15 växter som är perfekta i en lägenhet

Vi är besatta av växter, men tyvärr trivs inte alla växter i lägenheter. Därför har vi sammanställt de 15 bästa växterna för lägenheten.

Din guide till växter i lägenheten

Växter har blivit ett måste i inredningen, men det kan vara svårt att hålla liv i de gröna bladen – inte minst om man inte fötts med de grönaste fingrarna i världen. Vi har därför sammanställt 15 växter som både tillför inredningen en perfekt grön touch och dessutom är lätta att ta hand om.

Guldranka

Guldrankan är en vacker och enkel växt för vardagsrummet som inte kräver mer än lite vatten när jorden blir torr. Guldrankan ska helst inte stå i direkt solljus, och kan därför med fördel placeras i en hylla.

Fiolfikus

Fiolfikusen är en snabbväxande krukväxt som man lätt känner igen på dess fiolformade blad. En fiolfikus kräver något mer skötsel, men i gengäld kan den bli upp till 12 meter hög. Ställ växten i ett soligt rum och vattna den ett par gånger i veckan, så får du snabbt en imponerande fiolfikus.

Om du vill kan du dessutom skapa egna plantor av sticklingar.

Pilea

Du har säkert stött på den här fina växten förut, då den är en av våra mest populära. En pilea växer ganska snabbt och behöver bara vattnas en gång i veckan. Faktum är att plantan växer så snabbt och enkelt att en enda stickling kan bli en fullvuxen växt på nolltid. Snacka om perfekt gå bort-present.

Monstera

Den här populära växten är en allsidig favorit. Den kräver otroligt lite skötsel och trivs bäst om den får torka ut mellan vattningarna. Om du tar hand om din monstera kan växten snabbt växa sig kraftig och stor.

Paradisträd

Ett paradisträd är en vacker suckulent med tjocka, mörkgröna blad. Växten kräver mycket solljus, så ställ gärna paradisträdet på fönsterbrädan. I gengäld behöver den bara vattnas en gång i månaden. Med lite tur kan du under hösten få uppleva paradisträdets stjärnformade blommor med inslag av rosa.

Fredskalla

Fredskallan är en mycket tacksam växt som trivs i de flesta miljöer. Växten är bra på att rena luften och passar därför perfekt i sovrummet. Var generös med vattnet och njut av de vackra bladen.

Olivträd

Ett olivträd gillar verkligen sol och ska därför placeras i det sydligaste fönstret. Övervattna inte trädet eftersom det lätt drunknar. Om du har balkong kan du med fördel ställa olivträdet där. Glöm dock inte att ta in det på vintern.

Aloe vera

Aloe vera är en otroligt lättskött växt. Se bara till att placera den ljust och att vattna när jorden känns torr. På så sätt får du snabbt en riktigt stor och vacker aloe vera.

Philodendron xanadu

Philodendron xanadu är en imponerande vardagsrumsväxt med vackra, tandade blad. Växten ska helst vattnas varannan vecka, och du kan med fördel duscha av den då och då.

Kaktus

Det finns kaktusar i en mängd olika storlekar och former, men gemensamt för dem alla är att de kräver väldigt lite omvårdnad. Placera dem ljust – gärna i direkt solljus.

Förmakspalm

Förmakspalmen är ett bra tips på en härlig inomhuspalm, eftersom den alltid är grön och fyllig. Palmen trivs bäst i mörka miljöer, vilket gör att den passar bra i entrén eller i ett mörkt hörn i vardagsrummet.

Gummiträd

Ett gummiträd är perfekt för dig som vill ha en annorlunda växt i vardagsrummet. Gummiträdet kan lätt växa sig stort och fint om du tar hand om det. Placera det i ett ljust rum och vattna ungefär varannan vecka.

Elefantöra

Elefantöra är en vacker och härdig krukväxt som mår bra av massor av indirekt ljus. Bladen är formade som elefantöron, med ett mycket karakteristiskt mönster i gröna och lila färger.

Silverranka

Silverranka är en fin hängväxt med brokiga blad. Det är en mycket uttrycksfull växt som alltid visar hur den mår. Placera den i ett ljust rum – dock inte i direkt solljus.

Lyckoklöver

Lyckoklövern känns lätt igen på sina triangelformade blad i en djup violett färg. Spara inte på vare sig solljus eller vatten. En plats på en ljus fönsterbräda är alltså perfekt för lyckoklövern.