Se denna hållbara möbelkollektion producerad av tång

Formgivaren David Thulstrup har i samarbete med det danska företaget Sølund skapat kollektionen Momentum, som unikt nog består av tång från havet.

Ett hållbart designsamarbete

De senaste åren har man haft det stressigt på Studio David Thulstrup – med att designa egna produkter, med designsamarbeten, med stora inredningsupp- drag som den världsberömda restaurangen Noma och av privata hem. Mitt i allt detta är och förblir det viktigt för David Thulstrup att skanna av marknaden efter mindre märken med starkt materialfokus.

Som det danska tångföretaget, Søuld, som producerar akustikplattor och byggelement gjorda av tång, närmare bestämt ålgräs.

Den jättestora skärmen är flexibel och kan arrangeras som man vill ha den.
© Studio David Thulstrup

Den jättestora skärmen är flexibel och kan arrangeras som man vill ha den.

Historien bakom designen

Företaget hette ursprungligen Læsø Tangbank och grundades av Tobias Øhrstrøm, Pi Fabrin, Gunnar Agerskov, Kirsten Lynge och Henning Johansen. Verksamheten bygger på flera hundra års traditioner på den lilla ön Læsø mellan Danmark och Sverige, där man började bygga så kallade tånghus – hus med tak täckta av sjögräs – på 1600-talet.

Att använda tång och vad som fanns tillgängligt, som virke och master från förlista fartyg, var en del av bygg- nads- och arkitekturtraditionen på Læsø i århundraden.

Designen av soffbordet representerar historien om ålgrästångens liv under vattnet.
© Studio David Thulstrup

Designen av soffbordet representerar historien om ålgrästångens liv under vattnet.

Momentum

En gång fanns det över 300 sådana hus, men idag återstår det bara 28, och det är Søuld-täckare Henning Johansen som har stått för renoveringen av de befintliga husen. Det är den historien och ett besök på Læsø som har varit avstamp för kollektionen Momentum, en serie limited edition-föremål som David Thulstrup formgivit för Søuld.

– Læsø, den konstnärliga aspekten och historien skulle komma i första rum- met – om kvinnorna som byggde husen, om skeppsmaster som byggnadsma- terial, om vattnets och tångens styrka, förklarar David Thulstrup.

Läs också:

EN NÄRBILD AV MATBORDET, där det var viktigt att visa ett tvärsnitt av ålgräset för att förstå kompressionen av tången.
© Studio David Thulstrup

En närbild av matbordet, där det var viktigt att visa ett tvärsnitt av ålgräset för att förstå kompressionen av tången.

En unik design

Resultatet är fyra föremål: soffbord, matbord, podium och en stor skärm. David berättar följande om sina tankar kring konceptet:

– Soffbordet består av Søuld-akustikmattor, som har skurits ut i skivor med hjälp av laser och därefter staplats på varandra till fyra ben. Det symboliserar ålgräset som är komprimerat under vattnet och den polerade stålskivan skapar en reflektion av den ovanliggande grönt tonade glasskivan, vilket representerar vattnet. På podiet representerar benen fartygsmaster – de fyra benen står mycket tätt fasthållna av två polerade stålskivor.

– Tanken är att de fyra mindre elementen tillsammans utgör ett starkt element. På matbordet har plattan skurits för att illustrera ett tvärsnitt genom ett tånghus, så att man verkligen förstår hur mycket ålgräs ett tak kräver. Sist, men inte minst, den stora skärmen. Jag besökte den internationellt kända konstnären Per Kirkebys ateljé på Læsø och inspirerades av de tegelskulpturer han hade i trädgården. Jag fick lust att skapa ett objekt med ett enkelt och raffinerat uttryck, gjort av långa, utskurna Søuld-mattor staplade på varandra, som tegelsten.

RULLAR AV ÅLGRÄS redo att förvandlas till akustikmattor.
© Studio David Thulstrup

Rullar av ålgräs redo att förvandlas till akustikmattor.

Flera designföremål av naturmaterial

Alla fyra möbler är multifunktionella och fungerar både som designobjekt, akustikprodukter och i sin faktiska form, till exempel som bord. Och så har en hållbar komponent byggts in i materialen, i och med att tången finns i de danska farvattnen och redan ingår i en befintlig produktion. Förutom att förhoppningsvis inspirera andra formgivare till att se bortom de vanliga materialen, vill David Thulstrup också gärna fortsätta längs det hållbara spåret, så att det implementeras som en självklarhet i allt som studion skapar.

– Det är viktigt att ibland ha ett kreativt fritt spelrum och få lov att leka och testa tankar som jag kanske kommer att använda i andra projekt senare. Søuld har en fantastisk berättelse och det är avgörande när det gäller ett skapa en fantastisk produkt. Man får automatiskt mycket på köpet med naturmaterial, eftersom det är material som har levt. Det är något jag blir allt mer intresserad av – att historien ska flytta med in i en design eller ett projekt.