Detta råa badrum är essensen av slow living

Bostaden på Österbro i Köpenhamn är inte traditionsenligt zonuppdelad. Se den spännande inredningen.

Koppla av i badrummet

En fridfull plats där man finner ro – kanske ända in i sitt innersta. Så har Niels Strøyer Christophersen tänkt sig sitt badrum som är stort och öppet och liksom smälter samman med resten av bostaden.

För förutom att ta långa sköna bad i badkaret är detta även en plats där man kan koppla av på en dagbädd. Här kan man faktiskt göra allt det som är själva sinnebilden av slow living.

© Foto: Andreas Mikkel Hansen, Styling: Glotti Press

Som ett spatiöst wellnessrum som kan integreras med resten av lägenheten, är det intryck Niels Strøyer Christophersens badrum förmedlar. Materialen är enkla och ärliga med en obearbetad sten som steg, ett badkar sammansatt av fyra ytor och en betongremsa som går genom golvet där det tidigare stod en vägg. Pallen Adam kommer från Frama och borsten som ligger ovanpå är från Blindes Arbejde.

Mindful, casual och simple living

Att skapa så enkla, solida lösningar som möjligt är en filosofi som Niels Strøyer Christophersen, grundare och creative director på designföretaget Frama, även överför till andra områden av livet. I sin bostad på Østerbro, som han delar med hustrun Franca-Christina Christophersen, som är keramiker, bär badrummet tydligt vittnesbörd om den inställningen. För han ser rummet i allt väsentligt som ett budskap om mindful, casual och simple living – alltså ett uttryck för en livsstil där man värnar om sin hälsa, något som har företräde framför pengar, resor och kvadratmeter.

– Många människor försöker framleva sin vardag i samma takt som globaliseringen. Men vi glömmer bort att vi inte är robotar och att det därför är risk att vi förlorar oss själva i processen. Med det för ögonen ville vi skapa en situation i badrummet där det handlar om just välbefinnande. Vi ville ha en miljö som inte är traditionellt steril med kakel på väggen och duschområden, förklarar Niels, som i stället jobbade på att få området att bli en del av hela bostaden och därmed mindre traditionellt zonuppdelat, vilket annars är regel snarare än undantag i de flesta andra hem.

© Foto: Andreas Mikkel Hansen, Styling: Glotti Press

Badprodukterna kommer från Framas care-serie.

© Foto: Andreas Mikkel Hansen, Styling: Glotti Press

Avkoppling och rofylldhet är själva sinnebilden av badrummet där en dagbädd, KR-180, designad av Kim Richardt för Frama, skapar alla möjligheter till just det. Den grå pläden, Land, i bomull är från Juna.

Fokus på de områden där vi faktiskt spenderar vår tid

– I vår design vill vi inte motivera till en komplicerad vardag utan till ett liv med kvalitet, frihet och ärlighet. Därför har vi låtit betongen i golvet förbli synlig och valt ett badkar som, förutom att för oss symbolisera slow living, helt enkelt är sammanfogat av träskivor, samt en vattenkran som bara är en vattenkran och inte all världens termostater och hightech-lösningar, förklarar Niels, som beskriver parets stil med adjektiv som av- spänd, ärlig, rak, informell, enkel, naturlig och materialbaserad.

Målet är att bli motiverad att vara närvarande.

© Foto: Andreas Mikkel Hansen, Styling: Glotti Press

Ett element av vardagsrum har tillförts det öppna rummet där en rad öppningar släpper in ljus från flera håll. Sidobordet T-Table av terrazzo kommer från Frama, och pallen är gjord av Andreas Martin-Löf Arkitekter för Frama och därifrån kommer även pendeln Ventus. Handduken på golvet är från Frama, medan barberarsetet är från Blindes Arbejde.

© Foto: Andreas Mikkel Hansen, Styling: Glotti Press

Ambitionen att skapa enkla kombinationer utan onödiga krusiduller i inredningen framgår tydligt i handfatet från Frama och i armaturen från Tara-kollektionen hos Dornbracht. Tvålen i gul förpackning kommer från Skagerak.

© Foto: Andreas Mikkel Hansen, Styling: Glotti Press

Kroppsoljan från Frama har en diskret trädoft och är gjord för att bevara hudens fuktbalans.

Simplicitet, frihet och naturliga material

– Vårt badrum är inte bara ett ställe där man tvättar sig, utan även där man kan ladda upp både fysiskt och mentalt. Det är ett rum där man bara kan vara, läsa en god bok på dagbädden och kika ut på det växlande vädret genom fönstret. Ofta förknippas spa och välbefinnande med lyxig inredning, men för mig är lyx detsamma som väldigt enkla miljöer, frihet och naturliga material, berättar Niels.

© Foto: Andreas Mikkel Hansen, Styling: Glotti Press

Badkaret är inspirerat av japanska badkar. Det är gjort i cederträ som har naturliga aromatiska ämnen som skapar en lugn och avkopplande doft när träet fuktas. Det kommer från Frama precis som armaturen och spegeln MS-1, som är designad av Tobias Tøstesen.

© Foto: Andreas Mikkel Hansen, Styling: Glotti Press

Att omfamna en tillvaro med en mindre komplicerad vardag är den bärande tanken i Nils inredning av badrummet, där fokus ligger på avkoppling.