Fem goda råd för dig som ska renovera ett litet badrum

Bjørke Jacobsen jobbar med att renovera bostäder, och här får du ta del av hans fem bästa råd om hur du får ut så mycket som möjligt av ett litet badrum.

Det lille badeværelse
© Andreas Mikkel-Hansen
Det lille badeværelse
© Andreas Mikkel-Hansen

Praktiskt och estetiskt

Bjørke Jacobsen arbetar till vardags på företaget Focus Plus som bland annat utför många totalrenoveringar och bygger badrum från grunden. Med stort intresse för design och material kombinerar han, tillsammans med kompanjonen Peter Lund, praktisk erfarenhet med estetisk fingertoppskänsla. Bjørke har nyligen renoverat familjens eget badrum, och här har han utvecklat en rad speciallösningar som visar hur mycket man kan få ut av ett fåtal kvadratmeter bara man vågar tänka utanför ramarna.

Det lille badeværelse
© Andreas Mikkel-Hansen

Utnyttja varje kvadratmeter

– Det gamla badrummet var både litet och mörkt. Dessutom var duschen placerad mitt i rummet, något som var otroligt opraktiskt. Vår tanke var att jobba med rummet som det var, men också att göra det lite luftigare och ljusare genom att höja taket samt välja material och kakel som skulle få rummet att se större ut.

Vi har använt avlånga kakelplattor på väggarna som får rummet att verka längre. Dessutom är de helt blanka vilket bidrar till att reflektera det befintliga ljuset i rummet. När det gäller golvet har vi valt marockanska fiskbensplattor från hemsidan marokk.dk, som också får rummet att se längre ut.

Vi har verkligen försökt få ut det bästa av rummet på alla ledder och förutom materialvalet handlar det också om funktionen att man till exempel väljer en kortare toalett, försöker att få in själva WC-fixturen lite längre i väggen osv. Det handlar hela tiden om hur man kan vinna fem centimeter här och fem centimeter där, så att allt blir mer funktionellt, förklarar Bjørke.

Det lille badeværelse
© Andreas Mikkel-Hansen

Inte begränsa sig

För honom är det viktigt att man inte låter sig begränsas av vad som finns på marknaden. I hans ögon är i princip allt möjligt. Således är hans badrum fullt av speciallösningar som alla bidrar till att ge mer plats och skapa de bästa förutsättningarna för det aktuella rummet.

– Här i mitt eget badrum har jag valt ut några lite dyra lösningar som en snickrad kommod, Vola-armatur osv. Det behöver man inte göra. Möjligheterna är oändliga. Jag vill att folk ska veta att man kan åstadkomma fantastiska resultat i rum som man innan trodde var omöjliga projekt, säger Bjørke.

Det lille badeværelse
© Andreas Mikkel-Hansen
Det lille badeværelse
© Andreas Mikkel-Hansen

Fem konkreta lösningar för badrummet

Kakel
Bjørke upplever ofta att många bestämmer sig för ett visst kakel utan att reflektera över vilken effekt det har i rummet. Om Bjørkes badrum hade varit större hade han använt andra kakelplattor. Men eftersom rummet var så litet handlade det om att försöka få det att se bredare och längre ut. Kakelplattorna i fiskbensmönster på golvet och de avlånga kakelplattorna på väggarna ger den effekten. Kaklet är från marokk.dk.

Rymd
I det lilla badrummet har Bjørke höjt taket 20 cm genom att göra en annan rördragning från övervåningen. Vid fönstret har han skapat mer utrymme för duschen genom att förkorta karmen. Det betyder bland annat att Bjørke kan bada sina små barn i en badbalja utan att det känns trångt.

Inredning
Den lilla kommoden under handfatet är ett snickeriarbete och mycket långsmal så att den inte stjäl yta utåt i rummet. Glasväggen till duschnischen är också specialtillverkad så att duschen känns rymligare. Den sticker ut precis lagom mycket för att det inte ska stänka på toaletten, men också för att man inte ska känna sig instängd i ett hörn. Dessutom matchar den svarta ramen till toalettpappershållaren och toalettborsten från Unidrain.

Sanitet
Toaletten är kortare än standard, vilket innebär att det finns gott om sittplats och utrymme att passera förbi. I övrigt har WC-fixturen placerats längre in i väggen för att skjuta ut mindre i rummet. Handfatet är en extra smal modell från Bad og Stil, och Vola-armaturen har integrerats i väggen för att ta mindre plats.

Ljus och reflektioner
Plattorna på väggen har en blank yta som reflekterar både det naturliga ljuset och ljuset från spottarna i taket. Det får rummet att verka större. Dessutom har fönstret skurits ut för att släppa in ännu mer ljus, och dörren in till badrummet har breddats så att mer naturligt ljus flödar genom rummet.