7 trender just nu som du måste känna till

Se våra tips på sju starka trender som kommer att prägla hemmen under 2022.

© Apparatus

Organiska former

Mjuka, organiska former har länge varit en stark trend inom inredning och allt tyder på att trenden kommer att fortsätta. Säsongens möbler har till stor del karaktäriserats av mjuka linjer och former, men vi ser också trenden i föremål som vaser, ljusstakar, lampor och serviser.

Det är ingen överraskning att organiska former fortsätter att vara starkt representerade i hem och interiör. Det är en trend som går hand i hand med en av de andra stora trenderna för tillfället: att använda element och material i inredningen.

Ren mat och goda råvaror
© Anders Schønnemann / Evergreen

Ren mat och goda råvaror

I takt med att vi blir mer uppmärksamma på vad vi stoppar i munnen, ställer vi också högre krav på kvalitet. Det är helt klart något som vi bara kommer att se mer av, och flera trendforskare förutspår att efterfrågan på transparens bara kommer att öka i framtiden.

Vi vill veta vad vi äter – och inte bara att det är producerat på ett säkert sätt eller är ekologiskt, utan även vad det innehåller. Det ska vara så rent som möjligt, fritt från konstgjorda kemikalier och tillsatser.

Vi strävar efter ett renare liv – kanske särskilt i kölvattnet av covid-19 – och detta visar sig tydligt i vårt beteende när det gäller mat.

Läs också:

© H&M Home

Naturliga material både inne och ute

Det är fortfarande svårt att undvika de naturliga elementen när vi talar om tidens stora trender.

Vi ser det i allt från färgval till material, där det naturliga är överlägset. I takt med att vi som konsumenter blivit mer medvetna om konsumtion, söker vi oss mer och mer mot nyanser och material som har en koppling till naturen och det naturliga.

Vi förutspår att detta är en trend som är här för att stanna!

© &Drape

Böljande gardiner

Det råder ingen tvekan om att gardiner fått en comeback i popularitet. De långa, böljande gardinerna är inne som aldrig förr! Du har förmodligen stött på trenden på Instagram, och vi älskar den.

Gemensamt för gardinerna är att de långa, böljande formerna skapar en luftig, elegant och livlig look som också stämmer överens med de organiska formerna. Förutom att gardiner ger en vacker, feminin touch till inredningen bidrar de faktiskt till att förbättra akustiken i hemmet.

Det är särskilt effektivt att kombinera en tunn, lätt gardin med en tyngre gardin för att uppnå ett resultat som både förbättrar inomhusklimatet och ljudnivån i rummet.

Läs också:

optimistisk färgpalett
© Dyrup

Ett optimistisk färgpalett

Under de senaste åren har vi på allvar sett en trend att använda färg i inredningen igen. Dämpade, naturliga färger är fortfarande i fokus, men de kompletteras allt oftare med fräscha färgklickar.

Vi ser fler hem där starka färger får skapa kontrast mot varandra i samma rum, medan andra helt enkelt använder de starka färgerna som ett fräscht tillägg till dämpade baser.

Mönster

Geometriska mönster och patchwork har verkligen blivit trendiga igen – särskilt efter ett år med många timmar spenderade i hemmet, vilket gjort att många kastat sig över mer kreativa sysslor.

Från sängöverkast och kuddfodral till jackor och stickade tröjor – trenden har varit nästan omöjlig att missa, särskilt de populära bojagi-gardinerna. Geometriska mönster är en trend som syns i både heminredning och kläder, vilket understryker ett tydligt behov av att göra sin stil personlig och ha saker som sticker ut och skapar kontraster.

Reflect af Jean Nouvel for Reform
© Reform

Upcycling och smarta hacks

Det råder ingen tvekan om att hållbarhet är en av vår tids viktigaste frågor, och det är definitivt något som återspeglar sig i inredningen. Vi är generellt sett mer medvetna om att välja miljöriktiga och hållbara material, och vi ser även en ökande trend i att reparera och återanvända saker som vi redan har.

Istället för ett helt nytt kök fixar vi våra befintliga kök med nya fronter, IKEA-möbler får nytt liv och kreativa gör-det-själv-personer uppgraderar gamla möbler.