Så sätter du färg på hemmets kanske mest färglösa rum

Alltför ofta glömmer vi bort att tänka på färgerna när det gäller badrummet. Här hjälper vi dig att göra något åt detta.

Det färgstarka badrummet

I många hem går badrummet normalt i neutrala och dämpade färger. Men varför det egentligen?

Här presenterar vi fem sätt som du kan använda dig av för att enkelt sätta färg på badrummet för att göra det personligt och unikt.

© Foto: Andreas Mikkel Hansen, Styling: Glotti Press
© Andreas Mikkel Hansen

Liv och färg på väggarna

En färgstark tapet är ett modigt sätt att sätta färg på badrummet. Och nu när du ändå är i full färd med att förvandla detta trista, vita rum, kan du lika gärna ”go all in” och välja en färgstark och mönstrad tapet.

Det finns tusentals alternativ när det gäller tapeter och du har därför goda möjligheter att hitta en design som passar just dig och ditt badrum, oavsett om du vill ha en frapperande eller mer diskret färgad tapet.

Samtidigt kan du även leka med hur stor del av badrummet som ska tapetseras. Om du vill ha ett lugnt uttryck, kan du välja att enbart tapetsera en enskild vägg eller en mindre del av en vägg, medan du kan skapa ett mer dominerande, färgstarkt uttryck genom att tapetsera hela rummet.

© Toniton
© Andreas Mikkel Hansen

Färgstarka detaljer

Ett mer klassiskt och diskret sätt att sätta färg på badrummet är att inreda med enstaka element i starka färger. Det kan till exempel vara en färgglad hylla, färgstarka lampor, armaturer eller krokar. På så vis kan du även enkelt förändra uttrycket löpande om du vill byta färg.

Här är det dock viktigt att se till att de färgstarka elementen samspelar, annars riskerar du att rummet får ett stökigt och osammanhängande uttryck.

Om du vill säkerställa att färgerna samspelar på rätt sätt kan du med fördel rådfråga den svenska designstudion Toniton, som bland annat designar produkter för badrummet i noggrant utvalda färger och material som matchar varandra på finaste sätt. De är specialiserade på att kombinera färger och material som samspelar och skapar en vacker helhet i rummet. En enkel och säker lösning som kan göra underverk för ditt badrum.

Läs också:

© Gert Skærlund

Greppa målarpenslarna

Ett annat enkelt och överskådligt sätt att sätta färg på badrummet är att måla en eller flera av väggarna. Även här är det du själv som avgör hur stor del av rummet som ska målas och hur dominerande färgerna ska vara.

Om du verkligen vill att färgerna ska dominera rummet, kan du välja en distinkt färg och skapa en tydlig kontrast till tak och klinker.

Färgstarka klinker

Färgade klinker är ingen ny företeelse i den klassiska skandinaviska inredningen. Det är dock ett effektivt och enkelt sätt att ge ett rum både liv och färg. Det finns en mängd olika typer av klinker och färger, så du har goda möjlighet att skapa exakt det uttryck som passar dig.

Om du vill låta färgerna dominera i badrummet kan du med fördel låta dina klinkers fortsätta på väggarna utanför duschhörnan. Det skapar dels ett sammanhängande uttryck och bidrar till att färgerna får lov att fylla mer i rummet.

Återigen är det viktigt att komma ihåg att dina klinkers ska matcha den övriga inredningen i badrummet, så att alla material och färger kompletterar varandra.

© Foto: Andreas Mikkel Hansen, Styling: Glotti Press

Blåmönstrad terrazzo

Terrazzo har verkligen blivit otroligt populärt i inredningen och det vackra materialet är ett perfekt sätt att sätta färg på och liva upp badrummet.

Terrazzo finns i en mängd vackra färgkombinationer, så här finns normalt något för alla smaker. Använd till exempel blåmönstrade terrazzoplattor för att skapa ett dämpat färgstarkt intryck, som samtidigt ser både stilrent och exklusivt ut.