen och hästarna som strövade runt.

– Jag hade aldrig varit på en säter tidigare, det var helt magiskt!

Strax i närheten, på 1 000 meters höjd över havet, intill Kvitf- jell och med utsikt över skidliften, hittade de den perfekta plat- sen att bygga huset på. Säterestetiken inspirerade till idén om att klä huset med en gärdsgårdsinspirerad fasad, något som skulle visa sig vara ett banbrytande projekt.

Det fanns inga referenser till liknande projekt och det slutade med att de studera- de en bok om skidor av den före detta längdskidåkaren Pål Gunnar Mikkelsplass. Med god hjälp av entreprenören Meho Sortland från Hafjell Bygg kom de till slut fram till ett bra sätt att lösa konstruktionen på.

inbyggt kök designat av Lexie och byggt av Strønes Snekkerverksted
© Inger Marie Grini

Lexie har designat köket med omväxlande öppna och stängda lösningar. I linje med konceptet i sommarhu- set är även bänkskivan i furu. Armaturen är från KWC, medan Tias-kaffekannan från Kaffebrenneriet i förgrunden har designats av Tias Eckhoff från Os Tableware. De gamla matsalsmöblerna har de hittat på finn.no.

specialgjort keramiktallrikarna till sommarhuset
© Inger Marie Grini

Lexie har specialgjort keramiktallrikarna till sommarhuset. Hasami-koppen är från Kollekted By, och i bakgrunden syns en ljusstake av Anna Maria Øfstedal Eng för Houz.

En fasad som ändrar sig med årstiderna

Den alldeles speciella fasaden fungerar som ett skyddande galler mot de underliggande membranen och ger sommarhuset på 145 kvadratmeter en distinkt estetik som ändrar sig efter perspek- tiv och årstid. Huset får ett mjukare uttryck när snön lägger sig på de lutande granstörarna.

Den rektangulära huskroppen sticker både ut och smälter in i landskapet, och huset står på stolpar som lyfter upp strukturen från marken. Detta bevarar det naturliga landskapet och gör att fåren kan passera fritt under huset.

antika matsalsmöblerna
© Inger Marie Grini

De antika matsalsmöblerna är från finn.no, och tillsammans med bänken från Blomqvist, bidrar de till att ge moderna arkitekturen en touch av gammal, norsk, lantlig estetik.

svävande huset i de norska fjällen
© Inger Marie Grini

Eftersom byggnaden svävar över marken kan fåren i området fortsätta att ströva fritt under huset.

Inne och ute smälter samman

Alla invändiga golv, väggar, tak och integrerade lösningar – från kök till garderober – är i furu. Endast bastun är i poppel, ef- tersom den höga värmen skulle få kådan att tränga ut ur furuträet.

Från alla håll har man utsikt mot naturen. De stora fönstren går ända ner till golvet och skapar en alldeles speciell dynamik mellan ute och inne.

– I vardagsrummet, med glasväggar på båda sidor, är detta sär- skilt påtagligt. Vintertid är det en speciell känsla att sitta mitt i vinterlandskapet och samtidigt ha det varmt och skönt, säger Lexie.

sovrum med utsikt över dalen
© Inger Marie Grini

Alla sovrum har utsikt över dalen. De integrerade sängarna är designade av Lexie och byggda av Strønes Snekkerverksted. På Adam-pallen av Toke Lauridsen för Frama från Kollekted By står Cestita-lampan av Miguel Milá för Santa & Cole. Bislett-mattan är av Hallgeir Homstvedt för Røros Tweed.

BADRUM MED UTSIKT
© Inger Marie Grini

Till och med duschhörnan är i furu! Casper berättar att det är mindre blött i badrummet efter en dusch här, än i familjens kaklade badrum i Oslo. Träet absorberar fukten och släpper sedan ifrån sig den långsamt igen. Plankorna på golvet lyfts lätt upp vid rengöring. Armaturen är från Hans Grohe, medan AML-pallen är av Andreas Martin Löf Architects för Frama.

En blandning av nytt och gammalt

Sommarhuset består av ett gästannex med vardagsrum, badrum och sovavdelning, en barnavdelning med två sovrum och badrum, ett huvudsovrum med badrum och bastu, ett sällskapsrum med kök, vardagsrum och matplats samt hall, terrass och garderob.

Avdelningarna är uppdelade i zoner med snedväggar för att ge känslan avsmå hus på rad. Fönstren i taket garanterar bra ljusinfall och de flesta möblerna är second hand-fynd i trä.

– Vi vill ha något gammalt knarrande som kontrast till allt det nya. Allt är i trä, ute och inne. Jag ville även ha ett handfat och en toalett i trä, men då sa Lexie nej. Den gången i alla fall. Kanske om ett par år, säger Casper med ett leende

ljusa, luftiga sovrummet
© Inger Marie Grini

I det ljusa, luftiga sovrummet har gamla sängar från finn.no byggts ihop till en dubbelsäng. På Adam-pallen från Frama står Allas-ljusstaken av Andreas Engesvik för Iittala.

Störarna på utsidan är inspirerade av traditionella gärdsgårdar
© Inger Marie Grini

Störarna på utsidan är inspirerade av traditionella gärdsgårdar och det här verkar vara det första byggprojektet i sitt slag.