© Foto: Andreas Mikkel Hansen, Styling: Glotti Press

Terrazzo gör ny entré i badrummet

Här ser du hur det kan användas på vackrast tänkbara sätt i kombination med tillbehör i ek och mässing.

Här trollar man med terrazzo

Ett originellt färgspel av blåmönstrad terrazzo karakteriserar badrummet i denna lägenhet i Köpenhamnsstadsdelen Frederiksberg. Den fungerar både som distinkt och diskret inramning till den tidlösa designen med kommoden i ek, de gyllene armaturerna och mässingstillbehören.

© Foto: Andreas Mikkel Hansen, Styling: Glotti Press

Gyllene glimt av mässing på krokarna från Tapwell har fin lyster som reflekterar de ljusa ytorna.

© Foto: Andreas Mikkel Hansen, Styling: Glotti Press

Produkter från Le Labo och borste från Blindes Arbejde.

Vackra detaljer och material

Terrazzo är ett material som har blivit omåttligt populärt i dagens badrum. I det här badrummet i Köpenhamnsstadsdelen Frederiksberg har det dykt upp i en helt ny variant, med ett fint samspel mellan små stenar i gult, blått och grått. Studerar man det noga kan man även hitta en grön sten här och var. Något som familjen på fyra – Kika, maken och deras två barn – tycker är kul att leta efter. Med färgspelet från terrazzon blir övrig dekoration nästintill överflödig. I detta badrum har man valt att fokusera på några få och enkla accessoarer.
Byggnaden är ritad 1899–1900 av arkitekten P.V. Jensen Klint, som också ritat Grundtvigskirken i Bispebjerg i Köpenhamn, och här finns många vackra detaljer och material.

© Andreas Mikkel Hansen, Styling: Glotti Press

I det rymliga badrummet skapar terrazzo-plattorna ett härligt färgspel, som blir extra tydligt här i duschkabinen.

Respekt för den gamla stilen

När familjen flyttade in i de 230 m2 krävdes en större renovering av lägenheten – inklusive badrummet som Krato Architecture och Focus Plus ansvarade för tillsammans. Med full respekt för husets gamla stil var terrazzo ett givet val för att skapa en långsiktig lösning. Extra intressant blev det för familjen när de upptäckte att de kunde köpa klinker på Mallorca. På så vis slapp de bege sig in i ett gjutprojekt, vilket är den normala processen för detta material som består av marmorskärvor som blandas med färgad cement.

© Foto: Andreas Mikkel Hansen, Styling: Glotti Press

Tack vare kombinationen av vita ytor och terrazzoytor samt placeringen av badrumsmöbel och spegel mot den vita väggen skapas ett härligt lugn som förenar de olika materialvalen.

Bra material

– Terrazzo kräver mer underhåll och rengöring, särskilt med vårt hårda, kalkrika vatten, men jag är trött på allt vårt underhållsfria strunt. Istället bör vi lägga fokus på bra material. För förutom att vi tar hand om dem bättre får de även en vacker patina och håller längre. Samtidigt kan de ofta behandlas eller repareras när de blir slitna. Det kan även terrazzo. Detsamma gäller vår kommod i ek, säger Kika.

© Foto: Andreas Mikkel Hansen, Styling: Glotti Press

Även ett badkar har fått plats i rummet och är vackert integrerat mellan terrazzo-plattor. Handdukarna kommer från Rue Verte och borsten från Blindes Arbejde.

Ljust och minimalistiskt

Badrum symboliserar renlighet, rofylldhet och välbefinnande för Kika, som föredrar att de är ljusa och lättstädade. Av det skälet har hon inte heller så mycket som står framme.

– Med terrazzon jag valde tycker jag faktiskt inte att det behövs så mycket annan dekoration. Även om rummet är ljust och minimalistiskt fylls det av färgspelet i klinkerplattorna som även tillför värme till rummet, säger Kika.