Två arkitektritade badrum med olika uttryck

Båda badrummen i hemmet har marmor och terrazzogolv som bas, men utöver det är de vitt skilda.

Drama & glam vs. mjukt och feminint

Ett hus i Kartoffelrækkerne på Østerbro har fått två nya arkitektritade badrum: det ena dramatiskt med mässingsfronter, det andra med milda pasteller. Båda har dock marmor och terrazzo gemensamt.

© Martin Sølyst

Kommoden är ett vackert hantverk med infattning av Nero Marquina-marmor och mässingsplattor på genomfärgat svart limträ. Som kontrast har man valt en tunn vit bänkskiva med försänkt handfat i Corian. Låg kruka från Broste Copenhagen, produkter från Moshi Moshi Mind och bilder från Stilleben – ett linoleumtryck av Monika Petersen.

© Martin Sølyst

Golven är gjutna i terrazzo, designade i samarbete med Odorico Studio, och väggarna är tillverkade utifrån önskemål om en obruten yta över hela väggen. Lampan över spegeln är specialgjord av goda vänner. Armaturen kommer från Cea, glasburken från Helle Mardahl.

Renovering av hus och badrum

När man köper ett gammalt hus behöver man ofta göra om planlösningen och renovera badrummen. Det fick även Marianne Kolenda Kruse och Kasper Kruse Kolenda göra. De flyttade in i ett gammaldags radhus i Kartoffelrækkerne från 1887 med två mindre badrum placerade på två våningar.

© Martin Sølyst

Badkarets konstruktion är asymmetrisk och leker med vinklarna i ett tydligt geometriskt formspråk. Dessutom är badkaret längre än de flesta andra modeller på marknaden. Korg från Magasin, handduk från Liewood och produkter från bl.a. Aesop och Moshi Moshi Mind.

Enkla lösningar och funktionalitet

Paret ville ha ett modernt rum där grafiska och enkla lösningar samt funktionalitet gavs högsta prioritet.

En skåpvägg i det ena rummet stod högt upp på listan, men även en önskan om att tillföra rummet en extra twist, så att uttrycket inte blev alltför förutsägbart.

Dessutom var paret överens om att de två rummen skulle ha olika funktioner och därmed framstå som helt olika, även om materialen skulle vara desamma.

© Martin Sølyst

Elementen har fått en ljus kittfärgad beklädnad som ger ett lugnt uttryck mot den rosa Perlino-marmorn. Lampan heter Disc and Sphere och kommer från Atelier Areti, och är monterad i spegeln för att skapa ett helhetsintryck. Handfatet är tillverkat i Corian och armaturen kommer från Cea.

Teamwork med arkitekten

Paret anlitade arkitekten Kasper Feldt och använde en moodboard som arbetsredskap, där de över tid samlat på sig bilder av sina drömmar och visioner: färger, material, estetik, stiluttryck osv.

Alla skiljeväggar på våningsplanen togs bort, vilket innebar att man fick stort svängrum för sina idéer.

– När man får ett uppdrag av den här typen är det viktigt att först klargöra vilka funktioner varje rum ska ha. Badrummet på nedersta våningen skulle främst användas som toalett och inte ett rum man vistas någon längre tid i. Därför kunde vi ta ut svängarna lite extra, vilket resulterade i de härliga mässingsväggarna. Önskemålen för badrummet på övervåningen gick mer åt det traditionella hållet – en plats där man gärna dröjer sig kvar lite extra. Därför föll valet på en mer avslappnad känsla med mildare toner, berättar Kasper Feldt.

© Martin Sølyst

Väggen är målad med färgen Hague Blue från Farrow & Ball och handtagen kommer från Ferm Living. Badrockarna är från Moshi Moshi Mind.

© Martin Sølyst

Marmorn Rosa Perlino dominerar färgsättningen och är vacker mot det vita nedsänkta handfatet i Corian och de ljusa skåpselementen i genomfärgad laminat. Handduken kommer från Liewood.

Röd tråd mellan de två badrummen

Båda badrummen har marmor och terrazzogolv som bas och valdes som en hyllning och länk till det gamla i huset. Men i övrigt skiljer de sig helt åt: medan det ena är grafiskt stramt är det andra lekfullt avslappnat.

© Martin Sølyst

Rummet är långt och smalt men verkligen funktionellt. Färgerna är mer "soft" än i det andra badrummet. Här är det pasteller och dova blå toner som dominerar. Toaletterna i de båda badrummen kommer från Flaminia.