Tidigare fanns det 12 badrum i den stora villan på Nordsjälland

Numera är antalet halverat, och de har alla fokus på diskret lyx.

© Maja Karen

Huset är från 1916 och har ritats av Alf Cock-Clausen, en arkitekt som i sitt formspråk använde sig av art deco-periodens stildrag. Detsamma gör designföretaget Matrikula Studio, som står bakom renoveringen av badrummet och badrumsmöblerna. vars rundade former och räfflade mönster bär stor likhet med en tidstypisk möbel från denna period – och ändå inte. För det finns en viss modernitet i de handtagsfria luckorna med mässingsdetaljer och det inbyggda handfatet.

Enkel lyx

Nedtonade detaljer skapar en lyxig känsla i detta badrum på Nordsjälland. Stilmässigt talar det till husets ursprung från 1916, samtidigt som det är det fullt uppdaterat med den moderna tidens krav på elektronik.

Låt dig här inspireras av hur enkelhet kan dominera.

© Maja Karen

En nedtonad ornamentering är ett genomgående drag i badrummet. Därför valde familjen och Matrikula Studio att använda materialet kvartsit, vars diskreta mönstring och färgspel bidrar till att skapa en speciell elegans i rummet, något som framhävs av skåpets räfflade mönster. Som material är kvartsit kompakt och därmed mer motståndskraftigt och funktionellt än exempelvis marmor.

Sann lyx i ett modernt och stressigt liv

Man behöver inte nödvändigtvis skylta med lyx för att ge ett intryck av det. Snarare är det ofta det nedtonade som sätter sig i kroppen och skapar den starkaste känslan. Att beskriva detta genomdesignade badrum på 16 m2 i sandfärgad kvartsit som nedtonat är kanske att överdriva, men det beror på att det inte finns någon omedelbart synlig lyx. Den ligger istället i själva upplevelsen av rummet.

Här råder en utpräglad känsla av att ha trätt in i en sinnlig oas, där världen passerar förbi utanför, något som idag kan betecknas som sann lyx i våra moderna, hektiska liv.

Eller som ägaren säger: Man kommer in hit och så faller axlarna bara ner. Det är både en bra början och avslutning på dagen som bidrar till äkta välbefinnande.

© Maja Karen

Det enkla skåpet av ljus rökt ek skapar värme och naturlighet i rummet. Bakom luckorna och på baksidan finns speglar, laddningsstationer och uttag så att det kan användas för vanliga morgonrutiner, till exempel för att raka sig eller föna håret.

En stor villa från 1916

Rummet ligger i en nyrenoverad villa på Nordsjälland där det bor två vuxna och två barn. Förr fanns det tolv badrum utspridda på de 820 kvadratmeterna, men de har nu reducerats till sex.

Villan är från 1916 och tanken var att bibehålla det ursprungliga uttrycket, men med moderna måsten. Därför anlitade man designföretaget Matrikula Studio, vars designspråk har tydliga referenser till den tyska Bauhaus-traditionen, italiensk art deco och eklektisk modern amerikansk design.

Detta lyser igenom i kommodens rundade kanter och mässingsdetaljer, och i valet av den marmorerade kvartsiten som bärande material samt i de specialdesignade mässingshandtagen.

© Maja Karen

Bakom väggen finns två duschar, så att två personer kan duscha samtidigt. Detaljerna står i fokus i duschhörnan, där golvet har ruggats upp genom slipning så att det inte blir halt när det är vått. Eftersom alla ytor i rummet täcks av kvartsit var man tvungen att förstärka husets bärande konstruktion där badrummet ligger, så att det kunde klara flera extra tons vikt.

Osynliga lyxelement

Det estetiska har fått lika hög vikt som det funktionella och det fungerar som en osynlig hjälpande hand i alla rum. I skåpen finns både el- och usb-uttag så att man kan ladda elektriska tandborstar och mobiler samtidigt som man rakar sig och fönar håret.

En annan raffinerad detalj är att man låtit golvvärmen gå upp längs väggen, så att våta handdukar kan torka på en krok utan handdukstork. Med sina många finesser har Matrikula Studio löst den gordiska knuten och fått det praktiska att nå en högre nivå tillsammans med det visuella och sinnliga, utan att behöva kompromissa.