Utifrån kan man inte se vilken oas sommarbostaden är

I sommarbostaden på Nordsjälland hade arkitekten i stort sett fria händer, vilket har lett till lite av ett elektroniskt underverk.

© Julie Bjarnhoff
© Julie Bjarnhoff

Använd ljus som scenografi

Att göra vår hektiska vardag enklare är en stor dröm för många, och med ett smart hem-system kan man närma sig den.

Här underlättar husets elektronik i vardagen med allt från att tända belysningen och vädra ut till att skapa en ombonad stämning på kvällarna genom att tända i öppna spisen och dämpa belysningen Allt styrs med en app så att huset kan kontrolleras överallt.

Låt dig inspireras av den här bostaden där all teknik har tänkts in från början och där belysningen definierar rummet och stämningen.

© Julie Bjarnhoff
© Julie Bjarnhoff

Skapa ett sinnligt flöde i hemmet

Utifrån gör sommarbostaden med den grå, tvättade träfasaden inget väsen av sig, men inomhus skapar det rofyllda huset en spännande scenografi för familjens liv.

Om man går nerför trädgårdsgången tänds den sensorstyrda belysningen framför en med ett dämpat ljus som sedan tonas ut och släcks när man har kommit förbi. När man rör sig inomhus skapar man ett liknande mönster, och på en app kan man programmera alla rum så att de har olika ljusstyrka beroende på rummens funktioner.

På kvällen släcks all belysning vid en särskild tidpunkt och tänds med 80 % lägre belysning om man är uppe och går på natten.

Förutom den smarta belysningen har huset kompletterats med ett ljudspår med inbyggda högtalare i alla rum men också med en väderstation där temperaturen regleras och takfönstren öppnas och stängs beroende på hur varmt eller kallt det är.

Den genomtänkta regleringen ger både ett sinnligt flöde och en energibesparing – och man behöver dessutom inte tänka på att slå på och av något.

© Julie Bjarnhoff
© Julie Bjarnhoff

Ett elektroniskt underverk

Bakom husets arkitektur, men också de tekniska detaljerna och det smarta elektriska livet, står arkitekten Rasmus Fredsted.

Han är en del av det arkitektdrivna företaget Legio som med utgångspunkt i ett hus arkitektur designar belysning och inredning samt trappor och öppna spisar, med god hjälp av en rad gedigna, exklusiva interiörmärken som ingår i Legios portfölj.

Dessutom samarbetar företaget med inredningsarkitekter för att skapa allt från inredning av specifika rum till kompletta inredningar. I denna sommarbostad på Nordsjälland hade Legio i stort sett fria händer, vilket har lett till lite av ett elektroniskt underverk.

© Julie Bjarnhoff
© Julie Bjarnhoff

Ljussättningen definierar inredningen

– Huset bjuder på olika scenarier i varje rum. Det finns gärna två-tre i varje rum som man själv kan skapa och styra. Samtidigt kan man tända alla belysningsenheter i det 70 kvadratmeter stora vardagsrummet med ett tryck på telefonen eller dämpa ljuset till mysbelysning om man vill spela kort. Det viktigaste är att systemet är lätt att hantera och att det underlättar i vardagen, förklarar Rasmus. För honom är det viktigt att ljuset fungerar i samspel med arkitekturen, så att man genom att belysa den skapar en intressant scenografi i ett hem.

Istället för att göra en halogenhimmel belyser han ett hörn eller en yta på ett arkitektoniskt element som en skorsten eller konst. I huset här är det ljussättningen som definierar inredningen och inte tvärtom som man brukar.

© Julie Bjarnhoff
© Julie Bjarnhoff

Förhöj din livskvalitet

– Det utslagsgivande för bra belysning är att man måste veta vad som ska belysas. Eftersom det kräver mycket planering kan man, precis som på en båt, inte riktigt flytta runt möblerna i huset. I gengäld sitter sänglamporna intill sängen i rätt höjd och man upplever en del intressanta skuggeffekter överallt eftersom vår ljussättning utgår från det naturliga ljus som vi har försökt återskapa i den artificiella belysningen. Samtidigt arbetar vi med fokuserat ljus, vilket innebär att vi inte lyser upp en hel korridor utan däremot slutet, vilket skapar en mer dramatisk effekt. Eftersom ljuset är riktat mot de arkitektoniska elementen upptäcker man många speciella kvaliteter hos huset som annars inte skulle framträda. Samtidigt slipper man tänka på allt det praktiska med att sätta på och stänga av, vädra och oroa sig för energiförbrukningen. Man kan faktiskt bara koppla av. Jag tror att man kan uppnå en högre livskvalitet och underlätta saker i livet om man låter sitt hus arbeta smart för en. Lite som en osynlig hjälpande hand i vardagen, säger Rasmus.

© Julie Bjarnhoff
© Julie Bjarnhoff

Styrsystem för ditt privata smarthome

Efterfrågan på smarta hem har ökat i takt med att folk reser och bor i hus och hotell där tekniken är en del av upplevelsen. Många oroar sig för sin sommarbostad och vill gärna fjärrstyra den hemifrån för att reglera temperaturen, släppa in folk, släcka och tända för att inbrottssäkra samt larma.

Systemet i huset är baserat på KNX-protokollet vars elektroniska styrsystem ursprungligen tillverkades för att styra fabriker och skolor men som nu har utvecklats för privat bruk genom smarta hem-system. Den kan användas till allt från luckor, markiser, gaskaminer och värmestyrning och ända ner till att en sensor rullar ner gardiner vid bländning i tv: n och vid toalettbesök. Man kan dessutom kontrollera energiförbrukningen samt om alla dörrar och fönster är låsta när man lämnar huset.

© Julie Bjarnhoff