Terrazzo är återigen trendigt i badrummet

Se här hur det kan kombineras vackert med detaljer i ekträ och mässing.

Här trollar man med terrazzo

Ett originellt färgspel av blåmönstrad terrazzo kännetecknar badrummet i denna lägenhet i Köpenhamnsstadsdelen Frederiksberg. Det utgör en både distinkt och diskret inramning för stilren och tidlös design som kommoden av ek, de gyllene armaturerna och mässingstillbehören.

© Foto: Andreas Mikkel Hansen, Styling: Glotti Press

Terrazzo-klinkerplattorna med blått mönster heter Paris White och kommer från Huguet på Mallorca. Det ljusa uttrycket får en organisk och varm kontrast av kommoden i massiv ek med sinkfogar från Snedkeriet KBH. Handfatet i porslin är Me by Starck från Duravit och armaturen i mässing kommer från svenska Tapwell. Spegeln med gyllene ram är från Fick.

Vackra detaljer och material

Terrazzo är ett material som har blivit omåttligt populärt i dagens badrum. I det här badrummet i Köpenhamnsstadsdelen Frederiksberg har det dykt upp i en helt ny variant, med ett fint samspel mellan små stenar i gult, blått och grått.

Studerar man det noga, kan man även hitta en grön sten här och var. Något som familjen på fyra – Kika, maken och deras två barn – tycker är kul att leta efter. Byggnaden är ritad 1899–1900 av arkitekten P.V. Jensen Klint, som också ritat Grundtvigskirken i Bispebjerg i Köpenhamn, och här finns många vackra detaljer och material.

© Foto: Andreas Mikkel Hansen, Styling: Glotti Press

En skymt av gyllene mässing från krokarna från Tapwell ger en fin glöd som balanserar upp de ljusa ytorna.

© Foto: Andreas Mikkel Hansen, Styling: Glotti Press

Färgspelet hos terrazzon eliminerar behovet av en massa dekorationer i rummet. Därför är de få ting som faktiskt finns mycket enkla, som produkterna från Le Labo och borsten från Blindes Arbejde.

Respekt för den gamla stilen

När familjen flyttade in i de 230 m2, krävdes en större renovering av lägenheten – inklusive badrummet som Krato Architecture och Focus Plus ansvarade för tillsammans. Med full respekt för husets gamla stil var terrazzo ett givet val för att skapa en långsiktig lösning. Extra intressant blev det för familjen när de upptäckte att de kunde köpa klinker på Mallorca. På så vis slapp de bege sig in i ett gjutprojekt, vilket är den normala processen för detta material som består av marmorskärvor som blandas med färgad cement.

© Foto: Andreas Mikkel Hansen, Styling: Glotti Press

I det spatiösa badrummet skapar klinkerplattorna av terrazzo ett distinkt färgspel, som är tydligt här i duschhörnan.

Bra material

– Terrazzo kräver mer underhåll och rengöring, särskilt med vårt hårda, kalkrika vatten, men jag är trött på allt vårt underhållsfria strunt. Istället bör vi lägga fokus på bra material. För förutom att vi tar hand om dem bättre, får de även en vacker patina och håller längre. Samtidigt kan de ofta behandlas eller repareras när de blir slitna. Det kan även terrazzo. Detsamma gäller vår kommod i ek, säger Kika.

© Foto: Andreas Mikkel Hansen, Styling: Glotti Press

Genom att blanda vita ytor med terrazzoytor och hänga kommod och spegel på den vita bakgrunden skapas lugn och ro kring valet av olika material.

Ljust och minimalistiskt

Badrum symboliserar renlighet, rofylldhet och välbefinnande för Kika, som föredrar att de är ljusa och lättstädade. Av det skälet har hon inte heller så mycket som står framme.

– Med terrazzon jag har valt tycker jag inte det behövs så mycket andra dekorationer. För trots att rummet är ljust och minimalistiskt, fylls det ut av färgspelet i klinkerplattorna som också skänker värme till rummet, säger Kika.

© Foto: Andreas Mikkel Hansen, Styling: Glotti Press

Också ett badkar har man fått plats med och där har man valt att mura in det med klinkerplattorna. Handdukarna kommer från Rue Verte och borsten är från Blindes Arbejde.