Så får du din blombukett att hålla så länge som möjligt

Känns det bekant? Att dina snittblommor vissnar för snabbt? Här följer 8 tips på hur du förlänger hållbarheten.

Guide till ett längre och vackert blomsterliv

Blombuketter är fyllda med vackra och färgsprakande snittblommor som bidrar med en massa glädje till ditt hem – och självklart vill man gärna hålla liv i dem så länge som möjligt.

Genom att använda tipsen nedan undviker du att dina blommor slokar och ser trista ut redan efter bara några dagar.

Buket uden blade på stilken
© Unsplash

Ta bort några blad från stjälken

Börja med att ta bort de nedersta bladen från stjälkarna så att bladen inte kommer i kontakt med vattnet. På så sätt undviker du att stjälkarna ruttnar och att buketten börjar avge dålig lukt.

Blomster klip
© Getty Images

Snitta och skär snett

Skär bort minst 2 cm av stjälken med en vass kniv eller en bra grensax – det är bättre än en vanlig sax eftersom den inte skadar blomman så mycket.

För att hålla buketten så fräsch som möjligt bör stjälkarna snittas diagonalt.

Det är viktigt att man inte plattar till stjälkarna medan man snittar dem. Om det händer får blomman nämligen svårt att suga åt sig vatten.

Blomsterbuket i vase
© Getty Images

En ren vas

Det är viktigt att du sätter blommorna i en vas som är ren och inte innehåller rester av rengöringsmedel. För att få en optimal ren vas kan den rengöras med klorin.

Använd vatten och ett par droppar klorin och låt svampen suga åt sig lösningen. Skölj sedan av vasen ordentligt med vatten.

Därefter kan du tillsätta en enda droppe klorin i själva blomvattnet, det håller nämligen bakterierna borta.

Vattentemperaturen är avgörande

Det är alltid knepigt att bedöma vilken temperatur vattnet ska ha och det med all anledning – det beror nämligen på blommorna.

När det gäller en bukett med olika typer av blommor bör den stå i ljummet vatten eftersom det är bäst för de olika blommornas behov.

Om din bukett är fylld med tulpaner, som liksom liljor och hyacinter är en lökblomma, tar blommorna upp vattnet bäst om de får stå i kallt vatten.

Om det är en bukett med grenliknande stjälkar såsom rosor, trivs de bäst i mycket varmt vatten.

Buket på bord
© Styling: Pia Olsen/Living Stories, Foto: Anitta Behrendt

Placeringen är viktig

Undvik att ställa din fina bukett direkt i solen, eftersom det får blommorna att blomma över snabbt. Blommor är inte heller förtjusta i för mycket värme. Udvik därför placering i närheten av ett element eller en varm lampa.

Du kan med fördel ställa blommorna på en sval plats utan för mycket drag. Alternativt kan du placera blommorna i ett svalt rum på natten och därmed fördröja blomningen.
Dina blommor gillar inte heller frukt. Frukt avger nämligen etylengaser, så placera blommorna på avstånd från fruktskålen.

Byt vatten

Byt vatten ungefär varannan till var tredje dag. När du byter vatten kan du med fördel skära av 1 cm av stjälken och tillsätta en ny droppe klorin i vattnet. Då håller dina blommor längre.

Använd alltid påsen med pulver

När du får en bukett medföljer oftast en påse hållbarhetsmedel – det ska du använda.
Blommor klipps av från sin rötterna och förlorar därmed sin naturliga näring. Blompulvret ersätter detta.

Ge din bukett nytt liv

Precis som det är skillnad på hur blommor ska skötas är det också skillnad på deras livslängd – även om du tar väl hand om dem.

Om du har en vacker bukett där den ena blomsterarten har vissnat, kan du enkelt skapa en helt ny bukett. Om du sparar de blommor som fortfarande har många bra dagar framför sig och kombinerar dem med nya färska blommor eller eucalyptusblad förlänger du bukettens livslängd.