6 tips för en personlig inredning

Det är anmärkningsvärt att så många bor så opersonligt, menar inredningsstylisten Katrine Martensen-Larsen. Här delar hon med sig av sina bästa tips för ett mer personligt hem.

Många svenskars hem påminner i mångt och mycket om visningsobjekt och avslöjar knappast något om dem som egentligen bor där. Det menar inredningsstylisten Katrine Martensen-Larsen. Hon har precis skrivit en bok som innehåller konkreta tips på hur man skapar såväl karaktär som harmoni i inredningen.

Nedan delar Katrine Matensen-Larsen med sig av 6 konkreta tips till alla som vill ha ett hem med personlighet och karaktär.

  1. Hitta din egen inredningsstil — och skulle det kännas svårt kan du alltid anpassa inredningen efter arkitekturen och naturen utanför dina fönster. Tänk på att det tar tid att skapa ett personligt och harmoniskt hem och att det lönar sig att investera tid och kraft i förarbetet. Skapa en moodboard över det som ska inredas och återgå sedan till den varje gång det är dags att fatta avgörande beslut.

  2. Begränsa dig vid val av material — prova till exempel att välja samma golv i så många rum som möjligt, samma kakel och armaturer i badrummen, samma lampserier osv.

  3. Färgsätt väggarna så att de matchar dina möbler och din konst. Det är snyggt med olika väggfärger i olika rum – men försök att skapa ett lugnt och behagligt flöde. Undvik att gå från rött till gult och till blått. Själv är jag en förespråkare av så kallade icke-färger.

  4. Golven i ditt hem är det allra viktigaste – därför bör du investera extra i dem. Du kan sitta på en pappkartong på ett vackert golv och fortfarande vara lycklig. Men att försöka möblera med snygga möbler på ett billigt golv är dömt att misslyckas. Du kommer aldrig bli riktigt nöjd.

  5. Välj möbler och lampor med rätt proportioner för respektive rum. På just på den här punkten gör väldigt många människor fel. Och det kan bli en dyrköpt lärdom. Kanske gillar du stora hörnsoffor, men i ett litet vardagsrum skulle du verkligen behöva kompromissa med estetiken om du ändå skulle falla för frestelsen att köpa en. Tänk även in golvet i rummet när du möblerar. Och se till att inte placera alla möbler utmed väggarna.

  6. Köp konst och konsthantverk med hjärtat och fortsätt investera genom hela livet. Konst är inte porträtt av dina barn och barnbarn, och det är inte heller något du hittar i visningshus. Däremot är det just med hjälp av konst och konsthantverk som du på allvar kan sätta en personlig prägel på din inredning.