17 kvadratmeter ren lyx: Se badrummet där välbefinnande står i fokus

I ett stort hus norr om Köpenhamn hittar man hemmets hjärta i källaren. Badrummet är ett praktexemplar på minimalistisk perfektion, där skönheten finns i enkelheten, och lugnet vilar mellan toner av grått.

Här finns det plats för att skämma bort sig själv

Ett badrum är en vardagslyx – en plats där vi kan vara oss själva. Det är den första platsen vi besöker när vi stiger upp, och det är här vi avslutar dagen innan vi går och lägger oss. Det är ett rum som är ständigt närvarande i vårt liv, och med det finns det en självklarhet att göra något extraordinärt av det.

minimalistiskt badrum med stort handfat i sten och betongväggar
© Maja Karen

För att huset inte ska slå sig, är rummets 17 m2 tillverkade av mikrocement, som materialmässigt ger ett naturligt uttryck med det enkla, långa, gråa handfatet av Nero Marquina-marmor, som är sandblästrad för att få en rå struktur. Armaturen är Dornbracht.

Det mest imponerande av de sex

I ett hus på 820 m2 norr om Köpenhamn finns det sex badrum som alla är vär- da ett besök. Ett särskilt lugn hittar man i badrummet som ligger i husets källare.

Gediget hantverk och snygga detaljer

Här har man fokuserat på detaljer, och det definierar känslan som finns i rummet. Det är designföretaget Matrikula Studio som står bakom utformningen. Fasta element är dels gediget hantverk, dels bra material, men också de många finesserna i både det som är direkt synligt för ögat och vad sinnena känner och ser.

minimalistiskt badrum med stort handfat i sten och betongväggar
© Maja Karen

Elegant förvaring har man också tänkt på i form av ett vitt skåp som är designat av Matrikula Studio. Bakom dörrarna finns laddstationer till telefoner och elektronik och skåpet
har inristade räfflor.

Ett stort arbete att hålla det enkelt

Det minimalistiska badrummet kan verka enkelt, men det ligger ett stort arbete bakom i samspelet mellan kontrasterna – t.ex. mellan den rustika infärgade spackeln på väggen och den blanka cementen på golvet, den mjukt välvda dörröppningen och de andra skarpa fyrkantiga linjerna, samt sättet man har lekt med materialens naturliga differentiering av nyansen grå.

På det sättet har man skapat ett badrum fullt av askes, lugn, modernitet och underspelad lyx.