Hotellkänsla i ditt eget hem? Se ett av de mest luxuösa badrummen här

Norr om Köpenhamn har ett danskt par renoverat sitt badrum - det andas lyx och renhet, och ger känslan av att vara på hotell.

© Foto: Andreas Mikkel Hansen, Styling: Annika Kruuse

Den vackra rakspegeln från Snedkeriet KBH och den klassiska armaturen från Vola går båda i mässing som patinerar fint med tiden och skapar en vacker kontrast mot de grå klinkerplattorna.
Det enkla handfatet är från Bad & Stil.

Som på hotell fast hemma

Norr om Köpenhamn har familjen Ene Wichmann skapat ett rymligt badrum i husets ursprungliga källare. De rena linjerna, rustika ytorna och träets gyllene färger för tanken till lyxiga hotellupplevelser – och samtidigt är det inte bara vackert, det är även praktiskt.

© Foto: Andreas Mikkel Hansen, Styling: Annika Kruuse

Det ovala badkaret i Corian från Bad & Stil är extra funktionellt, eftersom sidorna är så tunna att de invändiga måtten är större än vad de ser ut att vara. Mässingsarmaturen är från Vola och det skulpturala sidobordet är från Menu. Det lilla porslinsfatet är från Frama, medan borstarna är från Normann Copenhagen.

© Foto: Andreas Mikkel Hansen, Styling: Annika Kruuse

Bredvid armaturen har man gjort ett urtag i väggen som erbjuder en förvaringsplats för tvål.

Stilren och rustik inredning

I en äldre villa norr om Köpenhamn bor paret Sofie och Kim Ene Wichmann med sina två barn. Bostaden är inredd i en enkel stil med rena linjer och en referens till naturen tack vare träets varma toner.

Det är en stil som även ses i badrummet, som går i en enkel och varm färgskala där ek, mässing och stora klinkerplattor står i fokus.

– Vi ville ha ett funktionellt rum som både var praktiskt och trivsamt att vistas i. Dessutom var det viktigt att inredningen samspelade med husets ursprungliga arkitektur, så därför valde vi att ha en del rena linjer som skapar en vacker kontrast mot de rustika tvärbjälkarna i taket, berättar paret.

© Foto: Andreas Mikkel Hansen, Styling: Annika Kruuse

De stora klinkerplattorna är 120 x 120 cm och var en utmaning att lägga. Men de rena linjerna skapar en spännande kontrast mot de ursprungliga takens vitmålade tvärbjälkar och byggnadens sneda karaktär.

Lyx och ro i vardagen

Badrummet ligger i husets ursprungliga källare, som man har förvandlat till en funktionell undervåning. Här ryms även sov- och barnrum förutom det rymliga badrummet, där gammalt och nytt vackert samspelar i rummets genomtänkta detaljer.

Armaturerna i mässing är till exempel i linje med de ursprungliga mässingshandtagen som finns på husets alla dörrar.

De omsorgsfullt övervägda lösningarna får det vackra badrummet att utstråla lugn och lyx, men utan att göra avkall på det praktiska.

© Foto: Andreas Mikkel Hansen, Styling: Annika Kruuse

Badrummet är fullt av fyndiga förvaringsplatser som utnyttjar de annars tomma kvadratmeterna, såsom den integrerade byrån under trappan och de inbyggda hyllorna ovanför toaletten. Kimonon kommer från Hay.

Kalla färger i samspel med gyllene trä

Ovanför toaletten hittar vi sålunda inbyggda hyllor för förvaring, medan de höga garderoberna kan gömma både det ena och andra och även visa upp saker genom de stora glasdörrarna, som skänker garderobsväggen en viss lätthet.

De stora klinkerplattorna på väggar och golv ger en vacker yta som är enkel att rengöra. Men de var besvärliga att lägga och krävde mycket skickliga hantverkare eftersom både fall och vidhäftning var helt avgörande.

Klinkerplattornas kalla grå färg kombinerat med det varmt gyllene träet skapar en kontrast i rummet som paret är extra förtjusta i.

© Foto: Andreas Mikkel Hansen, Styling: Annika Kruuse

Läggs den ena väggen har man byggt en samlad garderobslösning som både avslutar rummet och skapar visuell balans. Lösningen ger rena, lugna ytor och extra förvaringsutrymme, vilket är något som är extra välbehövligt hos denna familj på fyra. Kannan är från Frama och handdukarna från Georg Jensen Damask respektive Skagerak.

Bra energi och harmoni i badrummet

– Vi använder ju badrummet varje dag, så det känns logiskt att ägna kraft åt inredningen. Rummet skulle inte bara vara estetiskt, det skulle även vara lätt att underhålla och funktionellt i den mån att vi skulle ha både förvaring och garderober där vi bäst behöver dem, berättar de.

Och form och funktion når verkligen en högre nivå i familjen Ene Wichmanns badrum, som bju- der på vardagslyx och hotellkänsla – hemma.