Zinkbadkaret är ett loppisfynd, medan pallen Adam Stool, med svart underrede, och ljusstaken i gjutjärn båda kommer från Frama. Tvålarna är från Munkholm och den grå linnehandduken är från By Nord.

© Foto: Andreas Mikkel Hansen, Styling: Annika Kruse

Textildesignerns känsla för det taktila

Modedesignern Barbara í Gongini trivs allra bäst i spänningsfältet mellan nytt och gammalt. Hennes särpräglade avantgarde-estetik skiner igenom helt i hennes konstfärdiga badrum, där väggarna är klädda med zink och hyllorna är dekorerade med färöiska vädurshorn och eteriska oljor.

För att skapa en lugn atmosfär använder Barbara í Gongini de doftande kulorna, From Soil to Form, tillsammans med äkta eterisk olja från Frama. Parfymen heter St. Paul och är också från Frama.

© Foto: Andreas Mikkel Hansen, Styling: Annika Kruse

Den svartmålade hyllan är från Ikea, och stearinljuset i glas är från Frama, medan lampan i brons kommer från Menu. De olika eteriska dofterna är från Munkholm samt Aesop. Vädurshornet kommer från Barbaras hemstad på Färöarna.

© Foto: Andreas Mikkel Hansen, Styling: Annika Kruse

Ett dramatiskt badrum med personliga drag

Den avantgardistiska modedesignern Barbara í Gonginis konstfärdiga badrum präglas av samma principer som ligger till grund för hennes design. Rått, futuristiskt och hållbart.

Kollar man noga så kan man både hitta fågelben, valkranier och vädurshorn från Färöarna på hyllorna samt en keramisk gjutanordning som hon hittat på en övergiven metallverkstad.

Annorlunda detaljer som på ett märkligt sätt ger mening och skapar en alldeles speciell atmosfär i det taktila och snudd på dramatiska badrummet.

Bordet under industrihandfatet var ursprungligen ett skrivbord från Ikea som Barbara har målat svart. Pallen är från Fil de Fer. Den stora gröna växten är både dekorativ och utgör en färgklick i det annars svartvita rummet.

© Foto: Andreas Mikkel Hansen, Styling: Annika Kruse

Med fokus på det operfekta

– Der är mycket i mitt hem som avslöjar min färöiska bakgrund. Vi har en del gemensamt med japanernas wabi-sabi-approach där man föredrar det operfekta. I badrummet avspeglar sig detta framförallt i materialens patinering och objektens åldrande, berättar Barbara.

Väggarna runt familjens stora secondhand-badkar är till exempel klädda med zinkplattor som har behandlats med saltsyra och därefter lack i silkesglans. Detta ger dem en extra rå framtoning och säkerställer att de tål vatten och kalk – för funktionaliteten kommer först. På golvet ligger återanvända plankor som har fått kärleksfull omvårdnad och mättats med linolja.

En fin bild på hur det gamla kan få nytt liv och leva i harmoni med det nya. Den stora spännvidden i badrummets taktila element gör rummet intressant och personligt och präglas av Barbaras alldeles speciella fingertoppskänsla för estetik.

Den stora spegeln från Ikea får rummet att se större ut och reflekterar ljuset. Trägolvet är lagt med återanvända plankor som har polerats och mättats med linolja.

© Foto: Andreas Mikkel Hansen, Styling: Annika Kruse

Badrum med zen stämning

– Det är i regel jag som tar ansvar för inredningen hemma eftersom det är mitt yrkesområde. För mig är badrummet är ett av husets viktigaste rum, så det var logiskt att göra något speciellt av det. Det ska inte bara tåla hög användning och vara funktionellt för hela familjen. Det ska även vara ett sinnligt och trivsamt rum att vistas i, framhåller Barbara.

Denna inställning ger sig till känna överallt, liksom en nästan zen-liknande stämning. De taktila zinkplattorna och grova trägolven ackompanjeras av doftljus och eteriska oljor som inbjuder till lugn och avkoppling. Och Barbara, om någon, har lyckats få de olika uttrycken, elementen och ytorna att nå en högre nivå – precis som hennes egen design gör.