Norr om Aarhus ...

.. Smälter 70-talscharm samman med nya idéer. Det skapar en spaliknande enhet.

Även efter en större renovering utstrålar det arkitektritade hemmet från 70-talet fortfarande originalitet och historia. Bland annat har man bevarat väggarna i tegel och de utgör nu ramen för den nya, moderna inredningen.

© Foto: Andreas Mikkel Hansen, Styling: Elisabeth Kruse

Både väggar och golv är klädda med italiensk marmor som har sandblåsts och polerats för att få sin speciella yta. Inredningen mjukas upp av eklameller i taket, vilket tillför rummet en visuell värme. Över badkaret från Bad & Stil har förvaringen byggs in i väggen för att skapa lugn och mer plats. De små skulpturerna är gjorda av Michael Kvium, medan det skulpturala sidobordet kommer från &Tradition.

© Foto: Andreas Mikkel Hansen, Styling: Elisabeth Kruse

Hitta material som komplementerar varandra väl

Strax norr om Aarhus ligger en klassisk, arkitektritad villa från 70-talet, som efter en genomtänkt totalrenovering har blivit helt unik. Här har ägarna, Vivian Egebirk och Stephan Sørensen, varit nytänkande i förhållande till sitt boende, men utan att förlora varken detaljer eller husets DNA ur sikte. Med hjälp av ett fåtal nya element har interiören dock lyfts till nya höjder, där man – framförallt i badrummet – genast känner sig omsluten av de vackra material som förenar husets ursprungliga stil med den nya.

– Badrummet är det lyxigaste rummet i vårt hus och kanske även det mest lyckade efter renoveringen. Kombinationen av endast ett fåtal material varav de mest framträdande är naturliga element som trä och sten gör att badrummet känns otroligt rofyllt, berättar paret.

Alla ytor i badrummet är klädda med samma sandblåsta marmor för att skapa ett rått uttryck som harmonierar vackert med bostadens golv och väggar i tegelsten.

Taket i sin tur är klätt med eklameller som tillsammans med skåp i trä tillför rummet en mjukhet och värme som skapar en rofylld, snudd på spaliknande känsla. Marmorn har även kombinerats med enkla armaturer i borstad mässing, som patinerar vackert och skapar en vacker kontrast mot naturstenens kalla grå färg.

Det dubbla handfatet var ett måste för Vivian Egebirk och Stephan Sørensen, som valde att låta tillverka det i samma sten som klinkerplattorna på väggar och golv för att minimera antalet olika material i badrummet. Kommoden är tillverkad av Rørvang Furniture, medan armaturerna i borstad mässing är från Vola.

© Foto: Andreas Mikkel Hansen, Styling: Elisabeth Kruse

En takhöjd som imponerar

Husets arkitektur bjuder dessutom på en imponerande takhöjd som tycks lägga till en extra dimension till badrummet, vars stora badkar och duschrum ger det en enkel och exklusiv framtoning.

– För oss känns det vettigt att satsa extra mycket på badrummet, för det är ett rum som hela familjen använder varje dag. Därför ska det vara genomtänkt, funktionellt och helt enkelt under- bart att vistas i, förklarar paret.

Bakom spegeln döljer sig ett antal praktiska förvaringshyllor i ek.
En lösning som både gömmer krämer och parfymer och som vackert och organiserat visar upp dem. Skåpet är tillverkat av Rørvang Furniture.

© Foto: Andreas Mikkel Hansen, Styling: Elisabeth Kruse

Välgenomtänkta förvaringslösningar

Förutom det stora badkaret och det dubbla handfatet, som båda stod högt på listan över prioriteringar, har man skapat en smart lösning bakom spegeln. Den möjliggör förvaring av små burkar och flaskor på hyllor, så de inte ligger och skräpar i en stor låda – en lösning paret har kommit att uppskatta extra mycket och inte kan leva utan idag.

Man har även tänkt in förvaringen vid badkaret i form av en inbyggd hylla i väggen. Inget tycks ha lämnats åt slumpen och på så vis har man endast skapat utrymme för lugn och ro.