15 fantastiska IKEA-hack som du måste känna till

IKEA-möbler har ofta ett väldigt enkelt uttryck, men det är faktiskt inte så svårt att ändra på. Vi ger dig 15 bra tips på hur du kan förvandla IKEA-möbler till läcker och unik design.

LOTS spejle fra IKEA
© IKEA

Spegeln LOTS

Speglar är otroligt smarta att använda i inredningen, eftersom de kan få rummet att se större ut. IKEA har många fina speglar i flera olika storlekar och former. Vi älskar speglar med en mer industriell look, och med hjälp av spegeln LOTS från IKEA kan du själv enkelt skapa en vacker spegelvägg.

Genom att sätta ihop flera speglar i en svart eller mässingsfärgad ram, kan du skapa en industriell spegel som liknar ett fönsterparti.

Du hittar IKEA:s LOTS-speglar här

Ikea sofabord
© IKEA

Sidobordet LACK

Kanske har du redan sett de fina mosaikborden, som med tiden kommit att finnas i många utföranden. Med sidobordet LACK från IKEA kan du lätt ändra uttrycket från enkelt till väldigt personligt med hjälp av mosaikplattor.

Du kan själv välja färg på dina mosaikplattor och därmed skapa en helt unik och hemgjord möbel.

Du hittar LACK-bordet här

HEMNES skoskab fra IKEA
© IKEA

HEMNES-skoskåp

Skoskåpet är en praktisk och vanlig möbel i mångas hall. Men det praktiska skåpet har ett uttryck som kan kännas opersonligt, och därför är detta ett genialt IKEA-hack för att uppgradera skoskåpet med en personlig touch.

Med hjälp av en fin träskiva överst på skåpet och nya handtag kan du nämligen förvandla skåpets uttryck och ge det en mer exklusiv och personlig framtoning.

Om du vill omvandla det enkla skoskåpet ännu mer, kan du även experimentera med att måla det i en ny färg.

Hitta HEMNES-skoskåpet här

PAX stel fra IKEA
© IKEA

Garderobsstommen PAX

En inbyggd garderob skapar en helhet i rummet, och den stora möbeln tar inte plats eller stör på samma sätt som en vanlig garderob.

Med garderobsstommen PAX från IKEA kan du med vårt enkla hack skapa känslan av en inbyggd garderob genom att måla skåpet och dörrarna i samma färg som väggen.

Du kan även lägga till nya handtag som pricken över i:et på din nya garderob.

Du hittar PAX-garderobsstommarna här

Läs också:

BILLY reol fra IKEA
© IKEA

BILLY-hyllan

Den enkla hyllan kan användas till en rad olika ändamål, till exempel för förvaring i köket eller som vitrinskåp i vardagsrummet.

För att uppgradera hyllan kan du sätta på luckor i önskat material. Vi älskar fransk rotting, det ger ett dekorativt och vackert uttryck. Du kan även måla hyllan så att den passar in med de övriga färgerna i din inredning. Vi har även samlat 6 geniala hacks med just BILLY-hyllan som du kan läsa om här.

Du hittar BILLY-hyllan här

VITTSJÖ reol fra IKEA
© IKEA

VITTSJÖ-hyllan

Den svarta metallhyllan från IKEA är omåttligt populär redan som den är, men den eleganta hyllan går att uppgradera om du vill ge den en mer personlig touch.

Det kan du göra genom att sprejmåla stommen i en fin färg. Här har man valt ett gyllene uttryck, som gör hyllan mer unik och tillför den en exklusiv look.

Om du vill höja hyllans utseende ytterligare kan du byta ut glasskivorna mot träskivor, måla hyllorna i en speciell färg eller kanske tapetsera dem.

Du hittar VITTSJÖ-hyllan här

Läs också:

HEMNES kommode fra IKEA
© IKEA

HEMNES-byrån

En byrå är ett måste i sovrummet och/eller hallen.

En byrå som den här kan rymma massor av saker. Men är byrån den första möbel man ser när man stiger in i hemmet, skadar det inte om den är lite speciell.

Ge byrån lite mer karaktär genom att måla den i en spännande färg och byt ut handtagen så att möbeln får ett mer genomfört uttryck med retrovibbar.

Hitta HEMNES-byrån här

lekekjøkken ikea barn
© IKEA

DUKTIG-leksaksköket

Det här är ett projekt som barnen mer än gärna hjälper till med! Du kan nämligen uppgradera de enkla och lite trista leksaksköken från IKEA till mer färgstarka och finurliga versioner.

Kanske kan du hämta inspiration från ditt eget kök och skapa en miniversion av det till dina barn? Du kan måla leksaksköket i en rolig färg och lägga till ännu fler spännande detaljer som gör leken ännu roligare. Du kan även bli inspirerad av 9 fina fynd till barnrummet här

Du hittar IKEA:s DUKTIG-leksakskök här

HEAT bordskåner fra IKEA
© IKEA

HEAT-grytunderlägget

Kork är ett mycket funktionellt material och det kan användas till allt möjligt. Plocka fram din kreativa sida och använd grytunderlägget HEAT från IKEA som dekoration på väggen.

Du kan pryda väggarna med grytunderlägg och skapa en plats för upphängning av tavlor eller andra fina saker.

Lek med mönster och olika upphängningssätt för grytunderläggen och skapa en vacker kontrast mot en färgad vägg.

Du hittar HEAT-grytunderläggen här

Läs också:

malm kommode ikea
© IKEA

MALM-byrån

MALM-byrån är en äkta klassiker i skandinaviska hem. Den är praktisk och kan rymma många olika saker, oavsett om det handlar om kläder i sovrummet, eller som kaoslådor för alla de där prylarna som man inte vet var man ska göra av.

MALM-byrån har ett mycket enkelt utseende, som du lätt kan pigga upp genom att måla den i en fräsch färg och lägga till några fina handtag. På så vis får byrån ett mer unikt och spännande utseende.

Du hittar IKEA:s MALM-byrå här

moppe mini kommode
© IKEA

MOPPE-minibyrån

Denna smarta minibyrå har många olika funktioner och används ofta som alternativ till det klassiska nattduksbordet.

Minibyrån är otroligt fiffig med alla sina små fack, och med lite färg kan du ge den ett fint och kreativt uttryck. Du kan även tapetsera byrån för att göra den ännu mer personlig.

Du hittar MOPPE-minibyrån här

Kommode ikea skap
© IKEA

IVAR-skåpet

Den råa och neutrala designen gör skåpet till en självklar kandidat för IKEA-hack, och det finns massor att välja mellan.

Ett hack är till exempel att lägga en bordsskiva på två skåp för att få ett skrivbord med gott om förvaringsutrymme.

Om du föredrar att testa en mer modern tappning av IVAR-skåpet, kan du skära hål i de båda skåpluckorna och sätta i rotting. På så sätt får skåpet ett mer romantiskt uttryck.

Ett tredje hack är att sätta ben på skåpet så att det kommer upp i höjd, vilket gör det möjligt att använda skåpet som en slags byrå istället.

Du hittar IKEA:s IVAR-skåp här

Läs också:

GLADOM bakkebord fra IKEA
© IKEA

GLADOM-brickbordet

Detta enkla och praktiska brickbord kan lätt förvandlas med flera olika metoder.

Du kan sprejmåla bordet i önskad färg – här har man valt en gyllene färg för en exklusivare look.

För att ge GLADOM-brickbordet ett helt genomfört utseende, kan du även lägga till en bordsskiva i marmor eller något annat fint material.

Du hittar GLADOM-brickbordet här

Nordli kommode Ikea
© IKEA

NORDLI-byrån

IKEA har skapat ett smart byråsystem, som är superenkelt att uppgradera och anpassa till ditt hem.

Med NORDLI-byrån är möjligheterna många – en av de populäraste lösningarna är att använda byrån som förvaring under sängen. Du kan alltså placera sängen på byråarna och på så vis spara massor av plats.

Saknar du förvaringsplats i hallen eller vill ha en myshörna i vardagsrummet, kan du sätta ihop ett par byråer till en bänk.

För att skapa en skön läshörna lägger du en dyna eller madrass på ”bänken” och pyntar med kuddar.

Du kan även experimentera genom att måla byrån i en färg som passar din inredning.

Du hittar IKEA:s NORDLI-byrå här