Exklusivt badrum på 6 kvadratmeter

Den lyxiga känslan understryks av fiskbenskakel och mässingsdetaljer.

Stor lyx på liten yta

I ett rum på 6 m2 har paret Lisbet Fritze och Anders Trentemøller inrett ett badrum. Genom att skapa en genomtänkt och enkel stil och använda gedigna material får rummet en lyxig känsla. Den understryks av en raffinerad detalj, spegelväggen som ger ljus och rymd.

© Foto: Andreas Mikkel Hansen, Styling: Glotti Press

En stor spegel gör rummet större. Även materialets ljusa färger ökar känslan av ett rums storlek. Toaletten är från Duravit. Träpallen och handdukarna är från Skagerak, medan nagelborsten kommer från SJ Børster.

Detaljer och skräddarsydda lösningar

Eftersom de ville få ett nytt badrum på bottenvåningen i den gamla fina tegelvillan på Amager bestämde sig paret Lisbet Fritze och Anders Trentemøller för att bygga om ett litet skräprum. Det har nu blivit ett enastående exempel på effektivt utnyttjad yta.

För på bara 6 m2 har de skapat ett badrum som trots sina få kvadratmeter inger en lyxig känsla. Lisbet är arkitekt på ritkontoret BIG samt musiker precis som Anders som även är producent. Hon hade därför alla möjligheter när det gällde att tänka ut badupplevelsen som även skulle omfatta parets baby.

– Vi har länge varit sugna på att omvandla rummet på bottenvåningen till ett badrum, framförallt eftersom huset är utformat så att vi hittills har fått gå ner och duscha i källaren, berättar Lisbet, som ville ha ett ljust och enkelt rum.

Genomförandet har entreprenadfirman Focus Plus stått för. Valet föll på dem eftersom Lisbet tyckte att de är bra på att grotta in i detaljer och skräddarsydda lösningar. För det var vad som krävdes när paret hade bestämt sig för att ha kakel i fiskbensmönster. Fiskbensmönstret skulle gå genom fyra ytor och var något av en utmaning att lägga.

© Foto: Andreas Mikkel Hansen, Styling: Glotti Press

På gavelväggen finns en dekorativ handdukstork från Vola för kalla vinterdagar. Golvet är lavasten från Made a Mano lagt i fiskbensmönster som fortsätter uppför gavelväggen och vidare in i duschhörnan. Lisbet Fritze har designat badrummet och Focus Plus har stått för genomförandet.

Ett enkelt och avslappnande rum

– För oss får ett badrum gärna vara ett enkelt och rofyllt rum. Därför har varje yta sin materialitet. Rent visuellt betyder det att när vi har använt kakel på en vägg, får det fylla väggen – från golv till tak. Även lavastenarna från Made a Mano går i rofyllda och ljusa gråblå nyanser. För att skapa en kontrast till den enkla och rena uppdelningen av ytor har vi medvetet valt det mer lekfulla fiskbensmönstret och en glasyr som varierar i färg och struktur. Samtidigt vill vi gärna tillföra ett element av värme i allt det ljusa med en kommod och spegel i ek samt en rå patinerad mässingsarmatur, förklarar Lisbet.

© Foto: Andreas Mikkel Hansen, Styling: Glotti Press

Spegeln över handfatet med inbyggd belysning är designad av Lisbet och byggd av hennes pappa Peter Fritze. Kommoden och den vita bänkskivan med handfat är designad och tillverkad av Focus Plus, medan armaturen kommer från Vola. Tandborstarna och ställen är från Muji.

“Det var viktigt för oss att skapa ett rum som vi tycker om att vara i”

Som småbarnsföräldrar vistas paret extra mycket i badrummet. Därför skulle rummet vara behagligt att vara i. Eftersom det handlar om förhållandevis få kvadratmeter, har paret dolt duschhörnan bakom en spegelvägg, vars ljusreflexer skapar en spatiös känsla.

Samtidigt var det viktigt för dem att få design de gillade. Så när Lisbet inte kunde hitta någon spegel som var fin nog, designade hon en själv i form av en träram med belysning i. Den fick hon sin pappa, Peter Fritze, att bygga och spegeln bidrar till att göra rummet ännu mer personligt.

– För oss var det viktigt att skapa ett rum vi tycker om att vara i. Även om det är en vardagsgrej att ta en dusch, kan den ha en renande effekt i mer än ett avseende, så att även ens inre får en form av dusch. Dessutom gav rummet mig möjlighet att göra ett projekt med min pappa. För vi har alltid konstruerat saker tillsammans i hans snickarverkstad – allt från arkitektmodeller till små möbler – så därför var spegeln en kul liten far-dotter-utmaning, säger Lisbet.

© Foto: Andreas Mikkel Hansen, Styling: Glotti Press

En diskret duschhylla har skapats av en enkel fördjupning, även den i samma fiskbensmönster.

© Foto: Andreas Mikkel Hansen, Styling: Glotti Press

Armaturerna kommer från Vola och här finns både takdusch och handdusch.