BJERG Arkitektur Geberit © BJERG Arkitektur

Arkitektkontor på Nordjylland vinner internationell designtävling

Danska arkitekter har en alldeles speciell förmåga när det gäller att kombinera estetik och funktionalitet i formgivning som skänker livsglädje. Det är även högst sannolikt skälet till att BJERG Arkitektur vann designtävlingen.

6 kvadratmeter av totalt välbefinnande

I början av året bjöd Geberit in utvalda arkitektfirmor att delta i företagets danska deltävling. Uppgiften gick ut på att med användning av Geberits produkter rita den bästa lösningen för ett badrum på endast 6 kvm.

Den danska vinnaren skulle sedan gå vidare till den internationella tävlingen där totalt sex europeiska länder deltog.

En oväntad seger

När BJERG Arkitektur skickade in sitt bidrag till den danska deltävlingen hade de inte alls förväntat sig att gå vidare, eftersom fältet av deltagare var så starkt. Men de vann och när de sedan såg bidragen från de fem europeiska länder de tävlade mot i den internationella tävlingen, var det tydligt att det deras danska badrum skilde sig från de övriga på en avgörande punkt:

”Badrummet är en av de sista bastionerna där vi kan låsa dörren om oss och få lite lugn och ro, och med det i fokus har vi skalat ner designen ända in till benet. Resultatet har blivit ett lite drömskt scenario, där det i själva verket är känslan och stämningen i rummet som vi reagerar på istället för en massa smarta funktioner. Man kan säga att vi har skapat en upplevelse av en vardagsaktivitet”, förklarar Carsten Wraae Jensen, BJERG Arkitektur.

Bidraget är ett förstklassigt exempel på vad ny dansk arkitektur står för — Uffe Buchard
© BJERG Arkitektur

God arkitektur är integrerad i den skandinaviska kulturen

Hela 40 000 röstade i tävlingen och trots att konkurrenterna kom från betydligt större länder med potentiellt fler nationella röster segrade det danska bidraget.

Designkonnässören, hotellägaren och modeexperten Uffe Buchard satt i den domarpanel som korade vinnaren i den danska tävlingen, och för honom rådde det inget tvivel om att fokus just på att skapa välbefinnande i badrummet blev en avgörande faktor:

”Bidraget är ett förstklassigt exempel på vad ny dansk arkitektur står för. Funktionalitet med en twist av eskapism – i det här fallet naturen, som präglar rummet som ett ständigt skiftande konstverk. Det är en ny approach till badrummet som ett wellness-rum, som både fungerar praktiskt i en hektisk vardag och som en plats för personlig kontemplation och ultimat rofylldhet.”

Vinnarrummet kommer att byggas 1:1 i en studio i Tyskland, fotograferas och användas i Geberits marknadsföring världen över 2023 – vilket samtidigt innebär att BJERG Arkitektur också marknadsförs. Dessutom får vinnarna även en check på 3 000 euro.