7 mattor som ger inredningen ett lyft

När golvet ska få ett lyft är det viktigt att välja rätt matta. Här hittar du inspiration inför ditt nästa mattköp.

Dekorera golvet med mattor

En matta är en enkel och populär lösning för att dekorera hemmet, och skapar en trivsam atmosfär samtidigt som det faktiskt är ett genialt sätt att förbättra akustiken i rummet.

En matta kan ändra hela uttrycket i ett rum, och därför är det viktigt att välja en matta som passar in bra i inredningen. Stora mattor kan se för dominerande ut i mindre rum, medan små mattor kan bli för diskreta i större rum.

Vi har därför samlat våra bästa tips på både små och stora mattor som passar in i de flesta hem.

The Found Rug Collection Louise Roe
© Louise Roe

Naturliga nyanser

The Found Rug från Louise Roe är en hyllning till naturen med en färgpalett inspirerad av markens olika jordlager. Varje färg är noggrant utvald och skapad utifrån fyra nyanser av samma ton. Mattan i handvävd ull finns i olika storlekar.

Hitta återförsäljare av mattan här

Hemp Collection Massimo
© Massimo

Handvävd och italiensk

Hemp Collection av Tanja Kirst är en kollektion handvävda mattor i italienskt hampagarn. Kollektionen är en del av ett pågående projekt där man studerar hur hampaplantan kan förvandlas till hållbara, slitstarka och vävda textilier. Mattan är därför även ett bevis på att hållbarhet och hög estetik faktiskt går att förena.

Hitta återförsäljare av mattan här

Layered x Poppykalas
© Layered

Stor färgglädje

”Flower Field Rug” är inspirerad av en stämningsfylld trädgård fylld med vildrosor. Mattan är tillverkad i samarbete med den skickliga blomsterdesignern PoppyKalas och inredningsmärket Layered, som en unik och abstrakt tolkning av blommor. ”Flower Field Rug” är handgjord av en blandning av återvunnen ull och Tencel, vilket ger designen textur och en blank glans.

Flower Field Rug, från 9.900 SEK, Layered x Poppy Kalas

Crease ullmatta ferm LIVING
© ferm LIVING

Den minimalistiska

Om du är ute efter en minimalistisk look är denna matta ett bra alternativ. Mattan från ferm LIVING skiljer sig från mängden med sitt grafiska och mjuka uttryck, samtidigt som de asymmetriska fransarna skapar en unik karaktär.

Crease ullmatta, från 4.098 SEK, ferm LIVING

hay-bias-matta-cappuccino
© HAY

Tvåfärgad effekt

Bias-mattan från HAY är vävd i ren ull med en visuell effekt som skapar ett tvåfärgat utseende. Mattan finns i flera färger och storlekar och är ett lätt sätt att framhäva golvytan i hemmet.

Hitta återförsäljare av mattan här

Jordnära mattor från &Tradition
© &Tradition

Jordnära mattor från &Tradition

Denna kollektion av mattor försöker ta bort vårt fokus på mönster genom att leka med texturen, formen och färgdjupet. Mattan är handvävd, vilket ger ett nära och exklusivt sammetsliknande uttryck.

Hitta återförsäljare av mattan här

Zen-tæppe fra Bolia
© Bolia

Organiska former från Bolia

Med sina generösa runda former och rena linjer, som påminner om en japansk Zen-trädgård, skapar mattan Zen, ritad av Studio Emily Broom, en rofylld atmosfär i alla rum, oavsett inredning. Mattan designades under nedstängningen i samband med covidpandemin 2020, och syftar till att ge hemmet ett lugnt och milt uttryck, något som mattans utsökta siluett och dämpade cremevita färg bidrar till.
Den finns i tre olika former och sex olika storlekar.

Matta, Zen, från 8.689 - 13.369 SEK, Bolia