© Maja Karen

Ett vackert badrum som utstrålar lugn och vardagslyx

I ett hus på 820 m² norr om Köpenhamn finns det sex badrum, som alla är värda ett besök – särskilt det som ligger i husets källare.

Minimalismens Mecka

I ett stort hus norr om Köpenhamn hittar man hemmets hjärta i källaren. Badrummet är ett praktexemplar på minimalistisk perfektion, där skönheten finns i enkelheten, och lugnet vilar mellan toner av grått.

© Maja Karen

Stilig förvaring har man också tänkt på i form av ett vitt skåp som är designat av Matrikula Studio. Bakom dörrarna finns laddstationer till telefoner och elektronik och skåpet har inristade räfflor.

Vardagslyx

Ett badrum är en vardagslyx – en plats där vi kan vara oss själva. Det är den första platsen vi besöker när vi stiger upp, och det är här vi avslutar dagen innan vi går och lägger oss. Det är ett rum som är ständigt närvarande i vårt liv, och med det finns det en självklarhet att göra något extraordinärt av det.

I ett hus på 820 m² norr om Köpenhamn finns det sex badrum som alla är värda ett besök. Ett särskilt lugn hittar man i badrummet som ligger i husets källare. Här har man fokuserat på detaljer, och det definierar känslan som finns i rummet.

Läs också:

© Maja Karen

Att kliva in i källarbadrummet är som att kliva in ett retreat eller ett badhus, där stämningen är närmast sakral med rummets välvda former och grå toner. Husets badrumsstil följer en röd tråd som bottnar i Matrikula Studios stil, som värnar om enkelheten och lugnet som det inger. Själva kallar familjen det bara för god smak, som passar deras egen. Utöver det är de glada över att ha arkitekter och designers som kan tänka in funktionalitet och modernitet i sin inredning på en så dekorativ och sofistikerad nivå, som de inte själva kände till.

Gediget hantverk och snygga detaljer

Det är designföretaget Matrikula Studio som står bakom utformningen. Fasta element är dels gediget hantverk, dels bra material, men också de många finesserna i både det som är direkt synligt för ögat och vad sinnena känner och ser.

Det minimalistiska badrummet kan verka enkelt, men det ligger ett stort arbete bakom i samspelet mellan kontrasterna – t.ex. mellan den rustika infärgade spackeln på väggen och den blanka cementen på golvet, den mjukt välvda dörröppningen och de andra skarpa fyrkantiga linjerna, samt sättet man har lekt med materialens naturliga differentiering av nyansen grå.

På det sättet har man skapat ett badrum fullt av askes, lugn, modernitet och underspelad lyx.