9 växter som passar i badrummet — särskilt i fukt och mörker

Har du ett badrum utan fönster eller med begränsat naturligt ljus? Bingo! Vi har sammanställt nio växter som trivs bra i mörka och fuktiga miljöer och som därför passar perfekt i badrummet och tillför extra liv.

© bakker.com

Ampellilja renar luften

Saknar ditt badrum fönster och är du på jakt efter en växt som kan piffa upp rummet? Då är ampelliljan det perfekta alternativet för dig.
Ampelliljan trivs med mycket skugga eftersom den inte tål att stå i direkt solljus.

Dessutom är ampelliljan mycket anpassningsbar, men dess största fördel är nog ändå att den fungerar bra som luftrenare.

Den är även utmärkt som hängväxt, och tack vare möjligheten att få upp den på höjden blir det lättare att utnyttja utrymmet i badrummet på bästa sätt.

© Karl Thomas Moore

Taklök är den optimala lösningen för det lilla badrummet

Kämpar du med platsbrist i badrummet och tycker du att det är svårt att hitta en växt som tillför liv utan att ta alltför mycket plats? Då är taklök den perfekta lösningen – den är både liten och fin.

Taklöken lämpar sig för tuffa miljöer och klarar därför det mesta.

Taklöken passar extra bra för alla som inte har gröna fingrar och kräver inte mycket kärlek i form av passning.

Det som är bra med taklöken är att den finns i flera olika varianter, och att du därför kan mixa och kombinera den precis som du vill.

© bakker.com

Hängfikus som hänger fint

Detta är en perfekt växt för badrummet eftersom den är fin att ha stående på en hylla med de gröna grenarna löst hängande från plantan.

Även denna växt kan hängas upp för att frigöra golvyta. Väljer du en hängfikus måste du dock komma ihåg att den aldrig får torka ut.

Eftersom det är en växt som kommer från djungeln kräver den en del fukt, vilket gör att den passar perfekt som dekoration i badrummet.

© Getty Images

Orkidén förgyller och ger färg åt badrummet

Orkidén är en fin färgklick i badrummet och är otroligt vacker att ha stående, eftersom den även tillför elegans med sin skirhet som skjuter i höjden.

Ofta ges orkidén plats i vardagsrummet, men faktum är att den även passar väldigt bra i badrummet.

Orkidén är en tropisk växt och mår därför bäst i hög luftfuktighet. Den förekommer naturligt i exempelvis Malaysia, Thailand och på Filippinerna. Där lever orkidén vanligtvis på vatten från regn, dagg och dimma, varför en fuktig miljö som badrummet knappast kommer att göra orkidén besviken.

© Getty Images

Fågelbobräken trivs utan ljus

Gillar du ormbunkar? Då har vi goda nyheter. Det är nämligen en perfekt växt att ha i badrummet eftersom den är otroligt förtjust i luftfuktighet.

Växten är vacker och har en helt unik form. Dessutom har den bra egenskaper. Den ökar nämligen sin fotosyntes och renar därför luften mer effektivt än många andra växter.

Växten är anspråkslös eftersom den inte kräver så mycket ljus. Faktum är att ljuset kan få bladen att gulna, inte minst om den får för mycket ljus. Därför kan du utan problem placera din fågelbobräken i badrummet.

© Getty Images

Guldpalm skapar ett exotiskt uttryck

Guldpalmen ger ett fantastiskt lyft till badrummet om man har tillräckligt med plats för den. Om den slipper konkurrera med så mycket annat eller om det finns ett hörn att fylla ut, är guldpalmens volym perfekt.

En guldpalm ska aldrig stå i direkt sol och tillhör därmed samma kategori som föregående växter: dvs. sådana som passar perfekt i badrummet utan att kräva för mycket ljus.

Det som ger guldpalmen ett extra plus är att den renar luften från koldioxid och skadliga ämnen, vilket gynnar våra luftvägar. Inte minst i slutna utrymmen.

© Getty Images

Aloe Vera skapar en tropisk aura

Du känner nog till Aloe Vera från olika hudvårdsprodukter och från salvor mot solsveda och lindriga brännskador. Den anses till och med göra underverk.

Och det är inte utan anledning. Växten är nämligen bra på att producera syre och rena luften i rummet. Därför är den särskilt bra för sovrummet, men trivs även riktigt bra i badrummet. Aloe Vera-plantan vill nämligen inte ha för mycket belysning. Den trivs bra i hög luftfuktighet och kräver minimalt med skötsel.

© Getty Images

Eterneller är ett säkert val

Även om det inte är en växt så trendar eterneller och de kan i stort sett köpas i alla blomsteraffärer. Om du är på jakt efter något som bara inte kan gå fel är eterneller ett säkert val.

En bukett eterneller består av torkade blommor, vilket gör den både snygg och hållbar.

Dessutom är det ett riktigt bra alternativ i badrummet, eftersom den – liksom namnet antyder – i princip håller för evigt.

© Getty Images

Klätterkalla ger liv åt mörka badrum

Klätterkalla är en klätterväxt som kan ge liv åt badrummet.

Ge den gärna en plats där den får lov att utvecklas. Den slingrar sig vackert runt en bambupinne och får därför badrummet att kännas levande.

Klätterkallan härstammar från djungeln i Brasilien. Av den anledningen tål den inte direkt sol, utan passar bäst i rum med hög luftfuktighet såsom badrum.