fanø sommerhus
© Styling: Stine Kirchheiner, Foto: Andreas Mikkel Hansen

Upplev det nybyggda sommarhuset på Fanø, där natur och arkitektur smälter samman

Mellan tre sanddyner och nära Nationalpark Vadehavet, har Anne och Christian byggt ett sommarhus, där lugnet infinner sig i samma stund som du stiger över tröskeln.

Ett speciellt läge

Med en fantastisk utsikt över vildkaniner, rådjur, rävar och den karga naturen har Anne, Christian och deras tre barn byggt ett sommarhus med ett väldigt speciellt läge vid Nationalpark Vadehavet. Familjen har anknytning till Fanø och har kommit till ön i många år.

Därför känner de till den vackra naturen väl, och när ett äldre sommarhus lades ut till försäljning på en av deras favoritplatser valde familjen att slå till.

– Vi kunde se tomtens potential. Där fanns en fantastisk utsikt över det väldigt speciella landskapet och djurlivet berättar Christian.

sommerhus på fanø
© Andreas mikkel hansen

Fasad, fönster och terrassgolv är gjorda av hållbart trä från det norska företaget Kebony. Träet impregneras och härdas, vilket gör det extremt starkt och väderbeständigt. Därför är det underhållsfritt i 60 år.

sommerhus fanø
© andreas mikkel hansen

Längs den stora terrassen finns flera områden med lä och gott om plats för både familj och gäster. Terrassbord och -stolar har designats av Thomas Alken och produceras av FDB Møbler. Pläden är från &Tradition, och dynorna från Society.

sommerhus på fanø
© andreas mikkel hansen

Sedumtaket och träfasaden får sommarhuset att smälta in i omgivningen.

Sommarhusdrömmen som blev till verklighet

Paret kontaktade därför N+P Arkitektur och gav dem i uppdrag att rita ett nytt sommarhus. Familjen ville ha ett hus med gott om plats för många människor, så att släkt och vänner kunde komma på besök.

Samtidigt var det viktigt för Anne och Christian att huset inte skulle vara iögonfallande, utan snarare smälta in bland sanddynerna. Med utgångspunkt från detta satte arkitekten i gång med ritningarna till huset.

– Vår tanke var att rita ett hus som bredde ut sig mellan de tre sanddynerna. Därför arbetade vi utifrån bilden om att lägga som en hand ner över sanddynorna, där själva handflatan är köket medan resten av rummen sprids ut längs fingrarna, berättar arkitekt Lars Bo Poulsen från N+P Arkitektur.

sommerhus på fanø
© andreas mikkel hansen

Sällskapsrummet är husets hjärta. Kaminen och golvvärmen i hela huset gör att familjen använder huset året om och de firar alltid nyår här. Länstolen från Sigurd Resell, soffan från italienska Bonaldo och Arne Jacobsen-soffbordet ramar in husets vardagsrumsyta. De randiga dynorna i soffan kommer från A. Petersen respektive Paustian. Den lilla pallen har Peter Klint snickrat och Kip-lampan är designad av Kaare Klint.

sommerhus på fanø
© andreas mikkel hansen

Hela huset är klätt med massiva golvbrädor, inte bara på golven utan även på väggar och i taken, och även i sovrummen.

Läs också:

sommerhus på fanø
© andreas mikkel hansen

Från alla vinklar i huset har man endast utsikt över sanddynerna, vilket bidrar till att ge en alldeles speciell rofylldhet.

En oas med fokus på rofylldhet och natur

Resultatet blev ett hus på 135 m2, som med sedumtak och träfasad nästan själv liknar en uppskjutande sanddyn som orienterar sig mot naturen. När man stiger in i huset märker man omedelbart den rofylldhet som man har eftersträvat både i arkitekturen och i husets placering på tomten, där man inte ens märker att det finns grannar.

– Vid ankomsten sluter sig huset mot den bakomliggande omgivningen, medan landskapet öppnar upp sig helt inifrån. Man får fantastiska vyer som ramas in av sanddyner från båda håll och allt du ser är naturen, berättar Lars Bo.

sommerhus på fanø
© andreas mikkel hansen

Köket från Reform har fått en mörkgrön färg med gråbeige bänkskiva för att understryka sommarhusets natursköna läge.

sommerhus på fanø
© andreas mikkel hansen

Sommarhuset är fullt av små myshörnor, som exempelvis denna alkov som används flitigt.

sommerhus på fanø
© andreas mikkel hansen

Husets högsta punkt finns i köket med över fyra meters takhöjd. För att ge det nybyggda huset en trivsam sommarhuskäns la valde familjen att klä väggar, golv och tak med massiva golvbrädor från PA Savværk. Takets speciella träkonstruktion var en utmaning för hantverkarna, men ger rummet en alldeles speciell arkitektur.

Husets hjärterum

Husets nyckelposition är köket, där takhöjden som mest är fyra meter och där du kan överblicka alla delar av huset med en utsikt mot söder, öster och väster. De massiva golvbrädorna på tak och väggar förenas i en vacker konstruktion över köket. Familjens önskan om rejält med utrymme avspeglas i husets stora kombinerade kök och allrum, fyra sovrum och två badrum.

Man har även anlagt en väldigt stor träterrass ut mot det fredade naturområdet. Den generösa terrassen rymmer inte bara många gäster, utan gör det även möjligt att finna lä.

– Vi känner ön bra och vet att det alltid blåser på Fanø. På terrasserna runt huset finns det därför flera olika vinklar och vrår, så att man alltid kan sitta i lä någonstans utomhus när solen skiner, säger Christian.

sommerhus på fanø
© andreas mikkel hansen

Som avskärmning från valde man att skapa dolda läväggar i husets fasad, som kan fällas ut vid behov. På så vis kan man njuta av solen i däckstolen från Børge Mogensen oavsett varifrån vinden blåser. Brickan är från ArchitectMade och har designats av Finn Juhl.

fanø sommerhus
© andreas mikkel hansen

Ueduschen används hela sommaren när familjen har varit på stranden.