Se formgivaren och tv-värden Emil Thorups stilsäkra sommarhus på Nordsjälland

För Emil Thorup är ett skönt sommarhusliv lika med trevligt umgänge, god mat och noll underhåll

Emil Thorups stuga
© FOTO: Birgitta wolfgang Bjørnvad

Tre svartmålade containerliknande moduler har sammanfogats på tomten i Nordsjälland. Huset är byggt på ett 100 % hållbart skruvfundament från Fremtidens Fundament. Marmordetaljerna på fasaderna är rester av plattor från Emils möbelföretag Handvärk.

Emil-Thorup
© FOTO: Birgitta wolfgang Bjørnvad

Avkoppling och noll underhåll

I ett väletablerat sommarhusområde i Nordsjälland har man byggt ihop tre containermoduler på en gräsmatta omgiven av höga träd. Ett antal stora fönster från golv till tak präglar husets svartmålade fasad. Huset omges dessutom av en generös och ljus träterrass på 200 m2. När man stiger in överraskas man av takhöjden i rummen, som är hela tre meter i det kombinerade köket och allrummet liksom även i vardagsrummet.

Emil Thorup, grundare av möbelföretaget Handvärk och delägare till inred- ningsfirman Thorup Rohde Studio, äger detta spännande sommarhus. Han åker hit från Köpenhamn året runt.

– Det är i princip byggt som ett åretrunthus, så det är meningen att det alltid ska kunna användas. Och även om sol och sommar normalt är essensen av sommarhuslivet, tycker jag att det är viktigt att kunna komma bort året runt, förklarar Emil och fortsätter:

– Sommarhusliv är lika med total avkoppling, det vill säga att det inte finns något alls som jag måste ordna och fixa med när jag kommer hit. Robotdammsugaren kör runt automatiskt och det finns inga trösklar som kommer i vägen för den. Jag begriper mig inte på folk som har sommarhus som de måste fixa med, trädgårdar att sköta om – såvida man inte tycker att det är vilsamt förstås – och konstant renoveras. Därför är materialen i det här huset så underhållsfria som möjligt.

Emil Thorups stuga
© FOTO: Birgitta wolfgang Bjørnvad

Köket är specialgjort av Fjorten03 för att passa till den stora väggen och har sprutmålats i en färg som Emil själv har valt. En stor ö utgör centrum framför matplatsen och de långa högskåpen, som täcker hela väggen på ena sidan, rymmer i stort sett allt som behövs i ett kök. Det stora runda bordet är måttbeställt från Dayly Furniture. Stolarna runt bordet är Pierre Jeanneret i trä och rotting som Thorup Rohde Studio själv importerar från Nederländerna. Ett stort trätråg på bordet är för det mesta fyllt med frukt och grönsaker, alternativt med vackra kvistar från trädgården.

För mig är det viktig att kunna laga mat, så därför skulle köket vara stort med massor av möjligheter att ”entertain”, som man säger i USA, och ha många gäster. — Emil Thorup
Stort-lyst-køkkenalrum
© FOTO: Birgitta Wolfgang Bjørnvad

Husets hjärta är det stora kombinerade köket och allrummet, som badar i det ljus som strömmar in genom de stora fönstren, som går från golv till tak. Ett PUgolv från KBH Designgulve och fibercementskivor från Contec i taket ramar in det stilrena rummet. Själva köket går enbart i vitt med rena grepplösa ytor. För att bevara det enkla uttrycket öppnas skåp och lådor istället med push-effekt. Lampan i rispapper kommer från Ikea, den inramade tavlan från Society 6, och de långa transparenta gardinerna från Brandsborg är gjorda för att inte störa linjerna i huset.

Kontrast till den minimalistiska stilen

Huset är huvudsakligen inrett med naturliga färger och material som trä, sten och rotting samt i kalla nyanser av grått och sand. Här är stilen mer ”linne och mys” som Emil kallar den, jämfört med den stil han har i lägenheten hemma i stan.

Det innebär att han har sneglat på märken som exempelvis Tine K Home och Muji, som kan bidra till att skapa lite kontraster till arkitekturens väldigt minimalistiska uttryck – de mjuka möblerna, som nästan fått en snudd på skulptural placering med luft och yta runt omkring sig, skapar en viss kontrast till de överordnade strama linjerna.

Långa, luftiga och transparenta gardiner från golv till tak framför alla fönster ger privatliv utan att stänga ute ljuset.

Vardagsrummet i Emil-Thorups stuga, snoopy lampa
© FOTO: Birgitta wolfgang Bjørnvad

En snoopy-lampa av Castiglioni från Flos står på ett konsolbord från Christiansen & Co bakom soffan från Tine K. Mattan kommer från Layered, och soffbordet är från New Works.

Soffbord-med-dekorationer
© FOTO: Birgitta wolfgang Bjørnvad

På soffbordet ligger en samling vackra fotoböcker med en numrerad vas av återvunnet järn från Blinkenberg & Scheel och en Dingenot-skulptur i brons av Casper Reiff.

Plats för alla

Det finns tre relativt stora sovrum och ett gästrum. Samtliga är målade i djupa och intensiva färger från File Under Pop, och alla rum ligger så att de erbjuder möjlighet att dra sig tillbaka och få privatliv. För som Emil säger:

– Vi har blivit för gamla för att sova på madrasser på golvet. Folk måste få sitt eget rum och badrum om man ska kunna locka hit dem från deras stora patri- ciervåningar i Köpenhamn.

Rumsavdelare, inredning, skandinavisk stil
© FOTO: Birgitta wolfgang Bjørnvad

Från det kombinerade köket och allrumment ser man in i vardagsrummet från två håll. STRAX INTILL skiljeväggen mellan kök och vardagsrum står en vacker kruka från Christian- sen & Co. Tavlan på väggen är från Society 6, och den spanska bänken är från Tine K.

Emils egen prägel på inredningen

Emil har själv stått för allt i samband med uppförandet av huset: han har ritat det, gjort planlösningen och inrett det tillsammans med partnern Line Hindsgaul, som han har Thorup Rohde Studio med.

Rum för rum har de lyckats skapa en helhet i huset, bl.a. med golv som liknar betong, men som är mjuka och sköna att gå på som linoleum och med ljuddämpande effekt. Det är praktiskt talat outslitligt och tål både högklackat och hundar. Taken i rummen är genomgående i fibercementskivor, med integrerad belysning från Philips Hue. Självfallet trådlöst och röst samt centralstyrt.

Det enkla vita köket från Studio Fjorten03 är ett annat centralt element, både i huset och för Emil. Det är gjort med inbyggda vitvaror, induktionshäll med inbyggd fläkt, Quooker i rostfritt stål med kolsyrat vatten, underlimmad Blanco-diskho och mattslipade Silestone-bänkskivor i terrazzo, och det finns gott om förvaringsutrymme i den specialgjorda högskåpsväggen, som går ända upp till taket. Köket är separerat från vardagsrummet med en enkel skijevägg i mitten med tillgång till vardagsrummet på båda sidor.

Sovrum, säng, Emil Thorup
© FOTO: Birgitta wolfgang Bjørnvad

Sängen i Emils sovrum är från Muji, lamporna från Lampe Gras, och sängkläderna i linne kommer från Muji.

© FOTO: Birgitta wolfgang Bjørnvad

Man har skapat en extra diskbänk med diskho, dold diskmaskin och skåp vid sidan av ön, vilket ger extra arbets- och avställningsyta när gästerna är många.

Färgglatt sovrum i stugan, Emil Thorup
© FOTO: Birgitta wolfgang Bjørnvad

Färgerna i detta sovrum har inspirerats av ägaren till File Under Pop, Josephine Akvama. Sängen är från Muji, lampan från Lampe Gras, konsten från Society 6, och den svart-vita ullpläden är gjord av Linnea Andersson för Arket.

Färgglatt badrum i stugan, Emil Thorup
© FOTO: Birgitta wolfgang Bjørnvad

Armaturerna är från Qtoo, handfaten från Copenhagen Bath, och badrumskommoden är från Ikea med Silestone-terrazzobänk- skiva.

Läs också:

En perfekt dag i sommarhuset

– En perfekt dag i sommarhuset är förenad med trevlig samvaro. Även när vädret är uruselt älskar jag att vara här, omgiven av härliga människor. För mig är det viktig att kunna laga mat, så därför skulle köket vara stort med massor av möjligheter att ”entertain”, som man säger i USA, och ha många gäster. För mig är det viktigt att kunna omge mig med människor jag tycker om.

© FOTO: Birgitta wolfgang Bjørnvad

I duschhörnan finns det två duschar med armaturer i massivt rostfritt stål från Qtoo och tvål från Aesop.

Konsolbord och prydnadssaker
© FOTO: Birgitta wolfgang Bjørnvad

Konsolbord rån Handvärk och pall från Christiansen & Co. Den lilla grå trådlösa lampan kommer från Flos, skulpturen är från Frama och korgen från Ikea.