Designmuseum Danmark Le Klint lampa © Le Klint

Nytt designsamarbete: Se Le Klints och OEO Studios unika lampa skapad för ett känt danskt museum

Den nya lampan pryder det nyligen helrenoverade museet.

Upplev resultatet av ett spännande designsamarbete

Efter en renoveringsprocess på två år har Designmuseum Danmark, som ligger i Köpenhamn, precis slagit upp dörrarna för besökare igen.

I samband med nyinvigningen har det danska designmärket Le Klint samarbetat med OEO Studio för att formge en alldeles speciell lampa, som nu kan upplevas i gästzonerna på Designmuseum Danmark.

Designmuseum Danmark Le Klint Lampa
© Le Klint

En historisk relation

Samarbetet mellan Le Klint och Designmuseum Danmark är långt ifrån en slump. Kaare Klint, som deltog i den ursprungliga omvandlingen av det dåvarande sjukhuset till det nu kända museet, stod nämligen bakom Le Klints ikoniska Model 101, även känd som Fruktlampan (Frugtlygten). Den ritade Kaare Klint 1944 till just Designmuseum Danmark, och lampan har sedan dess prytt museets gästzoner.

Därför var det självklart för Le Klint att hylla den historiska relationen i samarbete med formgivaren Thomas Lykke från OEO Studio. Han har ansvarat för att designa museets nya allmänna rum och har nu även designat en lampa som avspeglar museets ursprungliga arkitektur med rena linjer och djärva bågar. Samtidigt har lampan även tydliga referenser till Le Klints övriga design.

DMD Lampa le klint
© Le Klint
Vi är stolta över att Thomas Lykke från OEO Studio, med sin stilsäkra fingertoppskänsla för detaljer, har skapat en lampa som ser ut som om den alltid funnits på museet. — Kim Weckstrøm Jensen, CEO på Le Klint

Den nya DMD-lampan

Resultatet av det spännande samarbetet mellan Designmuseum Danmark, OEO Studio och Le Klint är den nya DMD-lampan, som harmonierar vackert med Le Klints klassiska Model 101-pendlar i museets gästzoner.

Vid första ögonkastet har DMD-lampan ett stilrent enkelt uttryck. Men bakom detta ligger en komplicerad konstruktion, som består av en yttre form av massiv mässing samt en veckad, invändig skärm som följer den yttre formen.

– Vår klassiska Model 101 har funnits på museet sedan 40-talet, och vi gläder oss över att den även fortsättningsvis kommer att vara en del av museets vackra interiör. Men det är med extra stor glädje vi kan visa upp en helt ny och specialtillverkad lampa i samband med återinvigningen av det nyrenoverade Designmuseum Danmark. Vi är stolta över att Thomas Lykke från OEO Studio, med sin stilsäkra fingertoppskänsla för detaljer, har skapat en lampa som ser ut som om den alltid funnits på museet. Nästa år fyller Le Klint 80 år, och det är inte omöjligt att DMD-lampan blir en del av den kommande kollektionen, säger Kim Weckstrøm Jensen, CEO på Le Klint.

DMD Lampa le klint
© Le Klint

Läs också: