Anlägg din egen örtträdgård inomhus

Skulle det klia i dina gröna fingrar för att skapa en liten örtträdgård så hittar du inspiration och tips på hur du odlar den inomhus här.

Plantera dem i en hylla

Du kan skapa en enkel och överskådlig örtträdgård genom att göra plats för dem i en hylla nära ett fönster där solljuset lättare når in.

En god idé är att använda en sluten hylla så att du enkelt kan dölja krukorna och därigenom skapa ett elegant intryck samtidigt som du får en fin örtträdgård utan att den tar upp för mycket plats.

Kryddörterna behöver ljus

Det är viktigt att tänka igenom placeringen när man ska anlägga en örtträdgård inomhus.

Om kryddörter ska trivas måste de ha ljus, därför är det god idé att ha dem hängande i ett fönster. Dessutom slipper de ta upp plats på fönsterbrädan.

Utnyttja utrymmet på väggen

Om du tänker odla örter inomhus kan det vara god idé att utnyttja höjden och låta örterna hänga på väggen, precis som på bilden.

Genom att placera metallstänger på väggen i olika höjder kan du inreda med grönska i flera nivåer. Använd gärna metallkrokar som hängare till örterna. Det är både praktiskt och skapar liv.

Kreativ förvaring

Det handlar om att vara kreativ och experimentera med vad du har hemma.

Utnyttja möjligheterna till att skapa en vacker örtträdgård genom att till exempel använda skålar, glas, muggar och teburkar. Placera dem på fönsterbrädan så att solens strålar kan träffa dem.

Överskådlighet i ett växthus

Att använda ett växthus som detta är perfekt när du ska odla din örtträdgård inomhus. Låt dina små frön växa sig stora i detta mini-växthus, samtidigt som det pryder sin plats i hemmet.

Eftersom det är enkelt att flytta runt är det också en smart och överskådlig lösning.

Använd ett stativ

Om du har många örter kan du med fördel använda ett stativ. På så sätt kan dina örter bli ett kreativt inredningselement i hemmet.

Gör det själv

Du kan även bygga en egen unik lösning. Det sparar utrymme och ser trevligt ut. Det kräver förstås att du är lite händig, men annars är det bara att börja forma ett eget stativ av trä.

Kombinationen av vackra krukor och trä skapar karaktär och kontrast.